Dagens PS

Därför drabbas vi av utmattningssyndrom

Utmattningssyndrom ger minskad energi och effektivitet och de som drabbas kan känna sig helt oförmögna
Utmattningssyndrom ger minskad energi och effektivitet och de som drabbas kan känna sig helt oförmögna. (Foto: Pexels)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 18 jan. 2024Publicerad: 18 jan. 2024

Det är oroande att så många, över en tredjedel vuxna, känner sig trötta nästan hela tiden och att utmattningssyndrom diagnostiseras så ofta. Varför känner vi oss så utmattade och hur kan vi undvika det?

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Utbrändhet är ett syndrom. Det kallas numer för utmattningssyndrom och har mycket specifika symptom. I Sverige räknas det som arbetsrelaterad psykisk ohälsa.

En yrkessjukdom

Tillståndet ger minskad energi och effektivitet i kombination med “depersonalisering”, det skriver BBC.

Med det menas att den drabbade får en mer cynisk inställning till personer de arbetar med och organisationer de arbetar för.

Utmattningssyndrom är ett allvarligt tillstånd och vissa av dem som drabbats kan känna sig totalt oförmögna.

Deras kroppar vägrar helt enkelt och slutar fungera, det kan ta flera år att återhämta sig och ofta måste de som drabbats byta yrke.

ANNONS

Senaste nytt

Ökar över hela världen

Det finns många studier som visar att utmattningssyndrom ökar världen över och inom flera olika yrkesområden.

Anna Katharina Schaffner är kulturhistoriker och chefscoach, specialiserad på utbrändhet. Hon tror att ökningen delvis beror på att vi numer har en osäker och tävlingsinriktad arbetskultur.

ANNONS

Hon tror att det även beror på att vi har en tendens att övervärdera arbete så att det blir centralt i vårt känsloliv.

Nuförtiden förväntar vi oss så mycket av vårt arbete, menar hon, inte bara inkomst och status utan också legitimering, det ska ge en känsla av syfte och en möjlighet att förverkliga oss själva.

Anna Katharina Schaffner påpekar att gränserna mellan arbete och fritid var tydligare förr, men att vi nu, med modern teknik, alltid är uppkopplade.

“Såvida vi inte är mycket disciplinerade har vi väldigt svårt att stänga av jobbet och inte kolla e-post eller Slack-meddelanden. Det gör att våra tankar kretsar kring arbete hela tiden”, säger hon till BBC.

Varför vi drabbas

Enligt forskning är de sex främsta orsakerna till utmattningssyndrom en överdriven arbetsbelastning, otillräcklig autonomi, otillräckliga belöningar, kollapsad gemenskap, bristande överensstämmelse mellan värderingar och orättvisa.

“Orättvise-faktorn är förmodligen den viktigaste som jag möter med mina klienter. Brist på uppskattning kan orsaka otrolig social smärta”, säger Anna Katharina Schaffner till BBC.

Hon säger vidare att vissa studier visar att brist på uppskattning kan fördubbla risken att drabbas av utmattningssyndrom.

Det här är deprimerande, tycker hon, och menar att trots att det är så lätt att ge, är så många chefer hemskt dåliga på att få människor att känna sig uppskattade.

ANNONS

Den inre kritikern

Det finns ett samband mellan perfektionism och utmattningssyndrom, det är bevisat. Om våra förväntningar om vad vi ska uppnå är orealistiskt höga och vi bedömer vårt eget arbete väldigt hårt, har vi större risk att drabbas.

“Många människor har en ‘inre kritiker’: en starkt negativ inre röst. Det är som om någon ständigt ropar negativa kommentarer till oss, och det kan tömma vår energi från insidan”, säger Anna Katharina Schaffner till BBC.

För att förstå varför vi drabbas av utmattningssyndrom måste vi börja med att förstå våra preferenser och vad som ger oss ett stresspåslag.

Då kan vi vara uppmärksamma på hur mycket tid vi spenderar utanför vår komfortzon och veta när vi bör återhämta oss, samt identifiera vilka av de saker som stressar oss vi kan kontrollera och vilka som finna utom vår kontroll.

Ta udden av tankarna

Det är normalt att ha negativa tankar som ilska, rädsla och sorg, de behöver inte nödvändigtvis bekämpas direkt.

I sitt jobb som coach försöker Anna Katharina Schaffner få sina klienter att ta udden av sådana negativa tankar genom att inta en objektiv observatörs ställning.

I stället för att tänka att du verkligen är arg på en viss person eller företeelse, kan du tänka att du noterar att du upplever ilska.

ANNONS

En sådan enkel förskjutning av perspektiv kan ge en känsla av distans och en känsla av mer kontroll och makt.

Enligt Anna Katharina Schaffner är det här en väldigt kraftfull teknik för människor som är sina egna värsta kritiker.

Du som kommer på sig själv med att tänka att att du är oattraktiv, inte värd att älska eller dålig på ditt jobb kan medvetet notera att det är din inre kritiker som säger så och då försöka att inte fastna i tankarna eller ta kritiken på för stort allvar.

För höga förväntningar

Om vi har fel typ av förväntningar kan vi inte bli annat än besvikna. Exempelvis vill vi ofta bara känna bra känslor och slippa dem vi inte gillar, med det fungerar inte, vi kan inte vara lyckliga hela tiden.

För höga förväntningar kan dessutom skapa skam och skuld över att vi upplever negativa känslor, då känner vi inte bara ilska eller sorg, utan vi lägger på ett lager till av lidande.

I Acceptance and Commitment Therapy, ACT, kallas det här för smutsig smärta.

Det här gäller även för vår energinivå, det kommer finnas perioder när våra energinivåer är högre och när de är lägre. Ett mer sansat förhållningssätt till de här variationerna kan lätta vår mentala börda.

Anna Katharina Schaffner påtalar slutligen att det också är väldigt viktigt att bygga upp andra källor till mening och glädje i livet än vårt arbete.

ANNONS

En hobby kan vara en bra idé, någonting som är fritt från konkurrens eller drivkraft för ökad produktivitet, så att du kan slippa känna prestationspress.

Läs mer: Är du utbränd? Så här löser du det Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Energikris
Spela klippet

Europas energikris: Höga priser och tveksamma lösningar

Energikrisen i Europa visar på utmaningar med den gröna omställningen. Många länder är beroende av naturgas, särskilt på vintern när energibehovet är större – och Europas energikris smittar även Sverige. En kombination av en omställning till väderberoende energiproduktion och kalla vinterdagar har gett rekordpriser på el i Tyskland – och södra Sverige dras med i krisen. […]