Ketodieten har blivit otroligt populär. Att skippa kolhydrater och satsa på protein och fett kan dock leda till negativa effekter i kroppen.
Därför sågar experterna ketodieten
Mest läst i kategorin
Ketodieten, eller den ketogena dieten, har snabbt blivit en av våra mest populära dieter.
Den går ut på att utelämna kolhydrater och istället äta mer fett och protein.
Ketodieten ökar snabbt
För två år sedan följde hela sju procent av amerikanerna dieten som globalt var värd nära nio miljarder dollar samma år.
Att satsa på stora mängder fett och proteiner och utesluta mat som pasta, bröd, ris, potatis och de flesta frukter kan ha positiva effekter på hälsan, men det handlar ofta om kortvariga effekter.
För personer med diabetes kan dieten sänka blodsocker och blodinsulinnivåer, och den kan även användas som en behandling för personer med epilepsi.
Senaste nytt
Svårt att behålla dieten
I det långa loppet är det dock inte många som klarar av att hålla fast vid dieten.
“Det fanns flera förmåner vid sex månader, men dessa var borta vid tolv månader. En orsak är oförmågan att hålla fast vid dieten”, säger Christopher Gardner, professor i medicin vid Stanford University.
En normal amerikansk kost innehåller runt hälften kolhydrater. Med ketodieten dras innehållet dock ner till runt fem procent – en “drastisk” åtgärd menar Gardner.
Dubbelt så mycket fett
Samtidigt säger dieten att du ska äta 75 procent fett, vilket är mer än det dubbla dagliga intaget vad kroppen är van vid. Att inte få sig viktiga näringsämnen och fibrer kan leda till förstoppning och en försämrad frisk mikrobiom, eller de biljoner bakterier och mikrober i tarmarna som skyddar kroppen mot en rad hälsotillstånd, inklusive hjärt-kärlsjukdomar, fetma, depression och kognitiva störningar som Alzheimers sjukdom och Parkinsons.
“Jag skulle inte rekommendera en person att börja med en ketodieten för viktminskning eller till och med diabeteskontroll, eftersom jag inte tror att du kan skapa en balanserad kost genom den”, säger dietisten Nancy Oliveira till Newsweek.
Så vad är då alternativet för en välbalanserad kost, som håller livet ut?
Medelhavskosten, enligt Christopher Gardner.
“Medelhavsdieten är full av smak, inte begränsande, och gör att fler människor kan följa den under längre perioder, till och med under en livstid.”
Läs även:
Drömmen om den perfekta dieten kan bli verklighet – Dagens PS
Glöm dieten – fett är naturligt – Dagens PS
Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.
Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.