Konsumtionen av energidrycker exploderar. Nu ökar den starkt även bland äldre. Här är hjärnforskarnas dom om vad följden kan bli.
Energidrycker upp 90 procent – läkarnas dom
Mest läst i kategorin
Det är vårt grannland Danmark det handlar om när en ny undersökning visar en explosionsartad ökning av energidrycker.
I den yngre delen av befolkningen har konsumtionen länge varit hög, men nu har även de äldre hakat på trenden.
När CPS, Consumer Panel Services, undersöker ämnet danskar och energidrycker visar enkäten en ökning på 90 procent.
Där 558 000 danska hushåll köpte energidrycker någon gång om året för fyra år sedan är antalet i dag 1 062 000, skriver BT.
”Blir mer stressade”
Enligt hjärnforskaren Troels Wesenbjerg Kjær kan danskarnas ökande konsumtion av energidrycker leda till en mer stressad befolkning.
“Hjärnan består av både ett omedvetet och ett medvetet hjärnsystem. Det omedvetna, som kallas klockhjärnan, kan bli stressad om man går in och pysslar för mycket med balansen”, säger hjärnforskaren.
“När du dricker en energidryck skruvar du upp stimulansen, och därmed dämpar du suget efter andra saker som sömn och mat”.
Senaste nytt
Äldre dricker mer
Störst tillväxt när det gäller energidrycker finns i den äldre delen av befolkningen.
Det är inte bara negativt, enligt hjärnforskaren. En enda energidryck kan ha en gynnsam effekt, men endast om den är reserverad för situationer som kräver “högpresterande energi”, menar Troels Wesenbjerg Kjær.
”De kemiska kopplingarna i hjärnan blir svagare med åldern, så det kan vara bra att piska upp dem då och då. Men om man vänjer sig vid att hjärnan bara kan prestera under påverkan av energidrycker, då finns det ett problem”.
”Behövs inte”
Lea Bredsdorff, senior rådgivare vid DTU Food Institute, instämmer.
Hon påpekar att syftet med energidrycker är att få hjärnan att glömma hunger eller sömnbehov, och även om energidrycker marknadsförs som att de innehåller en mängd vitaminer så behöver inte kroppen dem.
”Studier visar att vi får i oss tillräckligt med vitaminer från kosten, och dessutom ökar koffein utsöndringen av adrenalin, vilket kan öka blodtrycket”.
“Inget bra i dem alls”
“Min bedömning är att det inte finns något bra i dem alls”, är Lea Bredsdorffs omdöme om energidrycker.
Hos det danska Livsmedelsverket är man orolig.
“Vi förklarar riskerna med energidrycker, och hänvisar även till länder som Rumänien, Polen, Litauen och Lettland, där det är förbjudet att sälja energidrycker till barn och unga”, förklarar Henrik Dammen Nielsen, enhetschef hos Livsmedelsverket.
Läs mer:
Red Bull och jäger – en ruskig kombo. Dagens PS
Försäljningen av energidrycker rusar – kan få konsekvenser. Dagens PS
ANNONS
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.