Våra kroppar behöver många olika näringsämnen och det finns ett som är väldigt viktigt men som ofta förbises. Hur mycket av det behöver vi och när ska vi överväga ett kosttillskott?
Det bortglömda näringsämnet
Mest läst i kategorin
Näringsexperten Kellyann Petrucci tror att människor inte inser hur viktigt ett visst näringsämne är, det skriver CNBC.
Påverkar hälsan
Hon förklarar att tarmhälsan är viktig och kan påverka hälsan i andra delar av vår kropp, som hjärnan, huden och vår immunitet, enligt henne är fibrer tarmens favoritmat.
Om du inte får tillräckligt med fibrer får inte de viktiga tarmmikroberna det de behöver. Då har de inte bra material att äta på och börjar tära på tarmslemhinnan.
Det leder till något som kallas läckande tarm, sprickor i tarmslemhinnan, via vilka gifter och delvis smält mat kan komma in och orsaka inflammation.
Kellyann Petrucci säger att fibrer är ett enkelt sätt att hålla detta i schack, samt att en kost med mycket fibrer också kan bidra till att upprätthålla kvinnors hormonnivåer.
Senaste nytt
Rekommendationer
Enligt en studie från 2021 får vuxna amerikaner i sig mindre än 10 procent av det rekommenderade dagliga intaget av fibrer.
USA:s jordbruksdepartement rekommenderar 25 gram fibrer om dagen för vuxna kvinnor som är 50 år och yngre och 38 gram för män.
Kvinnor över 50 bör enligt rekommendationerna få i sig 21 gram fibrer om dagen och män över 50 bör sikta på 30 gram.
Nordiska näringsrekommendationer 2023 skriver att:
“Hälsosamma kostmönster är förknippade med fördelaktiga hälsoresultat såsom minskad risk för hjärt-kärlsjukdom, typ 2-diabetes, fetma, cancer, benhälsa och för tidig död. Sådana kostmönster är ofta mikronäringsämnen, inklusive högt intag av omättade fetter och fibrer, och lågt intag av mättade fetter, tillsatt socker och natrium”.
Behöver vi kosttillskott?
Behöver människor ta fibertillskott eller är det bättre och enklare att få i sig dem via maten?
Kellyann Petrucci tycker absolut att du i första hand ska få i dig fibrer via maten.
“Jag föredrar alltid mat eftersom du får i dig så många av de andra näringsämnena tillsammans med fibrerna”, säger hon till CNBC.
Exempel på fiberrika livsmedel:
(Källor: Livsmedelsverket, Axelssons och CNBC)
- Avokado.
- Bladgrönt.
- Bröd.
- Bär.
- Bönor.
- Frön som chiafrön, linfrön och solrosfrön.
- Frukt som banan, päron, äpple, kiwi och passionsfrukt.
- Fullkorn.
- Linser.
- Korsblommiga grönsaker som broccoli, blomkål, bok choy och brysselkål.
- Pasta.
- Rotfrukter.
- Rå mandel.
För dem som har svårt att få i sig fibrer via maten är det dock bättre att ta ett tillskott än att inte ta det.
Kellyann Petrucci tycker att den som ska ta ett tillskott bör sikta på ett som innehåller cirka 10 gram fibrer.
Eftersom psyllium har orsakat förstoppning och uppblåsthet hos vissa personer tycker hon att fibertillskott med det i ska undvikas.
Läs mer: Nyckeln till ett långt liv: Ät det här varje dag Dagens PS
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.
Senaste nytt
Rätt företagsförsäkring online på ett ögonblick
Lika enkelt att köpa företagsförsäkring som det är att shoppa kläder. Se ditt pris direkt!
Ge årets julgåva till forskningen – så får du vårt hjärta
Ge årets julgåva till Hjärt-Lungfonden, så får du vårt hjärta i form av ett elegant diplom, ett digitalt julkort och en e-postsignatur.