Dagens PS

Ensamhet och ensam är inte alltid samma sak

En kvinna är ensam.
En ny studie visar att ensamhet inte bara handlar om hur mycket vi är ensamma. (Foto: Pexels)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 25 mars 2024Publicerad: 25 mars 2024

Att känna sig ensam handlar inte bara om att vara ensam. Hur mycket tid vi spenderar ensamma påverkar oftast, men inte alltid, hur ensamma vi känner oss.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

En ny studie som undersökt sambandet mellan isolering och ensamhet, visar att åldern gör stor skillnad för hur ensamma vi känner oss, det rapporterar Wall Street Journal.

Mellan 24 och 90

Studien baseras på ett frågeformulär som 426 personer mellan 24 och 90 år svarat på, samt på ljudinspelare deltagarna burit på sig för att mäta deras dagliga interaktioner.

Studiens mål var att undersöka sambandet mellan isolering och ensamhet samt hur det påverkas av ålder, relationsstatus och kön.

Studien visar att de som tillbringade mer än cirka 75 procent av sin vakna tid ensamma kände sig mycket ensammare än andra.

De studiedeltagare som tillbringade mindre än 25 procent av sin vakna tid ensamma kände sig något ensammare än de som tillbringade 25 till 75 procent av sina tid ensamma.

ANNONS

Senaste nytt

Mer ensam efter 40

Åldern visade sig också spela roll, de studiedeltagare som var över 40 var mer benägna att känna sig ensamma när de spenderade mer tid själva.

Matthias Mehl, professor i psykologi vid University of Arizona och en av studiens författare, säger att för yngre studiedeltagare var sambandet mellan ensam och ensamhet väldigt litet.

ANNONS

Forskarnas teori är att äldre människor tenderar att fokusera på mer meningsfulla och tillfredsställande sociala interaktioner.

Att ha social kontakt är enligt den teorin därför viktigare för äldre och därför är det också mer smärtsamt att inte ha social kontakt.

Singlar mer ensamma

I studien visade sig även deltagarnas relationsstatus ha betydelse, singlar spenderade ofta mer tid ensamma och rapporterade större ensamhet än de som var i en relation.

Studien fann även att studiedeltagarnas kön inte visade sig påverka känslan av ensamhet. Kontentan av studien är att ensamhet inte kan mätas i en persons sociala interaktion.

“Graden av ensamhet en person upplever påverkas av hur mycket social interaktion de har och hur mycket social interaktion de känner att de behöver”, säger Matthias Mehl till Wall Street Journal.

Han tillägger att, förutom det, är en viktig bestämningsfaktor för känslor av ensamhet den upplevda betydelse som en person får ut av sina sociala interaktioner.

En fjärdedel av alla vuxna i världen känner sig ensamma

En undersökning gjord i 142 länder visar att nästan en fjärdedel av alla vuxna i världen känner sig ensamma, men siffran kan vara ännu högre.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS