Dagens PS

Bakvänt: Suga in magen ofta ger slappare mage

Dra inte in magen, låt den puta och behåll hälsan
Dra inte in magen, låt den puta och behåll hälsan. (Foto: Pexels)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 08 sep. 2023Publicerad: 08 sep. 2023

Tycker du att din mage putar för mycket och brukar dra in den för att du ska se lite smalare ut? Sluta i så fall omedelbart med det.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

De flesta har säkert någon gång hållit in magen för att se smalare ut. Det finns faktiskt en medicinsk term för det, “stomach gripping”, det skriver Cleveland Clinic.

Kan påverka hälsan

Att för ofta eller för länge gå omkring och dra in magen kan påverka hälsan negativt. Det kan leda till muskelsvaghet, ryggsmärtor och andningsproblem.

“Stomach gripping är processen att upprepade gånger och omfattande dra ihop musklerna i övre delen av magen för att dra upp och in magen. Det kan förändra rörelsemönstren för dina magmuskler, vilket leder till obalanser som kallas ‘timglassyndrom’, säger kiropraktor Adam Browning, till Cleveland Clinic.

Timglassyndrom är resultatet av för mycket “stomach gripping”, alltså att för ofta och för länge gå omkring och dra in magen. Det kan vara både smärtsamt och problematiskt.

ANNONS

Senaste nytt

Slappar till i flera muskler i magen

“Musklerna i den övre delen av buken blir hypertona, eller spända, och musklerna i nedre delen av buken blir svaga och underutnyttjade”, säger Adam Browning till Cleveland Clinic.

Det beror på att “stomach gripping” aktiverar flera muskler, övre muskelfibrer i den raka bukmuskeln, de sneda inre magmusklerna, korsettmuskeln och diafragman.

De övre muskelfibrerna i den raka bukmuskeln är ett muskelpar som sträcker sig ned från revbenen till bäckenet och håller de inre organen på plats, de hjälper dig att hålla balansen.

ANNONS

De sneda inre magmusklerna är ett muskelpar som fäster precis innanför höftbenen och magens mittlinje på sidan av den raka bukmuskeln, de används när du vrider och vänder dig.

Korsettmuskeln är en djup, tvärgående muskel i buken som hjälper till att stabilisera bålen. Diafragman finns precis under lungorna och hjälper dig att andas.

Oftast av estetiska skäl

Ju mer du håller in dina magmuskler, desto mer tränar du dem att fungera på fel sätt. Även smärta från en skada, olycka eller operation kan göra att man drar in magen.

För det mesta är dock “stomach gripping” någonting som människor gör av estetiska skäl, de vill se smalare ut, helt enkelt.

Timglassyndrom är vanligast bland ciskvinnor från tonåren upp till 35-årsåldern, men det kan drabba vem som helst.

Att dra in magen lite då och då kommer inte orsaka några problem, men gör du det för ofta kan du få problem.

Försämrar din andning

“Med stomach gripping lär sig din diafragma att dra ihop sig i motsatt riktning, vilket kan dra upp och in de nedre revbenen i stället för att dra ned dem och skapa negativt utrymme för lungorna att expandera vid inandning”, säger Adam Browning till Cleveland Clinic.

ANNONS

Det innebär att du inte kan andas lika bra, stomach gripping kan minaka syreintaget med så mycket som 30 procent.

Smärta och urinläckage

De mellersta och lägre ryggmusklerna stödjer din kropp, men stomach gripping stör dina bålmuskler så att du får ont i nacken, axlarna och ryggen.

“Stomach gripping” sker i magen och mellangärdet men kan försvaga musklerna i din bäckenbotten. Svag bäckenbotten kan orska urinläckage när du exempelvis skrattar, hostar eller nyser.

Förutom de beskrivna hälsoproblemen finns det fysiska tecken som kan visa på en obalans i magmusklerna.

En lätt uppåtvänd navel. Ett eller flera märkbara horisontella veck runt eller ovanför naveln. Bra, fast definition av de övre magmusklerna men en betydligt mjukare nedre magmregion.

Dock behöver du inte se några synliga bevis på “maggrepp”stomach gripping” eller timglassyndrom, det skriver Cleveland Clinic.

Intresserad av ekonomi, hälsa och Life Science? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Bästa knepet mot magknip – och vad du ska undvika

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS