Det är lätt att tro att vi åldras lite varje dag. Ny forskning visar dock att det finns två specifika tidpunkter i livet då åldrandet verkligen får schvung.
Därför åldras du mest vid 44
Mest läst i kategorin
Vi har alltså två stora åldersskov i livet, enligt forskningen.
Detta tog man reda på genom att hänga med ett 108 personer stort gäng under flera år och studera hur deras molekyler förändrades över tid.
Resultatet?
Åldrandet sker inte som en långsam, konstant process. Istället åldras vi mest och snabbast runt 44 och 60 års ålder.
Detta beror kort och gott på att det sker en drös molekylära förändringar i kroppen just då. Det sker dessutom förändringar i proteiner som håller ihop vävnader vilket påverkar huden, musklerna och hjärt-kärlsystemet, vilket i sin tur kan förklara varför många börjar känna sig lite extra trötta och slitna vid dessa åldrar.
Alkohol och kaffe?
Det är förvisso inte bara åldrandet som påverkas.
Forskningen upptäckte även att vi runt 40 och igen vid 60 blir rejält mycket sämre på att bryta ner koffein och alkohol.
Det är därför den där kvällsölen eller morgonkaffen plötsligt kan ge större effekt än tidigare – men också störa nattsömnen desto mer.
Senaste nytt
Sjukdomsriskerna ökar
Ett inte lika förvånande resultat är att risken för en rad sjukdomar också ökar efter 60.
Forskarna upptäckte att personer över 60 är mer mottagliga för hjärt-kärlsjukdomar, njurproblem och typ 2-diabetes.
Detta betyder att det är särskilt viktigt att övervaka sin hälsa och göra nödvändiga livsstilsförändringar under denna period.
Så kan du fördröja åldrandet
Vad kan man då göra för att bromsa dessa åldersskov?
Forskarna rekommenderar att man börjar tänka på sin hälsa långt innan man når 44 eller 60 års ålder.
“Ta hand om dig själv extra noggrant vid specifika tidpunkter under din livstid”, säger studiens medförfattare Michael Snyder till CNN.
Små förändringar i livsstilen kan ha stor inverkan. Att dricka mindre alkohol, se över sitt intag av kolhydrater och säkerställa att man får tillräckligt med motion och vatten är några av de råd som forskarna betonar.
För den som närmar sig 60 är det också viktigt att vara extra noggrann med njurhälsan och att bibehålla muskelmassa, för att minska risken för sarcopeni (muskelförtvining).
Läs också:
Världens längsta lyckostudie – här är receptet. Dagens PS
Varannan inlagd äldre patient är undernärd. Dagens PS
Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.
Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.