Spelar syskons födelseordning någon roll för hur deras personligheter och egenskaper utvecklas, och påverkar det barnens framtida utbildningsnivå?
Formas syskon av sin födelseordning?
Mest läst i kategorin
Små studier har funnit samband mellan syskons födelseordning och personlighetsdrag, men i större studier är den kopplingen svagare, det skriver New York Times.
“Äldsta dotter-syndrom”
Enligt Kati Morton, licensierad äktenskaps- och familjeterapeut i Santa Monica i Kalifornien, USA, finns det tecken som hon menar kan tyda på, vad hon kallar, äldsta dotter-syndrom.
Bland tecknen hon listar finns en intensiv känsla av familjärt ansvar, tendenser till överdriven medgörlighet och förbittring mot syskon och föräldrar.
Psykiatriker, även Kati Morton själv, varnar dock för att lägga allt för stor vikt vid psykologin kring syskons födelseordning och tanken att den formar vår personlighet eller våra långsiktiga resultat.
Hon noterar att “äldsta dotter-syndrom”, som inte är en riktig diagnos, kan ha lika mycket att göra med kön och normer som det har med födelseordning.
“Alla försöker förstå sig själva och känna sig förstådda. Och det här är bara ytterligare en sida i den boken”, säger hon till New York Times.
Syskonstereotyper
För många är stereotyperna bekanta: förstfödda sägs vara pålitliga och högpresterande, mellanbarn sällskapliga, upproriska och förbisedda och yngsta barn sägs vara charmiga och manipulativa.
Studier har faktiskt funnit samband mellan en persons plats i familjeuppställningen och olika resultat som utbildningsnivå, IQ, finansiell risktolerans och deltagande i farliga sporter.
Rodica Damian, socialpersonlighetspsykolog vid University of Houston, USA, påpekar att många studier dock har fokuserat på en enda tidpunkt.
Hon menar att det innebär att äldre syskon kan ha verkat mer ansvarsfulla och intelligenta på grund av att de helt enkelt var äldre och mognare än sina småsyskon.
Hon tillägger att i de flesta studier om födelseordning har urvalsstorlekarna dessutom varit relativt små.
Större studier
Kopplingen mellan födelseordning och personlighetsdrag framstår mycket svagare i större analyser.
I en studie från 2015 tittade forskare på över 20 000 personer i Storbritannien, Tyskland och USA och fann ingen koppling mellan personlighetsegenskaper och födelseordning, även om de fann att äldre barn hade en liten fördel i IQ.
År 2015 arbetade Rodica Damian med en annan stor studie. Den studien inkluderade fler än 370 000 gymnasieelever i USA och fann små skillnader i personlighet och intelligens, men de var enligt henne så små att de var meningslösa.
Mening och självförståelse
Sara Stanizai, licensierad äktenskaps- och familjeterapeut i Long Beach i Kalifornien, erkänner att forskningen kring födelseordning är blandad, men tycker att det ändå är användbart för många av hennes klienter att reflektera över.
I hennes terapigrupper låter hon klienterna reflektera över frågor som: Hur ser min familj på mig? Hur ser jag mig själv? Kan vi prata om eventuella skillander i våra åsikter och hur de formar familjedynamiken?
Poängen är inte om det finns bevis för att födelseordningen formar våra personligheter.
“Jag tror att människor bara letar efter mening och självförståelse. Horoskop, födelseordning, anknytningsstilar. Människor letar bara efter en uppsättning kodord och sätt att beskriva sina upplevelser”, säger hon till New York Times.
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.