Som pensionär finns det tid för att göra en massa roliga saker, men enligt experter bör inte ökad konsumtion av alkohol ingå i det roliga. Det här är är varför.
Därför är det skadligt för äldre att dricka mer alkohol
Mest läst i kategorin
Under 2022 konsumerade vi i Sverige 8,82 liter ren alkohol per invånare som var 15 år och äldre, det skriver Folkhälsomyndigheten.
Ökad konsumtion bland äldre
Enligt Folkhälsomyndighetens nationella folkhälsoenkät 2022 uppgav 16 procent av befolkningen mellan 16 och 84 år att de har en riskkonsumtion av alkohol.
Sedan 2006 har riskkonsumtionen av alkohol minskat något, men bland personer mellan 46 och 84 ökar andelen med riskkonsumtion och bland personer i åldern 65 till 84 var ökningen särskilt tydlig bland kvinnor.
På grund av att alkoholens hälsoeffekter ökar med åldern är ökad alkoholkonsumtion bland äldre ett stort problem, det skriver CNN.
Baby boomers
Enligt George F. Koob, chef för National Institute on Alcohol Abuse and Alcoholism i USA, ökar andelen äldre som dricker även där och liksom i Sverige är ökningen tydligast bland äldre kvinnor.
George F. Koob menar att Baby Boomers, den grupp människor som föddes mellan 1946 och 1964, förändrar USA:s landskap för alkoholanvändning på två sätt.
Enligt honom har den här gruppen alltid haft en tendens att dricka mer, liksom att använda andra droger mer än den grupp som föddes innan dem.
Han menar att gruppen baby boomers dessutom är stor, varför antalet människor som överkonsumerar alkohol, utvecklar alkoholberoende och dör av alkohol ökar.
“Med tanke på alkoholens historiska roll i vardagslivet … kan den åldrade befolkningen vara mindre medveten om skadorna”, skriver han i ett mejl till CNN.
Kroppen skadas lättare
George F. Koob säger att det första äldre bör veta är att de inte kommer reagera likadant på alkohol när de är 70 som de gjorde när de var 30.
Det beror på att kroppen förändras när vi åldras och förändringarna gör oss mer mottagliga för en del av de skador som alkohol orsakar.
Stephanie Collier, chef för utbildning inom avdelningen för äldrepsykiatri vid McLean Hospital i Belmont, Massachusetts, USA, förklarar att det enzym som metaboliserar alkohol minskar när vi åldras.
Eftersom ämnesomsättningen blir långsammare kommer äldre människor reagera mycket starkare på en drink än de gjorde när de var yngre.
Högre koncentration av alkohol
När vi åldras minskas även mängden vatten i kroppen, vilket gör att alkoholkoncentrationen i blodet blir högre. Påverkan av en dos alkohol som du hanterade väl när du var yngre blir därför mycket större.
George F. Koob säger att de här förändringarna av hur alkohol påverkar kroppen har allvarliga konsekvenser på hälsosamt åldrande.
Alkoholerns påverkan på sådant som reaktionstid, körprestanda, minne och balans är större hos äldre vuxna än hos yngre alkoholkonsumenter.
Den främsta orsaken till skador bland personer som är 65 år och äldre är enligt George F. Koob fall, och studier tyder på att det tenderar att vara vanligare för äldre att ramla omkull när de är berusade.
Kombination med läkemedel
Det är också riskabelt att kombinera alkohol och läkemedel och enligt Stephanie Collier tar nästan 90 procent av alla äldre regelbundet minst en medicin.
En studie fann att äldre vuxnas andning hämmades mer än ungas andning om de kombinerade alkohol med opioider.
Enligt George F. Koob kan alkohol även försvaga kroppens förmåga att bekämpa infektioner.
Det bästa är att inte dricka någon alkohol alls, men för den som tycker att det känns svårt att uppnå rekommenderar Stephanie Collier att du försöker ta en paus på en eller två veckor och ser hur det känns.
“Om du minskar ditt alkoholintag och mår bättre, säger din kropp dig något”, skriver George F. Koob till CNN.
Äldre dricker mer – yngre mindre
Äldre i USA dricker mer än tidigare generationer. Och trenden är inte begränsad dit. I Sverige varnar läkare för konsekvenserna av att fler äldre dricker mer.
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.