EU:s smittskyddsmyndighet, ECDC, har nyligen utfärdat nya riktlinjer för att förhindra spridning av mpox, tidigare kallat apkoppor, genom donationer av kroppsvätskor och organ.
Nya förebyggande åtgärder mot mpox
Mest läst i kategorin
Enligt ECDC:s rekommendationer bör personer som har haft mpox eller varit i nära kontakt med smittade individer avstå från att ge blod, donera organ eller andra kroppsvätskor under en viss period.
Denna karenstid är en försiktighetsåtgärd för att minimera riskerna för virusöverföring.
Mpox-viruset
Mpox är en virusinfektion som ger smärtsamma blåsor på huden och i slemhinnorna, uppger Folkhälsomyndigheten.
De flesta människor tillfrisknar inom 2–4 veckor, men vissa kan bli hårdare drabbade och behöva smärtstillande behandling.
Virusets namn, apkoppsvirus, kommer från att det först fanns hos apor, men det förekommer främst hos gnagare i Central- och Västafrika.
Senaste nytt
Varför karenstid?
Mpox-viruset har upptäckts i kroppsvätskor som blod och urin, vilket gör det möjligt att det kan överföras via donationer.
Trots att det inte har rapporterats några fall av smittspridning genom donationer, anser ECDC att det är bäst att vidta försiktighetsåtgärder.
Detta beror på att vi fortfarande inte har fullständig kunskap om hur stor risken är för överföring genom donationer, förklarar LäkemedelsVärlden.
Rekommenderade tider för avhållsamhet
För att skydda allmänheten rekommenderar ECDC att personer som haft nära kontakt med någon med bekräftad eller misstänkt mpox bör vänta minst 21 dagar innan de donerar blod eller organ.
Denna tidsram baseras på den kända inkubationstiden för viruset.
För personer som själva har haft viruset och är helt symtomfria, gäller en väntetid på minst 14 dagar innan donation.
Dessa riktlinjer gäller för både klad I och klad II av mpox-viruset.
Framtiden
ECDC:s rekommendationer speglar en försiktig strategi för att skydda mot potentiell spridning av viruset och säkerställa att donationer är säkra.
Myndigheten fortsätter att övervaka situationen och kan justera riktlinjerna utifrån ny information om mpox och dess spridning.
Se även:
Fyra Mpox-aktier om det värsta inträffar. Dagens PS
WHO: Nej, Mpox är inte det nya Covid-19. Dagens PS
Frilansskribent på Dagens PS sedan 2023 som bevakar mat, vin och krogar.
Frilansskribent på Dagens PS sedan 2023 som bevakar mat, vin och krogar.