Går gör vi hela tiden och det är bra för oss, men vad händer om vi utmanar kroppen och hjärnan och börjar gå baklänges? Det kräver mer uppmärksamhet och kan ge hälsofördelar.
Udda träningstips: Gå baklänges ger många fördelar
Mest läst i kategorin
Att gå är bra träning som varken kräver särskild utrustning eller dyra medlemskap på gym. För de flesta av oss är gång något som sker automatiskt, utan någon medveten ansträngning, det rapporterar IFL Science.
Ganska komplicerat att gå
Om vi vänder på steken, eller på kroppen, och går baklänges kan vi inte längre gå på autopilot och både våra hjärnor och våra kroppar utmanas.
Att gå är egentligen mer komplicerat än många inser. Att hålla kroppen upprätt kräver koordination mellan visuella, vestibulära och proprioceptiva system.
Senaste nytt
Tar längre tid för hjärnan
När vi går baklänges tar det längre tid för våra hjärnor att bearbeta informationen och koordinera de här systemen, något som ger hälsofördelar.
En väl studerad fördel med baklängesgång är förbättrad balans och stabilitet. Att gå baklänges kan förbättra vanlig gång både för friska vuxna och för personer med knäartros.
Tränar upp balansen
Baklängesgång har exempelvis använts för att identifiera och behandla gånghastighet och balans hos patienter med neurologiska tillstånd eller efter kronisk stroke.
När vi går baklänges tar vi kortare steg och får därmed bättre uthållighet i underbenens muskler, samtidigt som vi minskar belastningen på lederna.
Bra mot smärta i ländryggen
De förändringar i hållning som baklängesgång medför gör också att vi använder musklerna som stödjer ländryggen mer.
Det gör att det kan vara fördelaktigt att gå baklänges för personer med kronisk smärta i ländryggen.
Baklängesgång förbrukar mer energi
Forskare har även upptäckt andra fördelar med baklängesgång än de terapeutiska. När du går baklänges förbrukar du 40 procent mer energi än när du går som vanligt.
En studie visade minskning av kroppsfett hos kvinnor som genomfört ett sex veckors träningsprogram där de gick eller sprang baklänges.
Intresserad av ekonomi och Life Science? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.
Läs mer: Studie: Gå ordentligt varje dag och minska risken för demens
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.