Tror du att du kommer få gå i pension och få full ersättning vid 67 eller 68 år? Tänk om, din riktiga pensionsålder är betydligt senare än du tror. Att jobba till 65 var tidigare synonymt med pensionen. Men så är det inte längre. Pensionsåldern har tagits bort och ersatts med en riktålder, som höjs …
Pensionsexperten på Nordea listar fem smarta tips för hur du undviker fallgroparna med sparandet till din pension. Lönen är inte allt, samla ditt sparande, pensions-snooza inte, och flera andra tips. Det räknar pensionsexperten Andrus Lipka Terras på Nordea upp i sina fem bästa tips för att spara till pensionen. MISSA INTE: Så många i din …
Allt fler svenskar kombinerar pensionen med arbete – en trend som inte ser ut att avta. När Pensionsmyndigheten släpper sin Jobbonärs-rapport visar det sig att skillnaderna i landet är stora. Rapporten visar att andelen jobbonärer – alltså personer som tar ut både allmän pension och fortsätter arbeta – har ökat med över 20 procent sedan …
Vill du slippa 50 procent skatt på din pension? Då gör du bäst i att lyssna på Trifa Chireh, pensionsekonom på Länsförsäkringar, som vill sänka din skatt på pension med 30 procent med ett ISK-knep. Många tar ut tjänstepensionen på kortaste tiden möjligt. Men det är en fälla som kostar dig skjortan. Det berättar Trifa …
Det kommer en god nyhet från årsskiftet för de som nått pensionsåldern men ännu inte helt vänt arbetslivet ryggen. Då kommer du själv lättare kunna välja mellan arbete och pension, berättar Alectas pensionsekonom Staffan Ström. Ju senare i livet du tar ut din tjänstepension, desto mer har den vuxit till sig genom ränta-på-räntaeffekten. Så är …
Fyra av tio svenskar tänker ta ut sin tjänstepension livslångt – de flesta andra på fem eller tio år. ”För snabbt”, varnar forskare. Högskolan i Jönköping är en svensk stiftelseägd, icke statlig, högskola i Jönköping.Skolan saknar universitetsstatus men kallar sig Jönköping University i svensk kommunikation och har rätt att utfärda examina på grundnivå, avancerad nivå och …
Svenskar som dör i utlandet kan fortsätta få pension utbetald under lång tid. Det kan utnyttjas för fusk av de avlidnes närstående för att få ut stora summor pengar. Pensionen är personlig. Pengarna som betalas ut ska inte gå till dödsboet. Det finns noggranna regler för hur utbetalningarna ska gå till och när de ska …
Det bästa sättet att ta kontroll över hur mycket du ska få i pension när det börjar närma sig, är att titta på de olika delarna av din egen pensionspyramid. Så här enkelt är det. Din pension består av i huvudsak fyra byggstenar som du sparar ihop till hela ditt liv, och brukar liknas vid …
De som går i pension i förväg riskerar att få en dubbel skattesmocka. De är för unga för att få grundavdrag på sin pension, men får heller inte något jobbskatteavdrag. Det finns goda skäl att inte gå i pension i förtid. Pensionen är ofta lägre än om du tar ut lön. Men det finns många …
Avtalet var, om vi ska citera vice ordförande i styrelsen, “dumt från början”. Enligt en ny överenskommelse ska det nu bli mer fördelaktigt. Det tycker nog bolagets vd:n också. Om skrattet räcker hela vägen till banken? Någon anledning att hänga läpp har åtminstone inte Roger Sixtensson, vd för det kommunala fastighetsbolaget Falab i Lindesberg. En …
I veckan har en rad nyheter om pension lyft flera viktiga aspekter av svenskars pensionssparande och de utmaningar som följer. Från drömmen om en skattefri pension till varningar om avgifter och fallgropar med tidigt uttag, här är en sammanfattning av de mest centrala nyheterna: Drömmen om skattefri pension – en realitet? Skattefri pension en dröm …
Tjänstepensionen har varit aktuell i närtid, med nya regler som ska göra den mer flexibel. Samtidigt slår Finansinspektionen larm om hur pensionen flyttas. Det har handlat mycket om tjänstepensionen det senaste halvåret. I mitten av juni kom regeringen med ett förslag om mer flexibla regler för utbetalning av tjänstepension. Det var ett sätt att ta …
Att lämna arbetslivet tidigt kan bli dyrt – både för plånboken och för samhället i stort. Ändå är det många som tänker gå i pension före riktåldern. Vi har redan konstaterat att det lönar sig att jobba längre. Ändå planerar allt fler tjänstemän i Sverige att gå i pension före riktåldern, något som konstaterades redan …
Idag har många pensionärer det mer eller mindre knapert. Det finns dock vissa trick som kan ge plånboken en välbehövlig påfyllning. Trots decennier av arbete tvingas många pensionärer kämpa för att få ekonomin att gå ihop. Bland annat uppger sju av tio att de inte klarar sig på allmän pension, enligt en undersökning. Det finns …
Vad skulle det krävas för dig att börja jobba igen – efter att du har lagt hatten på hyllan och gått i pension? Baby boomers, personer födda mellan 1946 och 1964, fortsätter att arbeta längre än tidigare generationer. En av huvudorsakerna till detta är möjligheten att arbeta hemifrån. Undersökningar visar att en stor andel av …
Det var länge ett skydd för de med lägst pensioner, men i dag får mer än varannan pensionär i Sverige garantipension. Hur kommer det sig? “Garantipensionen är en mycket märklig förmån”, sa Pensionsmyndighetens analyschef Ole Settergren till Svenskt Näringsliv förra året. ”I vissa fall utgår garantipension till miljonärer och personer med riktigt höga inkomster”, fortsatte …
Det finns tusenlappar att håva in om man jobbar deltid som pensionär. Här är några saker att tänka på för att få ut det mesta av jobbonärs-livet. Allt fler pensionärer jobbar. Personer i åldersgruppen 65 till 74 år jobbar idag dubbelt så mycket jämfört med 2005, rapporterar SCB. Att jobba deltid i fyra år kan …
Förslaget kom i somras. Nu är det klubbat. Från årsskiftet blir det lättare pausa tjänstepensionen och att förlänga utbetalningarna. I mitten av juni kom regeringen med ett pressmeddelande om mer flexibla regler för utbetalning av tjänstepension. Det var ett sätt att ta pensionsgruppens förslag från oktober 2023 vidare till beslut. I pensionsgruppen, där alla riksdagspartier …
Marken gungar under fötterna på Finansinspektionens chef Daniel Barr. Nu konstaterar hans egen myndighet att han agerade mot lagen på sitt förra jobb. Redan för tre veckor sedan konstaterade Altinget i en rubrik att ”FI:s generaldirektör kan hänga löst efter Heimstaden-affär”. Nu kan generaldirektören, Daniel Barr, inte bara hänga löst utan även ha ramlat ned. …
Trots flera års arbete i Sverige går många asylsökande miste om pensionspengar när de utvisas. Enligt Pensionsmyndigheten, som har ett informationsansvar, kan det finnas brister i systemet. Asylsökande som utvisas efter att ha arbetat och betalat skatt i Sverige får ingen information om sina pensionsrättigheter – vilket gör att många går miste om sina pengar. …
Är det inte det ena så är det det andra. Att gå i pension ska inte bara innebära en – i många fall – lägre inkomst – man ska också riskera kvarskatt. Vi har redan konstaterat att restskatt är vanligast för pensionärer. Än värre tycks det vara för dig som nyligen äntrat pensionärslivet. Många som …
Det svenska pensionssystemet sägs vara fristående från statdsbudgeten, men en ny rapport visar att var fjärde pensionskrona kommer från statliga bidrag. Politikernas räddningsförsök kostar skattebetalarna flera miljarder per år. Rapporten kommer från SPF Seniorerna. Där menar man att det svenska pensionssystemet inte längre fungerar som det var tänkt från början. Systemet skulle vara fristående och …
Att pensionen höjs är förvisso ett välkommet besked för majoriteten. Men är det tillräckligt för en grupp som redan går på knäna? Vid årsskiftet ökar inkomstpensionen med 4,0 procent. “En mycket positivt besked”, säger Socialförsäkringsminister Anna Tenje (M). “Inte alls tillräckligt”, kontrar både pensionärerna själva och SPF Seniorernas förbundsordförande Eva Eriksson. “Ska löna sig att …
Nu är det dags för pensionärerna att få sig ett ekonomiskt lyft. Vid årsskiftet ökar nämligen inkomstpensionen med 4,0 procent. I samma veva ökar klyftan mellan de som arbetat och de som inte gjort det. Ökningarna har varit blygsamma de senaste åren. I januari stannade ökningen vid 1,0 procent, rapporterar News55. Detta trots att inflationen …
Visst görs det en hel del försök att förbättra det svenska pensionssystemet. Men likväl är vårt system sämst i Norden. Allt är förvisso inte mörkt och surt. För även om vi är sämst i Norden är vi fortfarande bättre än många andra länder. I årets Global Pension Index hamnar vårt svenska pensionsystem på plats tio, …
Norska oljefonden är så stor att den till och med utmanar svenska AP-fonderna på hemmaplan. Hur ser pensionsjättarnas ägarförhållanden ut på svenska fastighetsmarknaden? Norska oljefonden, norrmännens gigantiska pensionsfond, växer så att det knakar och är värd en bra bit över 19 000 miljarder kronor, ännu ett rekord för norska oljefonden. Sveriges statliga pensionsfonder, AP-fonderna, har …
Vi är friskare och bättre utbildade. Det syns i statistiken. Nu har Pluskommissionen lagt fram fakta om seniorerna på svensk arbetsmarknad. Per Skedinger är nationalekonom knuten till IFN och Linnéuniversitetet. För Pluskommissionens räkning har han sammanställt rapporten ”Fler seniorer på arbetsmarknaden – ett plus för Sverige?”. Hos Skandia presenterade Skedinger rapporten och ville, som han …
Pluskommissionen har lagt fram en rapport om äldre och arbetsmarknaden. Äldreminister Anna Tenje är ”förbannad” över hur äldre diskrimineras. ”Vi behöver jobba längre och måste se till både att fler får möjlighet att arbeta längre och att fler vill arbeta längre”. Det slog äldre- och socialförsäkringsminister Anna Tenje fast när hon tog emot den färska …
Lågkonjunkturen har pressat arbetslösheten till nya nivåer. En allt större andel av de arbetslösa är idag äldre – något som kan få trista konsekvenser för pensionen. Vi har redan konstaterat att man inte behöver vara allt för bekymrad över hur arbetslösheten påverkar pensionen. Men det förutsätter ju att man blir arbetslös mitt i livet. Förlorar …
Ett attraktivt pensionssystem uppstår inte av en slump. När världens bästa pensioner ska rankas synas följaktligen såväl hållbarhet som integritet och tillräcklighet i sömmarna. Här är länderna som klarar sig bäst – och sämst. Europa och världen står inför ett momentum. Med ett krympande antal skattebetalare, stigande vårdkostnader och höga räntor, är trycket på de …
Att börja spara till pensionen kan förvisso kännas som ett rätt tråkigt projekt, inte minst om man är yngre. Men viktigt, det är det. Om du är över 40 år och ännu inte har börjat spara till pensionen är det nu hög tid att du tar dig i kragen. Ja, så länge du inte tillhör …
Hur mycket kommer pensionskuvertet egentligen väga när arbetslivet är över? Ny statistik visar att det kan skilja sig rejält beroende på utbildning och yrke. Det är Länsförsäkringar som tagit sig en titt på pensionsutbetalningarna. Deras statistik visar att valet av utbildning och yrke kan göra stor skillnad för din framtida pension – och det med …
Döda svenskar fortsätter få pension år efter år. De som utnyttjar systemet? Deras egna familjemedlemmar. Pensionsmyndigheten upptäcker och kräver tillbaka ett stort antal felaktiga utbetalningar varje år. En oriktighet som visat sig vara extra svår att upptäcka är pengarna som går till döda svenskar utomlands. Ett dolt miljonbelopp I Eskilstuna har en man tagit ut …
Är pensionen en gyllene biljett till golfbanor, trädgårdsarbete och långa sovmorgnar? Inte för den här skaran. För många toppchefer och framstående yrkespersoner är pension inte längre något att se fram emot – snarare något att undvika. Vi har 75-åriga Bernard Arnault som fortsätter höja pensionsåldern för LVMH:s vd för att slippa gå i pension. Rupert …
Nyhetsveckan som gick kom att präglas av jobb, skatt, förmåner och pension. Tråkigt? Lite roligare blir det genast när vi säger grattis till alla boomers där ute – den rikaste generationen genom tiderna. Vi inleder dock nyhetsveckan i en annan ände, med generationen som just nu har svårare att få till det än boomers. Vi …
Många är de, som väljer att lämna det traditionella arbetslivet till förmån för egenföretagandet. Ett beslut som kan komma och bita dem i baken på ålderns höst. Vi har redan konstaterat att antalet egenföretagare har minskat med 20 procent sedan 2020. Vi vet också att det inte är någon större fara för pensionen om man …
Vad har en egen dag den 27 september, är kanske den viktigaste löneförmånen du har och kan stå för upp till hälften av din totala pension? Korrekt svar? Tjänstepensionen. Trots att tjänstepensionen är en så viktig del för den totala pensionen är det många svenskar som har dålig koll på den, menar KPA. Föga förvånande …
En ny analys visar att man inte behöver vara allt för bekymrad över hur arbetslösheten påverkar pensionen. Åtminstone inte om man har A-kassa. I Arbetsförmedlingens senaste rapport konstaterar man att arbetslösheten fortsätter att stiga i vårt avlånga land. I slutet av augusti var drygt 360 000 personer inskrivna som arbetslösa, vilket är 29 000 fler …
Problemen fortsätter hopa sig för Northvolt – något som påverkar flera av landets största pensionsförvaltare. Den stora svenska batteritillverkaren Northvolt är ett bolag i kris. Olycksdrabbade fabriker, nedbantad personalstyrka och obetalda fakturor hos Kronofogden har diskuterats livligt på senare tid. Som om det inte vore nog, står även svenska pensionspengar på spel. Detta då bland …
Trots decennier av arbete tvingas många pensionärer kämpa för att få ekonomin att gå ihop. Sju av tio klarar sig inte på allmän pension, enligt en undersökning. I dag ligger den genomsnittliga allmänna pensionen efter skatt på 13 869 kronor per månad. Detta enligt Eva Eriksson (SPF Seniorerna) och Liza di Paolo-Sandberg (SKPF Pensionärerna). I …
En ny undersökning visar att många pensionssparare räknar med en kort pensionstid. Något som kan bli ett dyrt misstag. En amerikansk undersökning från CNBC visar att 64 procent av pensionspararna planerar att spara för en pensionsperiod på 20 år eller mindre. Det kan dock vara en farlig väg att vandra, särskilt när den genomsnittliga livslängden …
Från och med januari 2025 kan över 18 000 finländska pensionärer i Sverige förlora en betydande del av sina inkomster. Något som kan tvinga dem tillbaka till Finland. Att vara pensionär innebär sällan att man badar i pengar. Trots ett långt arbetsliv kämpar många pensionärer för att få pengarna att räcka till. Ännu tuffare kan …
Kina har beslutat att höja pensionsåldern för första gången sedan 1950-talet. Ett besked som inte landar särskilt väl hos kineserna. En snabbt åldrande befolkning och en pensionsfond som riskerar att sina utmanar det redan haltande landet. Efter år av tvekan har Kina nu offentliggjort en plan för att höja pensionsåldern, som fortfarande är bland de lägsta …
Det är förvisso ingen större förmögenhet att tala om, men likväl en liten lättnad. Tack vare sänkt skatt och lägre boendekostnader kan pensionärerna få lite mer i plånboken nästa år. Inför höstbudgeten har regeringen föreslagit diverse skattesänkningar. Vissa av dem ska också gynna Sveriges pensionärer. Resultatet? Drygt 170 kronor mer i plånboken varje månad för …
Sverige är förvisso med på listan, men först på plats nio. Det betyder att det finns åtta länder där vi tillsynes kan få ett ännu skönare pensionärsliv. Ja, åtminstone om vi ska tro U.S. News and World Report. De har rankat världens länder utifrån följande sju attribut: Toppar listan? Det gör landet neutral. 1. Schweiz …
Att kunna njuta av en välförtjänt pension är en dröm för många. Men hur länge måste man egentligen jobba för att kunna leva hyfsat gott som pensionär? För 60-talisterna finns tydliga besked, men det är inte säkert att alla gillar dem. “Ju längre vi lever desto längre måste pengarna räcka. Det urholkar pensionen, som på sikt …
Fattigpensionären har fått ett nytt ansikte. De äldre kvinnor som tidigare dominerade bland Sveriges fattigpensionärer är nämligen på väg att ersättas av en ny grupp. Man kallar dem för fattigpensionärer. De som har mindre än 13 300 kronor efter skatt (2022) att leva på. Tidigare var det de äldsta kvinnorna som befann sig där. Men …
Trots ett långt arbetsliv kämpar många svenska pensionärer för att få pengarna att räcka till. En ny undersökning visar att sju av tio inte klarar sig på den allmänna pensionen. Det lönar sig inte längre att arbeta ihop sin pension, säger experterna. När pensionssystemet reformerades var tanken att den allmänna pensionen skulle utgöra en stabil …
När SPP frågar Sveriges unga hur de ser på sin pension, är majoriteten positiva. Man ska resa och man ska umgås med nära och kära. Men om man tar några aktiva steg för att säkra sin framtida ekonomi? Inte då. Pensionsbolaget SPP:s undersökning visar att många unga svenskar drömmer om ett aktivt liv som pensionärer. …
Det snackas mycket om kortare arbetsvecka nuförtiden – inte minst efter att Socialdemokraterna lanserade sitt förslag om en 35 timmars-vecka med bibehållen lön. Det kommer dock inte utan sina risker. Socialdemokraterna har nyligen lagt fram ett förslag om en kortare arbetsvecka på 35 timmar med bibehållen lön. “Alla andra nordiska länder har genomfört arbetstidsförkortningar. Faktum …
Många är de, länderna, som nu ser sin pensionskassa sina. I Tyskland har man beslutat sig för att vända blicken mot börsen. “De flesta pensionssystem har utmaningar idag i och med att vi lever längre. Ett sätt man försöker motverka detta på i Tyskland är att höja pensionsåldern till 67”, säger Pensionsmyndighetens Ann-Sofie Kraft Nilsson …