Det höga priset på el har fått företag som Biltema och Stena att bygga upp egna elsystem – och lagringssystem för att få ner kostnaderna.
Företagsjättarna flyr elmarknaden – gör egen el
Mest läst i kategorin
På dagen när elpriset är lägre och konsumtionen låg tar Stena Fastigheter och fyller på sina 6 batterianläggningar. När hushållen kommer hem efter arbete och skola går solen ner, och elpriset går upp. Men inte för Stena, för då sätter batterianläggningarna igång och täcker upp konsumtionen.
På det sättet kan hushållen konsumera dagtimmarnas billiga el på natten, och spara tusenlappar i elräkning.
MISSA INTE: Vad händer med mina pengar om banken kollapsar?
Ny teknik
Det är iallafall tanken. Tekniken är ny. Men fler och fler företag satsar på att producera sin egen el, exempelvis med solpaneler på tak och tomt, för att sedan lagra i smarta fastighetsbatterier.
På så vis kan man skydda sig mot det oförutsägbara elpriset i den osäkra världsläget som Sverige befinner sig i just nu.
Senaste nytt
“Höga mål”
“Vi har höga mål kring att bli självförsörjande på egenproducerad el till våra fastigheter och hyresgäster, och för oss utgör hållbarhet en stark drivkraft till innovation. Genom våra nya batterilager från Batteryloop får vi, genom modern teknologi, möjligheten att lagra vår egenproducerade el, kapa effekttoppar, förbättra lönsamheten och minska vårt klimatavtryck”, säger Stena Fastigheters koncernchef Cecilia Fasth till Tidningen Näringslivet.
I fjol producerade Stena Fastigheter två miljoner kilowattimmar el i sina solcellsanläggningar.
“Nu kopplar vi ihop våra anläggningar med energilager vilket resulterar i att vi kan lagra solenergin när solen alstrar mest energi, och sedan använda elen när den är som dyrast eller när vi behöver den mest”, säger Fasth till tidningen.
Läs mer om el och fastighet:
Vad händer med mina pengar om banken kollapsar?
Sveriges ränta väntas följa ECB
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.