Den norska regeringskrisen kan få allvarliga konsekvenser för hela Europas tillgång till stabil energi. EU har haft mycket nytta av ett samarbete med Norge – som kan ha fått nog. Efter att landets centerparti lämnat regeringskoalitionen överväger Norge nu att begränsa sin elexport till EU – ett beslut som kan skaka om energimarknaden i hela Europa. …
Kina bygger en gigantisk anläggning för att generera laserstrålar som en del i ett teknologiskt arbete som ska ge mänskligheten en oändlig tillgång till ren energi. Satellitbilder avslöjar nu det häpnadsväckande X-formade komplexet som genererar högre temperaturer än stjärnor. En jättelik anläggning vars syfte är att generera laserstrålar som ska ge en i princip gränslös …
SMR, den småskaliga kärnkraften, är på väg mot att slå igenom stort. 2030-talet kommer att bli dess genombrott globalt, enligt eniga experter. En småskalig modulär reaktor, SMR, är definitionsmässigt en kärnreaktor mindre än en konventionell reaktor och med en termisk effekt upp till 1 000 MWth. Små reaktorer har funnits tidigare men de har inte varit …
Elpriserna i Sverige har varierat kraftigt de senaste åren, något som bland annat beror på indelningen av landet i olika elområden. Systemet infördes 2011 som en del av en större strävan efter en mer marknadsanpassad elhandel. Det skulle bland annat leda till ökad vilja till investeringar i överföringskapacitet mellan nord och syd och investeringar i …
Den tyska energikrisen blir allt mer akut och dess effekter märks tydligt även i Sverige. Vad säger experterna om elpriserna i framtiden? Tyskland står inför stora utmaningar med sin elproduktion. Landet har satsat på vätgasförberedda gaskraftverk som backup för de väderberoende energikällorna. Men planen har mött kraftig kritik och fungerar inte som tänkt, rapporterar tidningen …
Kärnfusion letar sig snabbt från ren science fiction till något användbart. Nu senast har Kina nått nya milstolpar inom tekniken som skulle förändra energimarknaden för all framtid. I Shanghai pågår ett intensivt arbete med banbrytande teknik som kan förändra världen. Från 6G och avancerad AI till något ännu mer revolutionerande: fusionskraft. Kinesiska forskare har tagit …
Trump vill bryta USA:s ambitiösa satsningar på grön energi. Men Citi Banks analytiker menar att den gröna omställningen inte går att stoppa. Den gröna tekniken har blivit för bra för att marknaden ska kunna låta bli. USA satsar, i och med övergången till Donald Trumps ledarskap, mycket mindre på den gröna omställningen. Istället släpper man …
Stockholm exergi har fått ett stöd på 20 miljarder kronor under 15 år. Pengarna ska användas till att fånga koldioxid via CCS. Under 2024 utlyste Energimyndigheten den första omvända auktionen kring investerings- och driftsstöd för bio-CCS. Tekniken anses ha enorm potential – men intresset har ändå varit ljummet. Bio-CCS har potential att kunna minska de …
För första gången någonsin har solenergi passerat kol som EU:s största energikälla. Under 2024 genererades mer elektricitet från solen än från kol, enligt en rapport från tankesmedjan Ember. Det är första gången detta händer och en milstolpe för Europas gröna omställning, skriver Oilprice. Totalt stod solenergi och andra förnybara energikällor för 47 procent av EU:s …
Norberg blir platsen för en unik satsning. Det handlar om att använda övergivna gruvor till att lagra elektricitet. Så här går det till. I Norberg i Västmanland kan man spåra järnframställningen tillbaka till 500-talet. 1981 tog epoken slut när den sista järnmalmsgruvan stängdes. Nu blir det gruvdrift igen i Norberg – men ingen järnmalm ska …
Den eviga frågan är hur vi ska ta hand om vårt använda kärnbränsle. Nu byggs ett av världens första slutförvar, utanför Forsmark, där Sveriges kärnbränsleavfall kan förvaras i 100 000 år. Det finns för närvarande runt 300 000 ton använt kärnbränsle i världen som måste lagras på ett säkert sätt, enligt finska sajten Tieteen Kuvalehti. …
Forskare har upptäckt en säkerhetsrisk i Europas elnät. Systemet, som används för att styra strömförsörjningen, är sårbart för attacker. En nyligen upptäckt säkerhetsbrist i det centraleuropeiska elnätet har skapat oro bland experter. Systemet, som styr strömförsörjningen till 450 miljoner människor, använder okrypterade radiosignaler vilket gör det sårbart för cyberattacker. Upptäckten gjordes av forskarna Fabian Bräunlein …
Det har varit igång i snart fem år. Världens enda flytande kärnkraftverk levererar visar det sig – genom att producera sin första miljard kilowattimmar energi. Ryska Akademik Lomonosov är världens enda flytande kärnkraftverk. Det har varit i drift sedan maj 2020 i den ryska arktiska regionen Tjuktjien. Flytande kärnkraftverk levererar Det flytande kärnkraftverket består av …
Storbritanniens satsning på kärnkraft ifrågasätts kraftigt då megaprojektet Hinkley Point C försenats med 15 år och blivit minst 155 procent dyrare än de första planerna. Den svenska regeringen står inte ensamma med ambitiösa planer kring att bygga ny kärnkraft – Europa är den region som satsar mest på kärnkraft just nu, regionen satsar exempelvis fyra …
Kärnkraft är tillbaka på den globala energidebattens stora scen. Trots stängda kärnkraftverk och stora satsningar på förnybart toppar Europa listan över satsningar på kärnkraften. Under de senaste fem åren har investeringarna i kärnkraft ökat med över 50 procent i nästan alla regioner, och Europa satsar mer än 200 miljarder dollar mer än tvåan rapporterar Oilprice. …
Naturgasförsörjningen är hotad i världen och för Europa är det en kamp mot klockan att få ihop leveranserna till nästa vinter. Bloomberg rapporterar att den uppkomna situationen, som drabbar fattiga tillväxtländer från Asien till Sydamerika hårdast, beror på förlusten av ryska rörledningsleveranser på LNG, det vill säga flytande naturgas. Problemet att få ihop tillräckligt med …
Visst finns det ett stort gäng globala satsningar på ren energi. Ändå fortsätter Kina dominera marknaden. Nu varnas det för både ekonomiska och geopolitiska risker. Kina står ensamt för runt en tredjedel av världens utsläpp av växthusgaser, skrev SVT i fjol. Något de försöker kompensera för genom att vara världsledande inom teknik för så kallad …
Trendbrott när vindkraft för första gången är större än kärnkraft i elproduktionen. Det har nu hänt, om än under ett enskilt kvartal. Enligt Svensk Vindenergi, som hämtar sina uppgifter från Svenska kraftnät, producerade vindkraften 14,1 TWh el under sista kvartalet 2024, berättar TT. Kärnkraftens produktion uppgick under fjärde kvartalet till 12,4 TWh el. Vindkraften var …
Stora framgångar och nya patent. Solenergi sätter rekord – men det går hetast till i domstolarna när stämningarna mellan bolagen strömmar in. Under december rapporterade media ännu ett genombrott inom effektivitetsvinster hos solpaneler, konstaterar Oilprice. Det handlade då om Hanwha Qcells, dotterbolag till sydkoreanska konglomeratet Hanwha, som satte världsrekord i effektivitet hos en kiselsolcell med …
Vindkraftsbolaget Eolus Vind säljer det amerikanska batteriprojektet Pome om 100 megawatt/400 megawattimmar i Kalifornien i USA. Pome är under byggnation och driftsättningen är planerad till första halvåret i år. “Slutförandet av transaktionen är beroende av att vissa villkor uppfylls, vilket förväntas ske under första kvartalet 2025”, skriver Eolus Vind (börskurs) i ett pressmeddelande. Det totala …
Kan vågkraft bli det nya gröna energislaget. Det tror bolaget Eco Wave Power som går riktigt starkt på Nasdaq-börsen i USA just nu. Det amerikanska bolaget Eco Wave Power har nyligen fått tillstånd att installera sin första landbaserade vågkraftsanläggning i ett pilotprojekt i Port of Los Angeles på 100 kW. “Vi är glada över att …
Finansmarknadsminister Niklas Wykman (M) tonar inte helt oväntat ner kritiken mot förslagen till finansiering av ny kärnkraften. Kostnaderna för staten och elkonsumenter är hanterbara, tycker han. Och regeringen har bråttom. “Det behövs lite sans och hyfs i den här debatten”, säger han på en pressträff. Han tycker inte att stöden kan kallas för subvention. Det …
Elbilar i hamnen som väntar på leverans och elbilar på flygplatsparkeringar. Nu ska de få en roll i att stötta elförsörjningen. Till hamnen i Malmö importeras bilar från Stellantis, Byd, MG, Suzuki och Subaru, för att sedan gå vidare till återförsäljare i Sverige och Danmark. Det gör att det kontinuerligt står cirka 10 000 bilar uppställda …
Tokhöga elpriser, och det är Tysklands fel, om man får tro politikerna. Var pengarna hamnar? Bland annat hos tyska bolag. Politiker från vänster till höger i Sverige upprörs av de höga elpriserna. Vänsterpartiets Nooshi Dadgostar säger “I dag blir hushållen rånade av elbolagen”. Energiminister Ebba Busch (KD) är “vansinnig på tyskarna”. Enligt experter är det fenomenet …
Har vi importerat Europas elkris? Elpriserna i Sverige väcker starka reaktioner, inte minst de höga kostnader som möter boende i södra delarna av landet. Varför är det billigare i norr? Hur kommer det sig att vi betalar extra för att det är kallt i Frankrike? Svaret ligger delvis i hur Sverige delat in elmarknaden i …
Geoenergi låter fantastiskt på pappret och är något EU nu vill satsa på. Men det är lättare sagt än gjort. I jakten på en ersättare till rysk gas har EU fått upp ögonen för geotermisk energi, och enligt ett utkast på ett dokument, som Reuters sett, ska de 27 EU-länderna vara överens om att gemensamt …
Anslutningskostnaderna för havsbaserad vindkraft blir höga. Nu förklarar ABB:s före detta forskningschef varför han är skeptisk. Harry Frank är tidigare forskningschef hos ABB. 81 år fyllda är han pensionär men aktiv i energidebatten. Senast kunde vi läsa hans åsikter i Bulletin under rubriken ”Harry Frank: Starta bygget av kärnkraften nu”. Den senare tiden har delar …
Naturgas är en av de mest avgörande energikällorna för Europa, och framtiden ser ut att bjuda på kraftig turbulens. Kommande år väntas priserna stiga kraftigt, vilket i så fall kommer att skapa stora utmaningar för ett redan gasberoende Europa. Trots ett omfattande arbete med att diversifiera energikällor, kvarstår naturgas som en ryggrad för Europas energibehov. …
Inte ett enda anbud kom in när Danmark erbjöd möjlighet att bygga ny vindkraft i Nordsjön. ”Mycket nedslående”, är regeringens kommentar. I Sverige lamslås energisituationen just nu av att regeringen vill slänga skattemiljarder över ny kärnkraft, vilket ger ojämlika villkor för vindkraften. Samtidigt hittar man ingen som vågar satsa på kärnkraften, eftersom det inte finns …
Nya forskningsrön vid Linköpings universitet öppnar för organiska solceller, högeffektiva och med minimal miljöpåverkan. Det arbetas och forskas oavbrutet på komplement till traditionella kisel-solceller. Ett av de mest lovande spåren baseras på elektriskt ledande plaster – organisk elektronik. Fördelen med organiska solceller är att de är jämförelsevis billiga och enkla att tillverka. Dessutom är de …
Den brittiska regeringen förlänger livslängden på fyra kärnkraftverk – det sista i Skottland och tre i England. EDF Energy, det franska bolag som driver kärnkraftverken i Storbritannien, säger att Torness i Skottland och Heysham 2 i Lancashire, norr om Manchester i England, ska drivas i två extra år till 2030. Hartlepool och Heysham 1 ska …
Den nya elmodellen har nu varit i kraft i en månad. Och det har blivit helt fel jämfört med för ett år sedan, säger branschexperterna som varnar för en katastrof i elräkningen. Elmarknadsanalytikern Bengt Ekenstierna har jämfört elpriserna den senaste månaden, som är den första månaden efter den nya elmodellen infördes. “Jag säger som Hoola …
Frankrike fortsätter sin storsatsning på kärnkraft. Det statligt ägda energibolaget EDF ser nu ut att få räntefria lån i bygget av sex nya reaktorer. Än så länge handlar det om diskussioner men det lutar mot att Frankrike kommer ta runt 50 miljarder euro från budgeten för att landets energibolag EDT ska kunna öppna sex nya kärnkraftsreaktorer. …
Europas energilager var fulla – men den kalla starten på vintern får priserna att rusa och energichefer att oroa sig. Söker man på energikris på nätet så är en av de första träffarna en Wikipedia-artikel “Global energy crisis (2021–2023)”. Det kanske var för tidigt daterat – energikrisen är på väg tillbaka. Gaspriserna rusar kraftigt, samtidigt …
Vissa saker med din elräkning kan du inte påverka, som skatten eller spotpriset. Men hur du möblerar, torkar tvätt och använder din diskmaskin och flera andra tips kan du följa för att spara tusenlappar på din el i vinter. Om du inte ser upp i vinter så riskerar din elräkning att bli rekorddyr i vinter. …
Enligt finansmannen, som vill gå under radarn, skulle amerikanska intressen tjäna på en affär med den ryska gasledningen Nord Stream 2. Det här skriver The Wall Street Journal och berättar att affärsmannen, Stephen P. Lynch, numera bosatt i Maimi, har en lång historia med affärer i Ryssland och nu vill köpa naturgasledningen som går från …
Industrin kräver svar från regeringen om hur de ska lösa det uppkomna problemet som de nya reglerna för el har skapat: “Vi vädjar till Ebba Busch”. I november infördes en ny modell för elöverföringar mellan norra och södra Sverige. “Nu är de höjda elpriserna ett faktum”, säger Malin Johansson. MISSA INTE: Pension 2024: De har …
Elen skulle bli grönare och billigare. Nu betalar du istället massor för ful-el från kolkraftverk i Polen. Och du kanske vill sitta ner när du öppnar din elräkning i slutet på november. Den som såg inflationsbeskedet från Statistiska Centralbyrån märkte troligen att inflationen är på väg ner inom de flesta områden utom el. Priset på …
Svenska Kraftnät har beslutat om en rekordinvestering för överföringen av el, på 3 miljarder kronor i en kraftteknikkoncern som ska stärka den svenska elförsörjningen, och jämna ut elpriserna. Genom att kraftigt öka överföringsförmågen mellan norra och södra Sverige ska Hitachi Energy jämna ut elkostnaderna för hushåll och industrier i norra och södra Sverige. MISSA INTE: …
Oljejätten ExxonMobils vd Darren Woods rider ut till försvar för Parisavtalet för klimatet, och varnar Donald Trump från att återigen dra sig ur avtalet – då det skulle skapa ett vakuum vid förhandlingsbordet om USA lämnar. “Vi behöver ett globalt system för att hantera globala utsläpp”, sa Woods i en intervju med The New York …
Samtidigt som priset på el faller under noll kronor per kilowattimme i södra Norrland skjuter priset i taket i hela södra Sverige. När kylan biter sig fast i de svenska breddgraderna tenderar priset på el att söka sig uppåt. Det har varit ett stort problem under åren sedan Putin inledde sitt anfallskrig mot Ukraina, då …
Det statligt ägda svenska energibolaget Vattenfall motsvarande 58 miljarder kronor på grön energi som sol- och vindkraft i Tyskland. I Sverige får Vattenfall tugga i sig negativa besked på rad, senast i förra veckan att 13 av 14 planerade vindkraftsprojekt i landet fått nej av regeringen. Men om vi tittar söderut är det andra budskap. …
Brist på transformatorer är en global flaskhals som kan bromsa utbyggnaden av energisystemet kraftigt i flera år, varnar bland annat Hitachi Energy och Rystad Energy. Behovet att bygga ut elnätet är en viktig fråga både här i Sverige och på andra platser just nu, men då behövs det transformatorer. Och enligt Hitachi Energy är det …
Energijätten Shell redovisar en vinst för det tredje kvartalet på 6 miljarder dollar, jämfört med förväntade 5,3 miljarder. Den extra vinsten satsas på att köpa tillbaka bolagets egna aktier. Den brittisk-nederländska oljejätten Shell tappade lite i vinst jämfört med samma kvartal förra året, men resultatrapporten var klart över analytikernas förväntningar enligt en undersökning av LSEG, …
Nya typer av solpaneler med kristaller av perovskit sätter nya rekord och kan bli nyckeln till “ytterligare en omgång av exponentiell tillväxt” i industrin, enligt The Economist. Solpaneler som teknologi har funnits länge, de uppfanns på Bell Labs i Kalifornien på 1950-talet. Då hade de en effektivitet på 6 procent och var så pass dyra …
Det varma och blåsiga höstvädret gynnar vindkraft och pressar ner elpriserna till så låga nivåer att man tar en reaktor ur drift på Forsmark. Det blåsiga vädret får landets vindkraft att pressa fram mer energi än vanligt samtidigt som den ovanligt varma hösten minskar elkonsumtionen. Kombinationen har lett till att Forsmark 2 tas ur drift …
Norska Statkraft har lämnat in en tillståndsansökan till regeringen för den havsbaserade vindkraftsparken Baltic Offshore Delta North. Regeringens nya villkor kan dock påverka framtida satsningar inom vindkraft. “Stockholmsregionen kommer ha potential att ta emot en årlig produktion på cirka 8 TWh el från Delta North, vilket motsvarar 40 procent av den nuvarande elförbrukningen i Stockholms …
Google har ingått ett avtal med Kairos Power för att köpa kärnkraft som ska driva företagets energislukande datacenter. Techjättarna Amazon och Microsoft har redan tecknat avtal med kärnkraftverk. Nu går Google samma väg, rapporterar CNBC. Läs också: “USA:s Tjernobyl” – kärnkraftverket startar igen efter Microsoft-affär. Dagens PS Väntas vara i drift 2030 Google, som ingår …
Saudiarabien håller på att lägga om sin oljepolitik. Den största förloraren på det kan bli Rysslands president Vladimir Putin. Som Dagens PS tidigare rapporterat håller Saudiarabien på att lägga om sin politik för oljan, där de överger prismålet om 100 dollar per fat och i stället tänker försvara sina marknadsandelar även om det leder till …
Den globala ekonomin går in i en farlig period på grund av de pågående spänningarna i Mellanöstern. Expert ser stora risker för världens oljemarknader och energipriser. Enligt Daniel Yergin, vice ordförande för S&P Global, förändras nu situationen snabbt och riskerna för oljetillgången ökar kraftigt, rapporterar CNBC. “Det är en mycket farlig tid, en situation vi …
Tyska industrikoncernen Thyssenkrupp ser över sin gröna omställning och överväger att avbryta ett prestigefyllt stålprojekt. Ståljätten genomför en grundlig översyn av sina planer på att tillverka grönt stål och överväger att skrota sitt flaggskeppsprojekt – en anläggning för direktreduktion av stål med vätgas. Det rapporterar den tyska affärstidningen Handelsblatt. En nedläggning skulle innebära att bolaget …