Först Taiwan. Nu presidentvalet i USA. Experter avslöjar hur Kina arbetar med AI för att sprida desinformation och lögner.
Så använder Kina AI för falska nyheter
Mest läst i kategorin
Kina riktar in sig på amerikanska väljare inför presidentvalet i november. Man gör det genom att i ökad utsträckning använda AI-driven desinformation.
Efter att ha inriktat sig på Taiwan inför valet där handlar det nu om att påverka det amerikanska valet i november.
Allt fler online-aktörer engageras och kopplar AI för att nå en mer effektiv lögnverksamhet.
Taktiken identifieras i en ny rapport om cyberhot som Microsoft publicerar.
Det är en av de första analyserna som knyter användningen av generativa AI-verktyg till en hemlig statsfinansierad inflytandeoperation på nätet mot utländska väljare.
Mer avancerade metoder
Kina visar även upp mer avancerade metoder än tidigare, skriver WSJ.
Konton på X började under förra året publicera inlägg om droger i USA, immigration, raskonflikter.
Amerikanska tjänstepersoner ser Kinas ökade satsning på globala påverkansoperationer som ett växande problem, inte minst utifrån de stora resurser diktaturen lägger på satsningen.
Hösten 2023 anklagade amerikanska UD den kinesiska ledningen för att lägga ”miljarder dollar” på en desinformationskampanj för att understödja Kinas långsiktiga globala mål.
”Orolig för vart det tar vägen”
Tom Burt, Microsofts chef för kundsäkerhet och förtroende, säger att Kinas desinformationsverksamhet blivit mycket mer aktiv under de senaste sex månaderna, vilket speglar den ökande aktiviteten av cyberattacker kopplade till Peking.
“Vi ser dem experimentera”, säger Burt.
“Jag är orolig för vart det kan ta vägen härnäst.”
Microsoft säger sig ha upptäckt en ökad användning av mer sofistikerade AI-verktyg redan inför Taiwans presidentval i januari.
Det inkluderade falska, AI-skapade ljudklipp av kandidater i valet och var första gången Microsofts forskare sett en stat använda AI för att påverka ett utländskt val.
Visar vad som kommer
Än så länge har inte kampanjerna gett någon stor effekt, menar Microsoft, men de erbjuder en försmak av vad som kommer att ske framöver.
Underrättelsetjänster är nu oroliga över hur AI-verktyg kan användas i lögnverksamheten inför framförallt det amerikanska presidentvalet.
Säkerhetsexperter menar att framförallt falska AI-genererade ljudklipp är ett akut hot eftersom de är ganska lätta att skapa och har visat sig lura många.
”Ökad förmåga”
Kinesiska regeringsoperatörer “har ökat sin förmåga att genomföra hemliga inflytandeoperationer och sprida desinformation”, heter det i en årlig global hotrapport från den amerikanska underrättelsetjänsten som nyligen släpptes.
“Även om Peking sätter gränser för dessa aktiviteter, kan individer som inte står under dess direkta överinseende försöka valinflytande aktiviteter som de uppfattar är i linje med Pekings mål”, konstaterar rapporten.
Läs mer:
Därför tror vi på desinformation. Dagens PS
Deepfakes: Därför kan 2024 bli ett mörkt år för oss alla. DagensPS
Påhittade journalister sprider rysk propaganda. Dagens PS
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.