Dagens PS

Dietistens knep: Så äter du smart

näringsämnen och vitaminer
Att para ihop olika näringsämnen är viktigt för att våra kroppar ska kunna dra nytta av dem ytterligare. (Foto: Unsplash)
Johan Augustin
Johan Augustin
Uppdaterad: 30 sep. 2024Publicerad: 06 okt. 2024

Det finns givetvis en hel vetenskap kring att matcha näringsämnen så att de gör mest nytta i kroppen. Många näringsämnen fungerar i synergi med varandra – och det finns några enkla tips för att para ihop dem.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Enligt dietisten Catherine Perez, som specialiserat sig på en vegansk diet, handlar det inte bara om att äta nyttig mat, utan om att maximera måltiderna, så att vi får ut så mycket som möjligt av näringsämnena.

Järn och vitamin C

Att para ihop järn och vitamin C är vida känt, men vad ska man då äta för att kroppen ska kunna absorbera det där viktiga järnet, lite extra mycket?

Något som kan vara svårt när vi äter järnrika vegetariska livsmedel som innehåller uteslutande icke-hemjärn, som inte tas upp av kroppen lika effektivt.

Här kan ett enkelt knep vara att lägga till skivad eller tärnad paprika på dina bönor, i till exempel en mexikansk burrito, då paprika fungerar som en bra källa för vitamin C.

ANNONS

Senaste nytt

Kalcium och vitamin D

När det gäller ett annat vitamin – D – gäller det att para ihop det med kalcium.

Kalciumbrist kan leda till tunna och sköra ben senare i livet, och för att undvika det är det bra att tänka på att få i sig livsmedel som lax, äggulor, mjölk och yoghurt.

Tänk på att solen gör underverk, särskilt under vinterhalvåret, då solljuset som en viktig vitamin D-källa kan hjälpa dig att få mer kalcium.

ANNONS

“När du får i dig kalciumrika livsmedel och du har tillräckligt med D-vitamin, kommer din kropp att kunna absorbera det bättre”, säger Catherine Perez.

Hälsosamma fetter och antioxidanter

Slutligen går det även att para ihop hälsosamma fetter och antioxidanter – för att få ut näringsämnena från båda.

“Om du lagar en tomatsås och använder extra virgin olivolja med tomaterna och kokar ner dem, kommer det att hjälpa dig att aktivera och absorbera lykopen mycket bättre än om du inte hade det fettet alls.”

Läs även:

Medelhavsdietens positiva hemligheter. Dagens PS

Dietistens stora skräck – en riktig näringsfälla. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS