Vintermånaderna är vanligtvis en tid då många av oss blir sjuka. Man gör vad man kan för att bli av med problemen snabbt och många tror att antibiotika är lösningen. Det är det inte alltid.
Antibiotika – den tysta pandemin?
Mest läst i kategorin
Ont i halsen, huvudet värker och kroppen gör ont?
Influensatiden är här och många svenskar blir tvungna att sjukskriva sig. För att bli av med problemet snabbt vänder sig vissa till sjukvården och ber om att få antibiotika utskrivet.
Viktigt att komma ihåg är dock att flera av de sjukdomar som sprids under vintermånaderna som förkylningar och influensor inte botas med antibiotika.
Antibiotika inte alltid bra
Tvärtom är det snarare kontraproduktivt. För mycket antibiotika kan nämligen påverka de goda bakterierna i tarmen som är kopplade till god hälsa.
Doktor Martin Blaser, författare av boken ”Missing Microbes – How Killing Bacteria Creates Modern Plagues” konstaterar i en artikel i The New York Times att problemet med överanvändning av antibiotika är att det inte bara dödar dåliga bakterier utan även de goda.
Eftersom antibiotika också dödar goda bakterier ökar antalet bakterier som är resistenta mot antibiotika. Det är på grund av att de goda bakterierna ser till att antibiotikaresistenta bakterier håller sig i kontroll.
Resistenta bakterier
Folkhälsomyndigheten har listat antibiotikaresistens som ett allvarligt hot mot den globala folkhälsan och det kallas ibland för den tysta pandemin.
Konsekvenserna kan bli stora och påverka sådant som vi länge tagit för givet – kirurgi, cancervård och vård av för tidigt födda barn.
Djurstudier har även visat att överanvändningen av antibiotika kan leda till brist på goda tarmbakterier vilket i sin tur kan leda till kronisk sjukdom.
Ytterligare forskning krävs för att ta reda på om detta även gäller människor.
Läs även:
Hemligheten bakom en god magkänsla
Sju livsmedel som främjar din mentala hälsa
Erfaren programledare och börsintresserad skribent. Brinner för att göra svåra ämnen enkla att förstå sig på.
Erfaren programledare och börsintresserad skribent. Brinner för att göra svåra ämnen enkla att förstå sig på.