Så har klockan åter vridits fram, men vad betyder det för vår sömn – och vad kan vi göra för att påverka de eventuella effekterna av sommartiden? Här samlar vi expertisen och de senaste rönen kring sömn.
Då kan en timme mindre sömn bli en hälsorisk


Mest läst i kategorin
Sommartid.
Det betyder att svensken “plockar fram grillen”, men framför allt snuvas på en timme sömn.
När en hel nation ställer om till sommartid rubbas nämligen kroppens inre klocka, vilket kan leda till trötthet, men också nedstämdhet och koncentrationssvårigheter.
Ljus och mörker
Enligt sömnexperten Natalie Klintenstedt styrs vår dygnsrytm av ljus och mörker. Det gör att även en timmes förändring påverkar vår melatoninproduktion och sömnkvalitet, skriver Oskarshamnsnytt.
Ett sätt att möta dessa förändringar är att justera sömnrytmen i förväg. Exempelvis genom att lägga sig 15–30 minuter tidigare några dagar innan tidsförändringen sker.
Ett annat, att se till få morgonljus, vilket enligt Klintenstedt också är avgörande för att hjälpa kroppen att anpassa sig.

Senaste nytt
Trötthet och snarkning
Att långvarig sömnbrist kan leda till allvarliga hälsoproblem som exempelvis stress, nedsatt immunförsvar och hjärt-kärlsjukdomar vet vi.
Ihållande trötthet och snarkning kan även vara tecken på sömnapné – ett utbrett tillstånd som bör utredas. Särskilt som många är omedvetna om att de lider av det.
Nu visar en ny studie från Yale också att brist på djupsömn – särskilt i slow-wave- och REM-stadierna – kan påskynda nedbrytningen av hjärnregioner kopplade till Alzheimers, rapporterar CNN.
Brist på sömn vs Alzheimers
Forskare fann att personer med otillräcklig djupsömn hade krympt volym i den nedre parietalregionen, ett område som hanterar sensorisk och visuospatial information och ofta påverkas tidigt vid kognitiv försämring.
Resultaten stöds även av klinisk erfarenhet från Alzheimersspecialister, vilket ytterligare betonar vikten av god sömn för att skydda hjärnan.
När vi sover har också en stor påverkan.
Störd dygnsrytm kan öka risken för psykisk ohälsa, och sömnproblem är kända för att förvärra tillstånd som depression, schizofreni och adhd.
Få dagens viktigaste nyheter från Dagens PS. Prenumerera på våra nyhetsbrev.
Morgonmänniskor mår bättre
En studie från Stockholms universitet visar dessutom att din kronotyp – det vill säga om du är morgon- eller kvällsmänniska – påverkar hur du mår.
Kvällsmänniskor rapporterar generellt fler psykiatriska symtom och mår sämre än morgonmänniskor, skriver DN.
Missa inte: Studie avslöjar: Kaffet som är allra sämst. Dagens PS
Du kan påverka din sömn
Studien visar att kvällsmänniskor oftare upplever psykiatriska symtom än morgonmänniskor – även utan diagnos. Av 13 symtom kopplades 11 till kvällstyper, inklusive depression, adhd och ångest.
Kvällsmänniskor rapporterade trötthet på morgonen och ökade adhd-symtom samt negativa känslor på kvällen, vilket förvånade forskarna. En möjlig förklaring är att samhällets tider gynnar morgonmänniskor.
Kronotypen är dock inte permanent. Det betyder att du kan förändra din dygnsrytm över tid.
Läs även:
Därför ska du sova med strumporna på. News55
Veckans citat: Därför ska du sova på saken. Dagens PS

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.