Dagens PS

Forskaren larmar: Parkinsons är skapad av människor

Parkinsons är skapad av människor
Parkinsons gåta är på väg mot sin lösning - enligt forskarna tyder allt på att sjukdomen är skapad av människor. Foto: Pixabay
Alexandra Heymowska
Alexandra Heymowska
Uppdaterad: 15 apr. 2025Publicerad: 14 apr. 2025

Parkinsons sjukdom ökar dramatiskt i hela världen – den senaste forskningen pekar nu ut människan själv som orsaken. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

”Parkinsons är en människoskapad sjukdom”, konstaterar den nederländske neurlogoen och forskaren Bas Bloem i en intervju i tidningen Politico.

Antalet Parkinsons-fall har fördubblats

Med snabbare spridning än både stroke och MS är Parkinsons en av världens snabbast växande neurologiska diagnoser. Och en epidemi står för dörren.

Antalet fall har av den dödliga muskelsjukdomen har mer än fördubblats de senaste 20 åren och förväntas göra det igen inom de kommande 20. 

Läs även: Patienten: “AI mer empatisk än min läkare”. News55

Orsaken till Parkinsons var länge okänd, diffust kopplad till ålder. När den brittiske kirurgen James Parkinson först beskrev ”shaking palsy” år 1817 sågs det som en sällsynt åkomma hos äldre män.

Antalet fall av Parkinsons per 100 000 personer från 1990-2021.
Källa: Institute for Health Metrics and Evaluation and 2021 Global Burden of Disease Study. Graf: Lucia Mackenzie/POLITICO

Men nu pekar forskningen ut miljögifter och kemikalier som orsak till eskaleringen, skriver tidningen Politico.

“Parkinsons är en sjkudom skapad av människor, och tragedin är att vi inte ens försöker sätta stopp för det”, konstaterar experten Bas Bloem. 

ANNONS

Senaste nytt

Kartlagt sedan 80-talet

ANNONS

I över tre decennier har Bas Bloem varit en drivande röst för att kartlägga miljögifternas koppling till Parkinsons-explosionen.

Det började med en upptäcket i slutet av 1980-talet då den amerikanske neurologen William Langston stötte på ett fall där MPTP – ett ämne som kemiskt sett liknar ogräsmedlet parakvat – hade orsakat akut förlamning hos sju heroinister i 20-årsåldern. De hade fått Parkinsons.

”Det var som en blixt från klar himmel”, minns Bloem.

”En enda kemikalie hade skapat hela sjukdomen. Parkinsons var inte bara otur. Det kunde orsakas.”

Parkinsons drabbar lantbrukare

Idag leder Bas Bloem en klinik och forskargrupp vid Radboud Universitetssjukhus i Nederländerna, fokuserad på tidig diagnos och prevention.

I en vetenskapsartikel från 2024 beskriver han Parkinsons som en ”i huvudsak miljöbetingad sjukdom”, som orsakas av exponering för luftföroreningar, lösningsmedel och bekämpningsmedel.

Ålder och genetik spelar in, men det kan inte ensamt förklara den branta ökningen, slår han fast.

Att många som drabbas är jordbrukare eller bosatta i jordbruksregioner stödjer tesen.


Med jordbruksrevolutionen och explosionen av bekämpningsmedel började förekomsten av Parkinsons stiga. Foto: Pixabay


”Parkinsons var mycket sällsynt fram till början av 1900-talet, men med jordbruksrevolutionen, kemikalieboomen och explosionen av bekämpningsmedel, började förekomsten stiga”, säger Bas Bloem.

Förbjudet i EU men inte i USA

ANNONS

Leverantören Syngenta, ett schweiziskt företag som nu ägs av kinesiska intressen, har konsekvent förnekat någon koppling mellan parakvat och Parkinsons.

I USA står företaget inför tusentals stämningar från personer som menar att parakvat gett dem Parkinsons. Liknande mål pågår i Kanada.

Fler miljögifter på tur

Det är inte bara parakvat som oroar Parkinsons-forskarna. Glyfosat – världens idag mest använda ogräsmedel, känt under varumärket Roundup – har också blivit föremål för rättsprocesser.

Enligt en studie publicerad i Frontiers in Public Health finns en “signifikant korrelation” mellan glyfosat och Parkinsons sjukdom hos jordbrukare.

Och Bayer, som köpte upp Roundups ursprungliga tillverkare Monsanto, har betalat över 10 miljarder dollar i förlikningar kopplade till cancer.

Trots kritik och osäkerhet valde EU att godkänna fortsatt användning av glyfosat i ytterligare tio år i november 2023.

Enligt Bas Bloem är det ett farligt spel. Han varnar för att Europas flathet inför tillsynen av bekämpningsmedel kan driva på en tyst epidemi.

”De kemikalier vi förbjudit, var de uppenbara. Men de vi använder idag kan vara lika farliga. Vi har bara inte ställt rätt frågor”, avslutar han.

Läs mer: Nanoplast i hjärnan kopplas till Pakinsons och demens. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Alexandra Heymowska
Alexandra Heymowska

Alexandra Heymowska är en journalist och redaktör med många års erfarenhet i gränslandet tech, näringsliv och hållbar samhällsutveckling. Brinner för berättelser som berör.

Alexandra Heymowska
Alexandra Heymowska

Alexandra Heymowska är en journalist och redaktör med många års erfarenhet i gränslandet tech, näringsliv och hållbar samhällsutveckling. Brinner för berättelser som berör.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
ANNONS