Dagens PS

Åtta myter om träning som irriterar experter

Det finns många myter om träning, här är några som experter gärna vill avslöja så att vi kan träna på rätt sätt
Det finns många myter om träning, här är några som experter gärna vill avslöja så att vi kan träna på rätt sätt. (Foto: Unsplash)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 05 jan. 2024Publicerad: 05 jan. 2024

Fitnesskulturen är full av myter, som att löpning är dåligt för knäna och att du måste lyfta tungt för att bygga muskler. Här är åtta myter om träning som irriterar experter.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

När du tränar på rätt sätt är det nästan som en mirakelmedicin, men om du följer felaktiga råd kan träning göra mer skada än nytta, det skriver New York Times.

En gång ansågs exempelvis sit-ups vara grundstandard i bålträning, men nu vet vi att det kan förvärra smärta i ländryggen.

Fitnesskulturen är full av sådana missuppfattningar, enligt Brad Schoenfeld, professor i träningsvetenskap vid Lehman College i New York, beror det på vetenskaps- och fitnessinfluencers som delar tips baserade på “anekdoter och gymlärdomar”.

“När dessa åsikter väl har spridits till allmänheten och fått fäste är de svåra att ändra”, säger han till New York Times.

Här är åtta myter som riktiga fitnessexperter ofta hör bland kunder och patienter som de gärna vill avslöja så att vi alla kan göra rätt när vi tränar.

Myt ett om att stretcha

Du har antagligen fått höra att du ska stretcha i fem minuter innan du tränar. Ny forskning visar dock att det är ineffektivt att, innan träning, stretcha för att förebygga skador.

Att stretcha innan träning kan faktiskt kan göra att du presterar sämre. Det beror på att en muskel som sträcks i mer än 90 sekunder tillfälligt förlorar styrka.

ANNONS

Senaste nytt

Myt två, om tunga vikter

ANNONS

Det är inte sant att du måste lyfta tunga vikter för att bygga muskler.

En stor mängd forskning visar att för att bygga muskler och styrka är det lika effektivt att lyfta relativt lätta vikter, cirka 30 gånger, som att lyfta tunga vikter 5–12 gånger.

Myt tre, om löpning och knän.

Löpning förstör inte dina knän. Forskning har slagit hål på myten att löpning ökar risken för artros och indikerar i stället att det kan skydda knäna mot artros.

Vår kropp är dynamisk och våra leder kan regenerera sig själva, speciellt när vi regelbundet är aktiva. Risken att utveckla artros ökar av att inte röra på sig tillsammans med vikt, ålder och genetik.

Om du tränar för aggressivt och springer för fort eller för långt kan dock löpning leda till smärta och skador i knäna.

Myt fyra, om promenader

Att gå har visat sig minska risken för hjärtsjukdom, diabetes, vissa former av cancer och för tidig död. Men det räcker inte att promenera för att hålla formen när vi åldras.

Från 30-årsåldern börjar vår muskelmassa gradvis att minska och därför behöver vi styrketräna. Komplettera därför promenader med 20-minuters styrketräning två gånger i veckan.

ANNONS

Myt fem, om ändringar

Att göra en mindre ansträngande version av en övning, exempelvis armhävningar med knäna på golvet, innebär inte att du är svag eller nybörjare.

Våra kroppar kan behöva olika saker olika dagar och ändrade övningar kan hjälpa oss att träna och förbättra kopplingen mellan kropp och sinne.

Myt sex, om löpare och cyklister

En myt säger att löpare och cyklister inte behöver styrketräna underkroppen, din underkropp stärks visserligen av att dunka i marken och trampa på pedaler, men inte tillräckligt för att stimulera muskeltillväxt.

Bentätheten kan förbättras av ett styrketräning, det minskar även risken för skador och gör dig till en starkare löpare eller cyklist.

Myt nummer sju, om 10 000 steg

Du behöver inte gå 10 000 steg om dagen för att hålla dig frisk, det avvisade träningsforskare redan för ett år sedan, ändå ser många det som ett riktmärke.

Myten kommer från 1960-talet när en japansk klocktillverkare massproducerade stegräknare med ett namn som översattes till 10 000-stegmätare.

ANNONS

Det här har tyvärr fått ett eget liv som uppenbarligen inte stöds av forskning, den senaste forskningen tyder i stället på att hälsofördelarna med att gå tycks nå en platå vid cirka 7 500 steg.

Även 4 000 steg om dagen kan, enligt forskningen, minska risken att dö av alla orsaker.

Myt nummer åtta, om isbad

Det finns ett problem med uppfattningen att ett iskallt bad efter träning hjälper till att minska inflammationer då all inflammation inte är dålig inflammation.

Om du efter varje träningspass hoppar ned i ett isbad stoppar du din kropps reparationsprocess.

Träning skapar användbar inflammation genom att strategiskt stressa muskler, när kroppen läker bygger den styrka.

Om du har en skada som du vill ta hand om kan du isa bara den, eller vänta en dag med isbadet så att dina muskler får tid att påbörja sin reparationsprocess.

Forskning tyder på att ett bastubad är både säkrare och effektivare som återhämtning efter träning, det skriver New York Times.

Intresserad av ekonomi och Life Science? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

ANNONS

Läs mer: Har du testat “mysig konditionsträning”?

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS