Dagens PS

Ditt proteinpulver kan vara cancerframkallande

proteinpulver
De gäller att vara noggrann med vad du konsumerar, annars riskerar du att få i dig giftiga tungmetaller.(Foto: Unsplash)
Julia Lundberg
Julia Lundberg
Uppdaterad: 26 jan. 2025Publicerad: 26 jan. 2025

Proteinpulver har blivit en populär produkt bland både hälsoentusiaster och vardagsmotionärer, ofta marknadsförd som en hälsosam och praktisk lösning för att tillgodose proteinbehovet.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Men en ny rapport från Clean Label Project avslöjar en mindre känd och oroande aspekt av industrin: förekomsten av giftiga tungmetaller som bly och kadmium i många av de proteinpulver som finns på marknaden.

Ämnen som kan vara cancerframkallande, enligt Fortune Well.

Hälften av proteinpulverna drabbade

I den senaste undersökningen granskade Clean Label Project hela 160 olika proteinpulver från 70 stora varumärken.

Nästan hälften av dessa produkter visade sig innehålla nivåer av bly och kadmium som överskred säkerhetsgränser satta av statliga och federala myndigheter i USA.

ANNONS

Senaste nytt

Ekologiska produkter ännu värre

En anmärkningsvärd upptäckt var att ekologiska proteinpulver innehöll betydligt högre nivåer av bly och kadmium jämfört med icke-ekologiska varianter.

Detta mönster har också setts i andra livsmedel, såsom chokladkakor, enligt News55.

Vidare visade studien att veganska proteinpulver generellt sett hade högre blyhalter än vasslebaserade produkter.

ANNONS

Dessutom hade pulver med smak av choklad högre nivåer av tungmetaller jämfört med produkter med smak av vanilj.

Så kontamineras proteinpulvret

Tungmetaller kommer in i livsmedelssystemet på lite olika sätt.

Industriella processer och jordbruksmetoder leder till att metaller koncentreras i jord och vatten, vilket i sin tur påverkar grödor.

Även tillverkningsprocesser och förpackningsmaterial kan bidra till kontamineringen.

Vägen till säkrare konsumtion

Rapporten har väckt starka reaktioner, både från industrin och hälsospecialister.

För konsumenter som vill fortsätta använda proteinpulver rekommenderas att välja produkter som certifierats av hälsoorganisationer.

För andra kan det vara ett bättre alternativ att få i sig protein från livsmedel såsom kött, bönor och nötter.

ANNONS

Rapporten understryker vikten av att öka medvetenheten för att säkerställa konsumentskydd i en marknad som fortsätter att växa globalt.

Se även:

Proteinhysteri: Äter du för mycket? Dagens PS

Trots krisen: Svensk miljardsatsning på grönt protein. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Julia Lundberg
Julia Lundberg

Frilansskribent på Dagens PS sedan 2023 som bevakar mat, vin och krogar.

Julia Lundberg
Julia Lundberg

Frilansskribent på Dagens PS sedan 2023 som bevakar mat, vin och krogar.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS