Tobaksindustrin anstränger sig för att försöka påverka den globala politiken gällande tobak så att de ska kunna tjäna mer pengar, men det verkar inte fungera jättebra.
Färre använder tobak – trots industrins lobbying
Mest läst i kategorin
Ruediger Krech, chef för Världshälsoorganisationen, WHO:s, avdelning för hälsofrämjande, säger att de senaste åren har goda framsteg har gjorts inom kontroll av tobak, det rapporterar Reuters.
Han menar dock att det inte finns någon plats för självbelåtenhet.
“Jag är förvånad över hur långt tobaksindustrin är villig att gå för att sträva efter vinster på bekostnad av otaliga liv”, säger han till Reuters.
På tisdagen sade WHO att trots tobaksindustrins pågående ansträngningar att försöka påverka den globala hälsopolitiken till sin egen fördel har den globala användningen av tobak minskat.
Enligt, WHO, har bruket av tobak under en generation minskat till en av fem som röker, från en av tre år 2000.
Användningen minskar
Ett exempel på tobaksbolags försök att vinna inflytande är erbjudanden om ekonomiskt och tekniskt stöd till länder inför ett WHO-möte om tobakskontroll som hålls i Panama i februari.
Enligt WHO:s globala rapport använde 1,25 miljarder människor som var 15 år eller äldre tobak år 2022. Det kan jämföras med 1,36 miljarder år 2000.
Enligt rapporten, som publiceras vartannat år, kommer antalet människor som använder tobak minska till 1,2 miljarder människor år 2030, detta trots att världens befolkning ökar.
En fjärdedel
Sydostasien och Europa är, enligt WHO, de delar av världen som har den största andelen rökare, där röker cirka 25 procent av befolkningen.
Enligt WHO:s rapport ökar tobaksanvändningen fortfarande i sex länder, Kongo, Egypten, Jordanien, Oman, Moldavien och Indonesien.
WHO skriver i rapporten att det kan finnas fler länder med ökande tobaksanvändning bland de 29 länder som har otillräckliga data för att mäta den trenden.
Osäkert om e-cigaretter
I rapporten publiceras även några preliminära uppgifter om förekomsten av e-cigaretter. WHO uppmanar regeringar att tillämpa kontrollåtgärder som liknar dem för tobak på rökfria tobaksprodukter.
Enligt rapporten finns det globalt minst 362 miljoner vuxna som använder rökfria tobaksprodukter, men det kan vara en underskattning.
“Uppskattningar av rökfri tobak är endast vägledande. Deras tillförlitlighet påverkas av dataluckor. Även i regioner där användningen av rökfri tobak verkar vara låg, är sanna användningsnivåer okända eftersom många länder inte övervakar användningen av rökfri tobak”, skriver WHO i rapportens konklusion.
Läs mer: Tobakskris: Jätte kapar egna värderingen Dagens PS
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.