Dagens PS

En sömnstörning ingen vill prata om

En kvinna under täcket. En sorts sömnstörning som cirka 3 procent lever med, enligt en studie från 2010, kan vara pinsam att tala om för de som vet om att de har den
En sorts sömnstörning som cirka 3 procent lever med, enligt en studie från 2010, kan vara pinsam att tala om för de som vet om att de har den. (Foto: Pexels)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 29 apr. 2024Publicerad: 29 apr. 2024

En pinsam sömnstörning som ingen vill prata om, och som många inte ens vet att de, tillhör samma sorts sömnstörning som sömngång.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Sexomni, eller sömnsex, är en sorts sömnstörning som kallas parasomni, där hjärnan delvis befinner sig i sömn och delvis i vakenhet.

Parasomni

I parasomni ingår, förutom sömnsex, att gå i sömnen, att tala i sömnen, att äta i sömnen och sömnskräck, det skriver CNN.

Carlos Schenck, professor och senior psykiater vid Hennepin County Medical Center vid University of Minnesota, USA, säger att trots att det kan verka som människor lever ut drömmar, uppstår många parasomnier när hjärnan inte är i ett drömtillstånd.

Han har studerat parasomni i flera decennier och säger att det handlar om störningar av upphetsning och att det oftast uppstår under det långsammaste, djupaste stadiet av sömnen, som kallas deltasömn.

Carlos Schenck förklarar att det är som att ett larm går i centrala nervsystemet, och du går från din källare till ditt tak på nolltid.

“Din kognition sover djupt, och du är inte med i handlingen, men din kropp är aktiverad. Det är farligt för då börjar du gå och springa och göra alla möjliga saker utan att du är vaken”, säger han till CNN.

ANNONS

Senaste nytt

Exempel på sexomni

Mitt i natten försöker en 38-årig man upprepade gånger tvinga sin fru att ha sex, men när han vaknar minns han ingenting.

ANNONS

En gift kvinna i 25-årsåldern sliter ofta av sig kläderna och onanerar men när hennes partner väcker henne minns hon ingenting.

En 31-årig man har i dussintalet år onanerat medan han sover, ibland skadar han ljumsken. Han undviker relationer i åtta år på grund av att han är så generad över sitt omedvetna beteende.

Det här är kliniskt dokumenterade exempel på parasomnistörningen sexomni, eller sömnsex.

Många vet inte om det

Det är svårt att studera sexomni, för om inte människor skadar sig, som den 31-åriga mannen i exemplet ovan, är många helt omedvetna om sin sexuella aktivitet, i alla fall tills en sängpartner berättar om det för dem.

“Och det som verkligen är oroande för dessa patienter är att de har total minnesförlust. Det är sängpartnern eller familjemedlemmen som säger till dem: ‘Du gjorde det här, varför gjorde du det?’ och sedan säger patienten: ‘Jag kommer inte ihåg någonting.’ helt olyckligt”, säger Carlos Schenck till CNN.

Det finns till och med personer som på grund av sitt omedvetna beteende har hamnat i klammeri med rättvisan då deras beteende i sömnen kan vara aggressivt eller gå ut över minderåriga.

3 procent lever med det

I en studie från 2010 tillfrågades 1 000 slumpvis utvalda vuxna personer i Norge om sexomni.

ANNONS

Studien visade att cirka 7 procent minst en gång i livet hade upplevt sexomni och att 3 procent levde med sömnstörningen.

Enligt Carlos Schenck går det inte att förutsäga vem som kommer utveckla någon form av parasomni. Vissa människor som talar eller går i sömnen som barn utvecklar parasomni, mendan andra inte gör det.

Han säger att det finns en viss genetisk komponent men att forskare inte vet den ultimata orsaken.

“Om du har minst en släkting med första graden med parasomni är det mer sannolikt att du utvecklar en. Sedan, ju fler första eller andra gradens släktingar som har en parasomni, desto mer sannolikt kan tillståndet kvarstå i vuxen ålder eller återuppstå”, säger han till CNN.

Obstruktiv sömnapné kan också vara en utlösande faktor.

Du sover kanske bättre än du tror

Sömnen är viktig både för vår fysiska och vår mentala hälsa och många säger sig sova för lite, nu har forskare upptäckt att det kanske inte stämmer.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Spela klippet
PS Studio

Fastighetsmarknaden – så kan framtiden se ut

21 nov. 2024
ANNONS