Dagens PS

Bli gladare i vintermörkret

Någonting så enkelt som att ta en promenad kan hjälpa dig att må bättre, om du kämpar med vinterblues och vill förbättra din mentala hälsa
Någonting så enkelt som att ta en promenad kan hjälpa dig att må bättre, om du kämpar med vinterblues och vill förbättra din mentala hälsa. (Foto: Unsplash)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 22 jan. 2024Publicerad: 22 jan. 2024

För många människor är vintermörkret med korta mörka vinterdagar en mental utmaning som för vissa kan leda till årstidsbunden depression.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Symptomen på säsongsbunden affektiv störning, SAD, inkluderar låg energi, bristande motivation, störd sömn och en känsla av hopplöshet. Det är någonting som många kämpar med i vintermörkret.

Med lite fysisk ansträngning kan du utnyttja kroppens förmåga att öka din mentala hälsa under årets mörka dagar, både om du upplever SAD eller försöker avvärja en depression, det skriver CNN.

Regelbunden fysisk aktivitet är bra för kroppen och minskar risken att utveckla högt blodtryck, hjärtsjukdomar, diabetes och vissa typer av cancer.

Fyra enkla sätt

Att röra på kroppen minskar också stress, ångest och depression och för att få de mentala fördelarna krävs mindre ansträngning än du kanske tror.

Enligt American Psychological Association kan raska promenader och annan måttlig aktivitet främja den psykiska hälsan lika bra som hårda träningspass.

Här är fyra, vetenskapligt stödda sätt på vilka du kan bli mer aktiv och förbättra din mentala hälsa samt lindra din nedstämdhet i vintermörkret.

Observera att om du lider av symtom på SAD, bör du tala med din läkare för råd om behandling och för att utesluta andra medicinska problem som kan orsaka liknande symtom.

ANNONS

Senaste nytt

Promenera

ANNONS

För den som känner sig nedstämd kan tanken att börja träna kännas överväldigande, men att bara börja gå lite kan ta dig en bit på väg mot att övervinna den påverkan vintermörkret har på dig.

Att gå är tillgänglig och fördelaktig konditionsträning och med ett par bekväma promenadskor kan du börja gå mot att må bättre.

Låt inte dåligt väder hindra dig från att gå, har du inget löpband kan du ta dig till en lokal galleria och gå runt några varv. Alla dagliga promenader är nyttiga, oavsett hur korta eller långa de är.

Ha kul

Det enda sättet att träna är inte att gå till gymet, en del av de saker du gillar att göra på fritiden kan vara träning, allt som innebär att du står och rör på dig är att vara fysiskt aktiv.

Bestäm ett tillfälle i veckan när du gör någonting som du tycker om att göra. Forskning har visat att så lite som en timmes träning i veckan minskar förekomsten av framtida depression.

Om du inte har några hobbies kan du testa några, du kan anmäla dig till en danskurs eller en träningsklass, eller hitta lokala fritidsgrupper online, på Facebook eller via sociala appar.

Styrketräning

Konditionsträning är inte det enda sättet att lyfta humöret, du kan även lyfta det med vikter. Styrketräning har i flera studier visat sig avsevärt minska depression.

ANNONS

Om styrketräning är nytt för dig är det viktigt att välja rätt vikt och börja långsamt. Testa gärna först med bara en hantel och fokusera på att kombinera en serie övningar som tränar hela kroppen.

Yoga

Yogautövare har länge framhållit yogans humörhöjande egenskaper och forskning har funnit en lovande koppling mellan yoga och lindrad depression.

En studie från 2023 fann att vuxna med måttlig till svår depression som deltog i yoga upplevde signifikant större minskning av sina depressiva symptom än de som inte deltog.

Om du inte vill delta i en yogakurs kan du lätt utöva yoga själv hemma genom att följa instruktioner online.

Oavsett hur du gör kommer yogan öka din fysiska aktivitet och mer fysisk aktivitet ger märkbara humörhöjande fördelar som kan hjälpa dig att må bättre i vintermörkret.

Läs mer: Så här överlever du hanuarideppet Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Energikris
Spela klippet

Europas energikris: Höga priser och tveksamma lösningar

Energikrisen i Europa visar på utmaningar med den gröna omställningen. Många länder är beroende av naturgas, särskilt på vintern när energibehovet är större – och Europas energikris smittar även Sverige. En kombination av en omställning till väderberoende energiproduktion och kalla vinterdagar har gett rekordpriser på el i Tyskland – och södra Sverige dras med i krisen. […]