Varför det är pinsamt att halka och dratta på ändan, kan tyckas självklart. Det är det inte. Nu finns forskning även på det området.
Därför är det pinsamt att halka och dratta på ändan
Mest läst i kategorin
I vinter- och halktider är ämnet naturligtvis aktuellt. Med minusgrader och is under fötterna är det lätt hänt att halka omkull – men varför är det ändå pinsamt att dratta på ändan när andra ser en?
Det har psykologiforskaren Lotta Strömsten i Umeå rett ut. Hon forskar om skam och menar att det där med att halka och ramla omkull kan ses som ett tecken på ”en farlig svaghet”.
”Skam och rädsla”
Den starka reaktionen– att snabbt se sig om och kolla om någon sett att man ramlat på isen – handlar om skam och en urgammal rädsla att bli utstött, menar Strömsten.
”Skamkänslor är en signal på att vi har gjort något vi eller andra upplever som ett misslyckande, att vi begått en social överträdelse eller att riskerat att skada en relation till en annan individ”, sammanfattar forskaren.
”Skammen får oss att ändra beteenden och har varit jätteviktig för vår överlevnad. Skammens funktion är att människor ska slippa förlora sin plats i en grupp. För människor klarar sig inte utanför sin grupp, eller flock. Det gjorde vi inte historiskt och det gör vi inte nu heller”.
Senaste nytt
Historiska skäl
Samtidigt är det ju inte något direkt skamligt att råka ramla i halkan – så varför är det så pinsamt?
”Ja, det kan tyckas som en oproportionerligt stark reaktion. Man får nog gå ännu längre tillbaka i människans historia. Det finns forskare som menar att empati tidigare främst inte har handlat om omhändertagande, utan snarare om att hitta svagheter hos andra i gruppen”, menar Strömsten.
”Människor har använt en empatisk förmåga för att avgöra vem som ska skjutas från gruppen eller vem som inte får reproducera sig. Vi är så oerhört rädda för att visa oss sårbara och riskera att stötas ut”, analyserar forskaren.
Därför säger vi att det gick bra
Det är också därför vi gärna säger ”Det gick bra”, när någon frågar hur det gick, även om det känns som om alla ben i kroppen är brutna.
”Ja, en typisk reaktion på skam är att göra sig liten eller osynlig. Vi vill gömma oss, sjunka genom golvet och inte prata om det. Vi låter resten av gruppen vinna för att undvika att bli undanskuffade”.
Det är även därför vi ibland låtsas inte ha sett när någon ramlat, säger Lotta Strömsten.
”Ibland hjälper vi. Men ibland kan vi försöka att hjälpa någon att rädda sitt ansikte genom att låtsas som ingenting”.
Måndagar – då halkar flest på vägen till jobbet. Dagens PS
Experten: Så kan du njuta av vintern. Dagens PS
Vinterns elpriser kan bli ännu värre. Realtid
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.