Har du en återkommande känsla av att din hjärna går på högvarv? Det gör den också. I sämsta fall som allra mest, när du minst anar det. Här berättar hjärnforskaren hur det hänger ihop.
Forskaren: Därför jobbar din hjärna som mest – när du minst anar det


Mest läst i kategorin
Tänka. Skriva. Hoppa. Springa.
Tala i telefon. Sitta i möte. Köra bil.
Alla vardagliga, om än varierande exempel på när din hjärna arbetar för fullt. Så när tar denna febrila tankeverksamhet ledigt?
Här är nog det vanligaste antagandet: När vi sover?
Forskning visar dock att våra hjärnor fortsätter att jobba – även när vi vilar, och att detta kan rubba vår sömn. Det framgår av en artikel som ursprungligen publicerats i Medicinsk Vetenskap.

Hjärnan har två nätverk
Bakom dessa rön står Peter Fransson, professor i hjärnans systemfysiologi, som menar att hjärnan alternerar mellan två nätverk: Ett så kallat standardnätverk, default mode network, och ett exekutivt.
Standardnätverket sätter igång när vi inte längre är fullt koncentrerade. Det får våra tankar att börja vandra – vi dagdrömmer, minns saker från förr eller tänker på framtiden.
Missa inte: Omtalade dieten – kan förlänga din biologiska ålder. Dagens PS
Senaste nytt
Självreflektion och ältande
Det här nätverket är också aktivt när vi funderar på oss själva, hur vi mår, och vår relation till andra människor.
Det kan bidra till självreflektion. Blir det överaktivt kan det också leda till ältande och kopplas till psykiska problem som depression, adhd och demens.
Befinner vi oss tvärtom i ett läge där vi fokuserar tar istället det exekutiva nätverket över. Eftersom hjärnan är en komplex apparat växlar den sedan spontant mellan dessa två lägen.
“Det finns en grundläggande dualitet, ett slags yin och yang i hjärnan. När man ligger och gör ingenting så svänger man hela tiden mellan de här tillstånden, säger Fransson till Forskning.se.
Adderar vi dessutom sömnbrist till detta maskineri kan balansen rubbas, och det mentala tjattret eskalera, vilket försvårar såväl vila som sömn.
Få dagens viktigaste nyheter från Dagens PS. Prenumerera på våra nyhetsbrev.
Din hjärna vilar aldrig – men det finns knep
Din hjärna vilar alltså aldrig – men du kan hjälpa den att återhämta sig bättre. Här är några tips som dämpar hjärnans aktivitet.
- Fokuserade aktiviteter (som korsord) kan tysta tankeflödet.
- Meditation tränar dig i att observera tankar utan att fastna.
- Vid sömnproblem: minska tiden i sängen (sömnrestriktion).
- Skriv ner snurrande tankar och byt miljö en stund.
Mer om din hjärna
Tidigare forskning har även visat att musik kan fungera som strategi för att stärka hjärnan med åldern. Detta enligt en studie från University of Exeter som publicerades i fjol.
Här fann forskarna efter att ha analyserat hjärnfunktionen hos över 1 100 personer över 40 år, att de som varit musikaliskt aktiva – genom att spela, sjunga, läsa noter eller lyssna på musik – hade bättre minne och problemlösningsförmåga än de som aldrig sysslat med musik.
Ha roligt
Ännu ett lustfyllt tips som främjar hjärnan är att ägna sig åt saker du tycker om.
Detta enligt Joyce Gomes-Osman, en neuroforskare vid University of Miami, som är specialiserad på förebyggandet av minnesförlust.
Hennes devis är enkel: ha roligt.
Ett gott skratt förlänger livet heter det ju.
Läs även:
Då kan en timme mindre sömn bli en hälsorisk. Dagens PS
Bästa hjärngymnastiken när vi är äldre. Dagens PS

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.