Dagens PS

Ewa Meurk: "Hälsa är inte politik – det är vetenskap"

Meurk
Ewa Meurk har vigt sitt liv till att hjälpa andra. Främst genom att utifrån ett ingenjörsmässigt perspektiv förklara vad som sker i kroppen när vi konsumerar socker och processad mat. (Foto: Martin Engberg)
Jennie Nysted
Jennie Nysted
Uppdaterad: 12 okt. 2023Publicerad: 11 okt. 2023

Den 12 oktober 2019 instiftades “Sockerfria dagen”. En temadag för alla som kämpar för att minska på sitt intag av socker och ultraprocessad mat. Vi har pratat med en av initiativtagarna och grundarna bakom projektet – Ewa Meurk.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Sockertorsk?

Då är du sannolikt inte främmande för begivenheter som Kladdkakans- eller Kanelbullens dag. Båda moderna traditioner som sjunger sockrets lov.

En eskalerande trend som hälsoingenjören Ewa Meurk tillsammans med komikern Babben Larsson för snart fem år sedan bestämde sig för att ändra på.

Detta genom att instifta världens första, officiella sockerfria dag.

Ett hjärteprojekt som sedan dess vuxit sig till ett stort event med flera tusen deltagare och går av stapeln den 12 oktober på Convendum i Stockholm.

Vi passade på att prata med Ewa inför “Sockerfria Dagen” om blodsocker, folkhälsa och prestation.

Strukturellt problem

Vad är det som gör att inte fler uppmärksammar hälsoproblemen med socker?

“Jag tror att det är en kunskapsfråga, men också ett strukturellt problem i samhället. Det är väldigt få som förstår varför socker är farligare än alla andra livsmedel”, säger Ewa Meurk.

ANNONS

En problematik som förstärks av att socker gör sitt inträde i våra liv redan när vi är några månader gamla och sedan har en självklar plats i alla former av sociala sammanhang.

“För mig som ingenjör är det väldigt viktigt att man förstår själva problematiken. Det var så jag lyckades göra en förändring”, säger Ewa som själv länge var ofrivilligt fången i sockrets klor.

Jag tror att ett av problemen är att ingen förstår att hälsa inte är en övertygelse. Det är inte som politik eller religion, där du tror att Jesus var Guds son, eller att Socialdemokraterna är bättre än Moderaterna, utan att det är en vetenskap och att den faktiskt går att mäta.

Ewa Meurk
ANNONS

Senaste nytt

Skogaholmslimpa och O’boy

Ett beroende som tog sin början i Skogaholmslimpa och O’boy på 1980-talet och kom att kantas av jojo-bantning, lightprodukter och Viktväktarna.

En förödande, men icke desto mindre, mycket vanlig kombo, som höll på att ta livet av Ewa.

“Jag delar egentligen min historia med så många andra, jag bara förstod det inte då”, säger Ewa som under 2001 lyckades vända den negativa spiralen.

Hälsa ur en ingenjörs perspektiv

Sedan dess har hon vigt all sin tid åt att utbilda, föreläsa och hjälpa andra. 

ANNONS

Främst genom att utifrån ett ingenjörsmässigt perspektiv förklara vad som sker i kroppen när vi konsumerar socker och processad mat och tydliggöra vad hälsa som begrepp egentligen står för.

“När din metabolism fungerar innebär det att din energiförsörjning fungerar som den ska. Jag gick från trött, sjuk, överviktig, alltid högpresterande naturligtvis, till att förstå hur de hormonella systemen för hunger, mättnad, fettinlagring och fettförbränning faktiskt fungerar”, säger Ewa.

Vanligaste missuppfattningen

Så vad är den vanligaste missuppfattningen när det kommer till just hälsa?

“Jag tror att ett av problemen är att ingen förstår att hälsa inte är en övertygelse. Det är inte som politik eller religion, där du tror att Jesus var Guds son, eller att Socialdemokraterna är bättre än Moderaterna, utan att det är en vetenskap och att den faktiskt går att mäta”, säger Ewa.

En vetenskap som i sin tur kokar ned till varför vi lever och dör, och kretsar kring kroppens förmåga att omvandla det vi stoppar i oss till energi – vår metabolism.

“Du består av 37,5 miljoner celler som ska energiförsörjas varenda sekund livet ut. När du förstör den förmågan och driver din kropp mot en försämrad metabolism, ökar risken för att du drabbas av någon av alla dessa livsstilssjukdomar som vi faktiskt dör av”, säger Ewa.

Kvinnor behöver äta bättre

Till ekvationen kommer också den hormonella balansen i kroppen, som påverkar inte minst kvinnor. En grupp som rent krasst förstår väldigt lite om sina kroppar och generellt sett äter alldeles för lite.

ANNONS

“Kvinnor ska egentligen bara ha två nyårslöften hädanefter, det ena är att sluta banta och äta näringstät mat. Det andra att ha bra skor”, säger Ewa. 

Hon understryker samtidigt att fetma och övervikt är en metabol rubbning, som inte kan härledas till navelskådande kring olika dieter eller den enskilda individens brist på karaktär, utan måste bemötas för var den är. En multifaktoriell, kronisk livsstilssjukdom.

Inte minst på arbetsplatserna.

Ewa Meurk
Det är väldigt få som förstår varför socker är farligare än alla andra livsmedel”, säger Ewa Meurk. (Foto: Martin Engberg)

Friskvårdsbidrag inte nog

Så vilka förändringar kan göras på företagsnivå?

“Företag har höga krav på sig. De måste ha medarbetare som kan prestera utan att slitas ut, när målen hela tiden höjs och alla måste bli effektivare”, säger Ewa.

Ett förhållande som rimmar illa med läskapparater, bullar och kakor, inte kan hjälpas upp med ett friskvårdsbidrag, och knappast håller en hjärna knivskarp från arla morgon till sen kväll.

Alla har ett ansvar

ANNONS

För att verkligen kunna göra skillnad och förebygga såväl utmattning som mental ohälsa ute på våra arbetsplatser behöver man enligt Ewa istället förstå vad det är som gör människor friska och håller deras blodsocker i schack.

Vilket för oss tillbaka till den metabola hälsan, energiförsörjningen i kroppen och sockersuget, där både individen och samhället har ett ansvar – tillsammans.

Om än med distinktionen att skynda långsamt och undvika svart-vita tankemönster.

“Optimal is rarely found in the extreme”, säger Ewa.

Tre sätt att övervinna sockersuget

1. Stabilisera ditt blodsocker.
Undvik de höga topparna genom att äta mer protein och dra ned på mängden kolhydrater.

2. Sluta småät.
Ät ordentligt, tre gånger om dagen, så att din kropp däremellan får vila.

3. Sov.
Ta din sömn på allvar. Du kan inte utstråla livsglädje om du är trött.

 
ANNONS

Ewa Meurk

Gör: Hälsoingenjör, författare och föreläsare.

Aktuell med: “Sockerfria dagen” den 12 oktober på Convendum, Fleminggatan 18 i Stockholm.

Karriär i korthet: Karriär i korthet: Utbildad civilingenjör på KTH. Företagsledare inom IT-branschen under flera år. Grundareför utbildningsbolaget Elitista, där hon bland annat driver “Blodsockerutmaningen”. Grundare av “Sockerfria dagen” tillsammans med komikern Babben Larsson. Arbetar i dag heltid med att hjälpa företag och privatpersoner att optimera sin hälsa.

Redo att ta kontroll över sockret? Läs mer om Sockerfria dagen och boka din biljett här!

Relaterad läsning:

Tvinga eller truga: Så lär vi våra barn att äta

Hotet mot folkhälsan: Då kan vi tvingas äta “usel” mat

Läs även:

Babben Larsson: Den ofrivillige entreprenören

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Bostadsmarknad och framtiden för köpare – enligt analytikern

Efter en turbulent period präglad av stigande räntor och sjunkande priser börjar Sveriges bostadsmarknad visa tecken på återhämtning. År 2022 präglades av en kraftig nedgång i både bostadsförsäljningar och priser, till stor del drivet av de ökande räntekostnaderna. Men nu, med signaler om stabilisering och potentiella räntesänkningar framöver, börjar marknaden långsamt hitta tillbaka. Frågan är: […]