Framtidens recept är mer än bara piller – promenadkompisar och fika kan bli avgörande för att främja en bättre hälsa och minska ensamhet.
Fika på recept – snart verklighet i sjukvården?
Mest läst i kategorin
Tänk dig att du går till läkaren och istället för att bara få ett recept förskrivet på vitaminer eller medicin, får du också en rekommendation att gå med i en bokklubb eller löpargrupp.
Det kanske låter osannolikt.
Men enligt Julia Hotz, journalist och författare till boken The Connection Cure, kan detta vara framtidens nya behandling inom vården, skriver CNBC.
Tänker inte förebyggande
Många vårdsystem, särskilt i USA, är i dag fast i en cykel där de ständigt diagnostiserar, behandlar och sedan upprepar processen, påpekar Hotz.
Hon menar att detta sker istället för att satsa på förebyggande insatser, som att uppmuntra socialt engagemang för att motverka att hälsoproblem ens uppstår.
Forskning visar dessutom att social interaktion kan förbättra livskvaliteten och till och med förlänga livet. Med andra ord kan vänskap och motion kan vara minst lika viktiga som medicin på recept, enligt Hotz.
Läs också: Fler svenskar hundra år – här är de som lever längst. Dagens PS
Senaste nytt
Kan bli verklighet i Sverige
I Sverige utforskas sedan 2019 möjligheterna att införa social förskrivning på recept inom sjukvården, har Aftonbladet tidigare skrivit om.
Det kan handla om allt från att göra något i en större grupp till att skaffa sig en promenadkompis.
I Storbritannien har man redan arbetat med detta inom sjukvården i 20–25 år under namnet “social prescribing”.
Det började som ett projekt för att minska ensamheten.
“Vi behöver hitta sätt att skapa möjligheter för sociala aktiviteter för att se om det kan minska ensamhet”, säger Ingeborg Nilsson, professor som leder projektet i Sverige.
Olika recept
Hotz har utforskat möjligheterna med sociala recept och rest till tio olika länder där hon intervjuat hundratals hälsoexperter.
Hon identifierar fem olika typer av sociala recept.
Dessa inkluderar rörelse för att lyfta humöret, tid i naturen för att återfå fokus, konst för att bearbeta känslor, volontärarbete för att ge mening, och tillhörighet för att stärka självkänslan.
Dessa aktiviteter menar Hotz kan hjälpa oss att koppla bort från stress, ensamhet och förbättra vår livskvalitet.
“Det finns mycket forskning som tyder på att när vi känner att vi är med människor som kan bekräfta vilka vi är, oavsett om det är en stor grupp människor eller bara en person, förbättrar vi vår egen självkänsla”, säger hon.
Kanske är framtidens läkemedel inte bara en tablett, utan också en varm hand att hålla i?
Läs även:
Livscoachen varnar: Färre vänner ger sämre hälsa. Dagens PS
Sardiniernas hemlighet: Därför lever våra 100-åringar längre. Dagens PS
Utbildad webbredaktör som nu studerar IT, media och design. Nu skribent på Dagens PS som bland annat bevakar världen och hållbarhetsfrågor.
Utbildad webbredaktör som nu studerar IT, media och design. Nu skribent på Dagens PS som bland annat bevakar världen och hållbarhetsfrågor.