Många av oss sätter ambitiösa mål inför det nya året, men att hålla nyårslöften kan vara en utmaning.
Forskare ska hjälpa oss att hålla nyårslöftet
Mest läst i kategorin
Hälften klarar att hålla ett nyårslöfte
En tidigare studie vid Linköpings universitet visade att endast hälften av deltagarna lyckades hålla fast vid sina löften ett år senare, särskilt när det gällde att övervinna vanor som att sluta röka eller undvika ohälsosam mat.
Nu tar professor Gerhard Andersson, tillsammans med kollegor från Stockholms och Uppsalas universitet, itu med frågan om hur man stärker beslutsamheten för att hålla nyårslöften.
Läs mer:
Så här håller du nyårslöftet om att träna mer. Dagens PS
Studien, som kommer vara den största i Sverige, hoppas att rekrytera 2000 deltagare. Och där kommer fyra olika metoder att testas.
En del av deltagarna kommer att bryta ner sina löften i delmål, medan andra kommer att bedöma löftets genomförbarhet.
En tredje grupp kommer att få stöd från vänner eller närstående, medan en kontrollgrupp endast avger sina löften utan ytterligare åtgärder.
Senaste nytt
Nyårslöfte kan i vissa fall likställas med ett behandlingsprogram
Forskningen antyder att nyårslöften inte bara är en trivial tradition utan kan likställas med att delta i behandlingsprogram. Andersson, som själv har upplevt framgång med sitt egna nyårlöften, poängterar hur dessa löften kan vara avgränsade eller livsomvälvande och är knutna till en specifik tidpunkt som många ser som en nystart.
“Det gör att det inte bara är på kul”, säger Andersson och betonar vikten av att fokusera på nuet för att upprätthålla beslutsamheten.
Studien söker svar på vad som verkligen fungerar när det gäller att hålla fast vid våra nyårslöften och om de kan utgöra en meningsfull förändring i livet, likvärdig med andra behandlingsprogram.
Relaterade artiklar:
Experten: Så här håller du fast vid ditt nyårslöfte Dagens PS
Svenskarnas nyårslöften Dagens PS
Chefredaktör och ansvarig utgivare.
Chefredaktör och ansvarig utgivare.