Dagens PS

AI – droppen som får bägaren att rinna över

Hur mycket vatten går det åt för att generera ett svar på ChatGPT? Här kommer svaret.
Hur mycket vatten går det åt för att generera ett svar på ChatGPT? Här kommer svaret och det är inte vackert. (Foto: Unsplash)
Jennie Nysted
Jennie Nysted
Uppdaterad: 24 sep. 2024Publicerad: 24 sep. 2024

I fjolårets hållbarhetsrapport kunde Microsoft rapportera att deras globala vattenförbrukning ökat med 34 procent mellan 2021 och 2022. Under samma period steg Googles vattenanvändning med 20 procent, och det är bara början.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

“Hur mycket vatten går det åt för att generera ett svar på ChatGPT?”

“Att generera ett svar på ChatGPT förbrukar en viss mängd vatten, eftersom datacentren som driver AI måste kylas för att förhindra överhettning”, svarar ChatGPT, som vanligt snabbt, och utan omsvep.

Och miljön? undrar skribenten ängsligt.

Plågad av tanken på vad just hennes, numera dagliga, användning av chatten kan tänkas ha för bäring på moder jord.

“Vatten används för att förhindra överhettning”, förklarar ChatGPT och tillägger sedan:

“Denna energiförbrukning bidrar till utsläpp av växthusgaser om energin kommer från icke-förnybara källor. Samtidigt kräver kylningsprocesserna stora mängder vatten, vilket kan vara särskilt problematiskt i områden där vatten är en knapp resurs.”

En växande miljökris

Den artificiella intelligensen sätter därmed fingret på det globala dilemma vi tillsammans skapat.

Nämligen det att vi alla använder AI för att hantera några av världens största problem, men samtidigt står inför en växande miljökris.

ANNONS

Att så är fallet säger inte bara AI själv, utan även forskningen, som dragit slutsatsen ChatGPT:s senaste språkmodell förbrukar nästan 519 milliliter vatten för att generera ett e-postmeddelande på 100 ord.

ANNONS

Senaste nytt

27 liter vatten per näsa

Det innebär i förlängningen att en enskild användare, som skickar ett e-postmeddelande i veckan via tjänsten, förbrukar en volym om totalt 27 liter vatten.

Vidare att vi snabbt landar i en vattenförbrukning på över 435 miljoner liter om 16 miljoner människor skulle göra detsamma, skriver Fortune.

Vill du bredda räkneexemplet mer än så inser du snart varför just vatten blivit en allt mer uppmärksammad aspekt när det kommer till ChatGPT och miljöpåverkan.

Och det av goda skäl.

En fördubbling till 2026

Enligt International Energy Agency kan energiförbrukningen i globala datacenter komma att fördubblas lagom till 2026. Man skulle då nå nivåer som överstiger stora nationer, varför vattenanvändningen skrämmer forskare.

En av dem är Shaolei Ren, docent i teknik vid UC Riverside, som bekräftar att man redan nu ser att AI-datacenter och deras vattenförbrukning prövar lokala samhällen.

ANNONS

“Om AI-modeller fortsätter att sluka vatten kommer dessa spänningar att bli vanligare och kan leda till social turbulens”, konstaterar Ren.

En konklusion som även ChatGPT tycks ha dragit:

“Trots de miljömässiga fördelarna som AI kan ge, såsom bättre resursförvaltning och effektivisering, bidrar AI-drift till ökade energikostnader och vattenförbrukning, vilket i sin tur påverkar klimatet och miljön.”

Om ChatGPT är orolig?

Här blir svaret att mer energieffektiva och miljövänliga teknologier kommer att vara avgörande för att minska den negativa inverkan som AI och andra högteknologiska system kan ha på miljön.

Och?

“Så ja, det finns en anledning till oro, men det kan också vara en möjlighet att driva fram nya innovationer inom miljöteknik och hållbarhet”, säger ChatGPT.

Vatten och ChatGPT – så funkar det

När en användare skickar en prompt till ChatGPT omvandlas den till kod som körs genom servrar i ett datacenter.

Dessa servrar utför många beräkningar som genererar värme, vilket kräver nedkylning för att förebygga överhettning. Det sker med hjälp av vattenkylning via så kallade kyltorn.

Den mängd vatten och el som används varierar beroende på var datacentren är belägna, eftersom klimatet påverkar kylbehovet.

Områden med tempererade klimat, är således attraktiva för datacenter eftersom de kräver mindre kylning och mindre vatten.

(Källa: Fortune)

Delar av den här texten har baserats på en konversation i ChatGPT 4.0 där skribenten ställt frågor i chatten om vattenförbrukning och miljö.

ANNONS

Läs mer:

Utsläpp ökar drastiskt – Google skyller på AI. Dagens PS

Alla förlorar i kriget om vatten. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS