Att återvända till kontoret kostar mer än tid och energi – det kostar också pengar. Tänker man efter finns det faktiskt en drös fördelar med att inte återvända till kontoret. Vi behöver knappast köra igenom Amazon-spektaklet igen. Värt att nämna är dock att det var startskottet på en return-to-office-följetong där vissa varit emot trenden medan …
I lågkonjunkturens Sverige har arbetslösheten skenat. På samma gång har konkurrensen om jobben hårdnat – och det rejält. Här är jobben med störst – och minst – konkurrens. Arbetslösheten fortsätter att stiga i Sverige. När Arbetsförmedlingen redovisade sina siffror för oktober låg arbetslösheten på 6,9 procent. Mäter man det i människor motsvarar det drygt 362 …
Försäkringskassan kommer nu med sin årliga lägesrapport om psykisk ohälsa. Där avslöjar man vilken grupp som är den mest stressade. Kunskapen om hur stress och stressrelaterade sjukskrivningar kan förebyggas finns. Trots det fortsätter antalet drabbade att öka. Det konstaterar Försäkringskassan när den nu släpper sin årliga lägesrapport om psykisk ohälsa. Under 2024 har en ny …
Vi börjar närma oss årskiftet och alla vet vi vad det betyder – friskvårdsbidraget fryser inne. Men frukta inte, här kommer några tips på vad du kan använda bidraget till. Kan det vara höstens mest klassiska panik? Plötsligt är det november och sedan december och sen är loppet kört. Drygt 720 000 av Sveriges cirka 4 …
Räknar man om kvinnor och mäns löner jobbar kvinnor gratis efter 15 november i EU-länderna. Därför ska vi inte fira 15 november. ”Europadagen för lika lön” uppmärksammas i år 15 november. Orsaken är naturligtvis att kvinnor i EU-länderna tjänar mindre än män. I genomsnitt är löneskillnaden 13 procent, enligt ett nyhetsbrev från EU-kommissionen. För att …
Facebook har trillat dit igen. Trots löften om rättvisa algoritmer visar det sig att jobbannonser på plattformen fortfarande styrs av könsstereotyper. Det här är varken den första, och inte heller den sista gången som Meta hamnar i blåsväder. Senaste förra året stämdes Facebooks moderbolag Meta av den amerikanska delstaten Arkansas för att ha vilselett konsumenter …
En kopp till frukost, en till lunch och några stycken däremellan. Svenskar och deras kaffekonsumtion är en kärlekshistoria för sig. Det finns dock en grupp som älskar koppen snäppet mer än alla andra. Nej, det är ingen hemlighet att svenskarna älskar sitt kaffe. Vi älskar det så pass mycket att arbetsmoralen sjunker som en sten …
Arbetslösheten fortsätter att stiga. Det visar Arbetsförmedlingens siffror när man nu redovisar oktober månad 2024. I sammanfattning är arbetslösheten högre än för ett år sedan, konstaterar Arbetsförmedlingen. Det innebär en fortsatt svag arbetsmarknad och fler arbetslösa i Sverige. 27 000 fler i oktober I oktober var nästan 362 000 personer inskrivna som arbetslösa, en ökning med drygt …
Vem har sagt att höga löner måste komma med lika hög stress? Här är jobben för dig som drömmer om en grön karriär med balans. Idag byter vi jobb oftare än förr. Vi söker högre löner, roligare arbetsuppgifter och bättre balans mellan arbete och fritid. Går det att hitta inom hållbarhetssektorn, tro? Det gör det, …
När klockan slår lunch är det vissa som slänger upp fötterna på bordet medan andra gör raka motsatsen. I oktober släppte Convini sin lunchrapport. Där konstateras det bland annat att svenskarna älskar husmanskost, att det är fasligt dyrt att uteluncha i storstäderna – och att Sveriges yngre gärna drar ut på pausen. Yngre tar längst …
Sju av tio anställda inom butikshandeln arbetar i dag deltid. Många av dem lever på existensminimum och vill inget hellre än arbeta mer. En fråga som Handels nu är beredda att slåss för. Strejk? Det är åtminstone inte uteslutet om förutsättningarna inte förändras radikalt, om du frågar Handels ordförande Linda Palmetzhofer. En fråga värd en …
Rostiga handgranater, hemmagjorda bomber och brandfarlig smet. I hittills 31 kända fall har taxichaufförer i Sveriges storstäder använts för att transportera livsfarlig last. Vi har redan konstaterat att de kriminella gängens nya kontor är lägenhetshotell. Nu visar det sig att gängens nya transportsätt är med taxi. “Åk ej kommunalt, boka taxi. När vi är i …
Minns du trenden ”quiet quitting” – när anställda checkade ut mentalt och bara gjorde minsta möjliga? Nu kommer dess mörka motsvarighet: ”silent firing”. Och den här gången är det arbetsgivarna som försöker få personalen att självmant dra vidare. Chef.se beskriver fenomenet så här: “Silent firing går ut på att verksamheter gör jobbet svårare för sina …
Många högpresterande individer har en tendens att närma sig den berömda väggen. Prestation, resultat, höga stressnivåer – och således skyhög utmattning – kännetecknar vår tidsålder. Det är knappast någon nyhet att fler blir sjukskrivna för utmattningssyndrom. I början av året slog vi till och med rekord i antalet utmattningar, något SVT skrev om. Utbrändhet, numera …
Kortare arbetstid är en het, men omstridd trend. Nu ska forskarna ta reda på konsekvenserna, både för individ och samhälle. Under senare tid har debatten om kortare arbetstid kommit i gång igen. Flera politiska partier driver frågan och fackliga centralorganisationen LO har fått mandat att driva frågan i avtalsförhandlingar. I andra riktningen drar arbetsgivarna och …
Inga extra resurser efter att en 39-årig pappa skjutits till döds – men krav på att spara in på fem klienter var. Välkommen till Skärholmen. När tidningen Socionomen i januari granskade hur 2024 skulle bli för landets socialtjänster, konstaterade man att det skulle bli ett ”knapert” år. ”Två av fem kommuner har inte ens råd …
Det är väl känt att ett jobbyte är det bästa sättet att höja lönen. Är det därför vi byter jobb oftare nu än förr? En allmänt mer rörlig arbetsmarknad är ett skäl. Men de vanligaste skälen till att byta jobb är högre lön och roligare eller mer utvecklande arbetsuppgifter, skriver Kollega. Varje år byter ungefär …
Ungdomsarbetslösheten stiger i Sverige och anses ha strukturella orsaker. Det ger utrymme för olika teorier om varför den är hög. ”Antalet arbetslösa ungdomar i åldern 15–24 år uppgick till 170 000, vilket motsvarar ett arbetslöshetstal på 26,4 procent”, konstaterade SCB den 17 mars 2023. Det är en siffra som är häpnadsväckande – men även helt …
Att byta jobb är en rättighet många av oss tar för given. Men det finns ett litet krux. Allt fler arbetsgivare vill nämligen styra oss även efter avslutad tjänst. Konkurrensklausuler i anställningsavtal blir allt vanligare, rapporterar SR. Marie från Västsverige hamnade nyligen mitt i en rättsprocess när hennes tidigare arbetsgivare stämde henne för att ha …
Den pågick under större delen av våren och försommaren – vårdstrejken. Men inte alla är övertygade om att den var mödan värd. Efter att förhandlingarna mellan Vårdförbundet och arbetsgivarna strandade utlystes en mycket omdebatterad vårdstrejk. Vårdförbundets stora stridsfråga var att få igenom en arbetsförkortning för vårdpersonalen – något som i slutändan uteblev för majoriteten. Långt …
Det ska handla om sjukfrånvaro. I Tyskland slår den nämligen nya rekord – något vissa tyska chefer menar beror på att unga blivit alltför “arbetsovilliga”. Tyskland, EU:s största ekonomi, har länge stått inför ekonomiska utmaningar. ING:s chef för makroekonomi, Carsten Brzeski, summerade läget som att “allt som kan gå fel har gått fel – eller …
Ända sedan början av 1990-talet har den psykiska ohälsan bland unga ökat. På vissa ställen börjar det dock närma sig lite av en samhällskris. En arbetsdag i veckan försvinner spårlöst för Storbritanniens unga på grund av psykisk ohälsa, visar forskning från Vitality. Stress och depression dränerar inte bara personalen – det är en tickande bomb …
Behöver du några goda råd inför lönesamtalet? Det kommer här. Visst är lönen inte allt. Men den påverkar trots allt vilken levnadsstandard vi kan ha. Dessutom har den en tendens att sacka efter prisökningarna. Något som skulle kunna vara en av anledningarna till att vi idag har sämst löner i Norden. Därför kan det vara …
Kompisarna på jobbet är lika viktiga som vännerna utanför. Ett av resultaten i en ny global undersökning om hur vi känner oss på jobbet. Compass Group är ”en ledande leverantör av mat- och supporttjänster”, som via fler än 450 restauranger och kaféer serverar 40 miljoner måltider till svenska företag och organisationer. Som en del av …
Det är svårt att sia – särskilt om framtiden. LinkedIn har dock gett det ett försök. Resultatet? Över hälften av våra yrkeskompetenser kommer ha förändrats om fem år. Några flygande bilar och människohatande robotar blir det inte. Det sistnämnda är dock nära nog. Det ska nämligen, kanske föga förvånande, handla om AI. Enligt en undersökning …
Arbetslösheten slår hårt även mot akademiker. Nu vill Saco och Almega se mer offensiva åtgärder från regering och Arbetsförmedlingen. När regeringen nyligen presenterade budgeten var akademikernas centralorganisation Saco kritisk. ”Arbetslösheten och jobben får för lite utrymme i regeringens budget. De som drabbas behöver bra ekonomiskt stöd och insatser som gör det möjligt att snabbt komma …
Det är inte bara stora amerikanska företag som tvingar sina anställda tillbaka till kontoret. Även i Sverige är trenden tydlig. Distansarbete blev det nya svarta under pandemin. Men nu börjar vindarna vända. Hittills är det framförallt stora amerikanska företag som genererat rubriker. Däribland Amazon och deras fem-dagars-krav samt Starbucks och deras tre-dagars-krav. Men även här …
Att vara personlig på jobbet är bra. Bara inte när du kommunicerar i text. Här berättar vi vad du bör behålla för dig själv – innan du slinter på tangenten. Ja. Usch. Man ryser av blotta tanken. För tänk om det där mycket intrikata och privata mejlet, som av en händelse, gick ut till alla …
Regeringen vill undersöka invandrares värderingar. Idén möter protester – inte minst från forskare som påpekar att alla fakta redan finns. Den SD-stödda regeringen ska göra en kartläggning av invandrares värderingar. Enligt integrationsminister Mats Persson (L) vill man blottlägga avvikande värderingar som strider mot vad han kallar ”liberala demokratiska värderingar”. Förslaget har mött starka protester, inte …
Det ska återigen handla om kontorets vara eller icke vara. Senast in i leken är Starbucks. Fenomenet kallas RTO, return to office – något som allt fler företagsledare nu tagit till hjärtat. Först var det Amazon och deras fem-dagars-krav och nu är det Starbucks – som förvisso bara har ett tre-dagars-krav men å andra sidan …
Många bolag kräver som bekant att de anställda åter arbetar på kontoret. När det gäller cheferna ser det dock helt annorlunda ut. Måndag till fredag, 9 till 5. På kontoret. Efter pandemin går det emellertid ofta att förhandla sig till hemarbete någon dag i veckan som anställd. Chefer sätter egna regler Är du chef sätter …
Okej – vi ska självklart inte glömma bort lönen. En bra lön är fortfarande viktigt. Men det är inte längre allt. Att skapa attraktiva jobberbjudanden handlar om mer än bara siffror på ett lönebesked. Enligt en undersökning från Fortune har bland annat distansarbete och fokus på både hälsa och utbildningsstöd blivit allt viktigare för den …
Det handlar om att rekrytera och att bli rekryterad. Trots att personlighetstestet lovordas för dess objektivitet – är det många som inte håller med. Personlighetstester har näst bäst träffsäkerhet vid rekryteringar, visar en studie enligt Dagens Industri. Trots att testerna idag används flitigt av många stora företag, väcker de också många starka känslor. “Skrämmer bort …
Fenomenet hyrpersonal har länge orsakat huvudbry för Sveriges regioner. Sedan i fjol har man tagit gemensamma krafttag för att minska beroendet – något som nu gett resultat. Efter år av stigande kostnader ser regionerna nu ljuset i tunneln. På ett år har kostnaderna för inhyrd vårdpersonal minskat med 30 procent, rapporterar Sveriges Radio. Mellan januari …
Vänd på kartan. Då får du en korrekt bild av Sverige. Nu ger Arbetsförmedlingen nya bilder av ett Sverige som är upp och ner. Kiruna är den kommun i landet som har lägst arbetslöshet – 2,3 procent. Västerbotten är det län där lägst andel utan jobb – 3,7 procent. I andra änden av statistiken? Perstorp …
Nästa avtalsrörelse kommer inte bara att handla om höjda löner. Inte om LO får som man vill. Då ska förkortad arbetstid upp på dagordningen. Högre löner till alla. En särskild låglönesatsning. En extra insats för deltidsanställda. Tre krav fackliga centralorganisationen LO:s representantskap ställt sig bakom inför avtalsrörelsen. Det finns ett fjärde. LO tänker ta fram …
Nu är Northvolts förhandlingar med IF Metall klara och det står klart att 840 personer sägs upp från batterifabriken. Northvolts stora varsel, som omfattade 1600 arbetare, var ett av de första stora bevisen på hur djup bolagets kris faktiskt var. Varslet, som från början skulle beröra 1000 arbetare och 600 tjänstemän, omfattar efter förhandlingarna med …
Nu kommer nya siffror som visar att kostnaderna för psykisk ohälsa är större än vi trott – och att vi behöver se stödet som en investering. 2022 betalade Försäkringskassan ut 39,5 miljarder kronor i sjukpenning. Den största andelen – 42 procent – gick till människor med stressrelaterad psykisk ohälsa och depressioner. Det innebär att psykisk …
Hudfärg och etnisk tillhörighet kan spela en stor roll för hur du behandlas på jobbet, enligt en ny rapport. Arbetsrelaterad stress är vanligare hos personer från utsatta grupper – som kan behöva jobba dubbelt så hårt för att bli erkända. Rapporten kommer från Myndigheten för arbetsmiljökunskap och visar att personer med annan etnisk bakgrund, hudfärg …
Chefen är den våg som driver skeppet framåt, sägs det. Problemet? Skeppet riskerar att gå i kvav. Världens chefer mår nämligen allt sämre. Stressade chefer får allt mer att göra men allt mindre stöd. Detta visar en rapport från Leapsome. 71 procent av de tillfrågade cheferna har fått mer att göra under det senaste året …
Du vill inte verka girig. Men inte heller anspråkslös. Så hur ska man egentligen göra för att få den lönen man vill ha? Att bli besviken hör livet till. Men när besvikelsen handlar om ett alltför lågt löneerbjudande kan det svida lite extra – inte minst i plånboken. Just därför ska man inte nöja sig om …
Samma fenomen syns på flera platser i världen. Den stora uppsägningen har förvandlats till den stora stagnationen – där många stannar kvar längre i sina nuvarande roller. Något som slår hårt inte minst mot de yngre. Fenomenet, som i USA kallas för The Great Stay, har förvandlat arbetsmarknaden till en snårig djungel för den yngre …
Arbetslösheten fortsätter att öka bland såväl unga och gamla som män och kvinnor. Arbetsmarknaden är fortsatt återhållsam, konstaterar SCB. När Arbetsförmedlingen presenterade sina siffror för september såg det mesta rätt trist ut. Stack ut mest gjorde långtidsarbetslösheten. Antalet personer som varit utan arbete i mer än ett år blir allt fler. När SCB nu presenterar …
Att ha ett jobb att gå till kan vara mer eller mindre läskigt. Mer, om man är busschaufför i Dalarna. En ny granskning visar att flera förare pressas till att fortsätta köra trasiga bussar. 29 av de 30 kontrollerade bussarna har fått underkänt i besiktning, visar en granskning av P4 Dalarna. Bussarna har bland annat …
Vi må vara ett av världens mest jämställda länder. Men när det kommer till kvinnor och företag är verkligheten en annan. Drömmen om att lämna den traditionella arbetsmarknaden till förmån för entreprenörskap frodas hos både män och kvinnor. Trots detta haltar det kvinnliga företagandet – och det kraftigt. Sämst i Norden och Baltikum En ny …
Har du kriminella släktingar? Kanske har du kopplingar till länder som Iran och Ryssland? Då lär du inte klara Skatteverkets säkerhetsprövning. Att endast ta ansvar för sina egna handlingar fungerar inte alltid i praktiken. Åtminstone inte om du vill jobba på en säkerhetskänslig verksamhet. Enligt Skatteverkets säkerhetschef Johan Tell har man idag blivit mycket bättre …
Många anställda har vant sig vid att arbeta från hemmet, och vill inte tillbaka till kontoret. De tvingas således bli listiga för att lura sina arbetsgivare. Return to office, RTO, är på mångas läppar, när bolag gör allt de kan för att locka tillbaka sina anställda till kontoret. Anställda trivs dock bättre hemma har det …
Äta bör man annars dör man – så även på jobbet. Ändå väljer många svenskar att skippa jobblunchen. Vi har redan kunnat konstatera att många chefer skippar lunchen med kollegorna. Därtill vet vi att McDonald’s största konkurrent är den matlåda vi tar med oss till jobbet. Men hur står det egentligen till med svenskens lunchvanor? …
Arbetsförmedlingen har utvärderat sina insatser för arbetssökande kontra de privata företag som arbetar inom området. Här är resultaten. Matchningstjänsten ”Rusta och matcha” har nu utvärderats. Det har skett i ett samarbete mellan Arbetsförmedlingen och Ifau, Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering. Resultaten visar att Arbetsförmedlingen och de privata leverantörerna når samma resultat när det gäller …
Antalet varsel om uppsägningar ökar markant i Sverige. Nu drabbas även anställda inom kommuner och regioner, när de väljer att skära ned. Det sades en gång i tiden att ”Statens kaka är liten men säker”, ett argument för varför man skulle hålla fast vid en anställning i den offentliga sektorn. Det gäller inte längre. Att …
Långtidsarbetslösheten fortsätter att öka. Utbildning och brist på kompetens är två stötestenar, konstaterar Arbetsförmedlingen. Det är statistiken för september 2024 som nu redovisas av Arbetsförmedlingen. Det tydligaste i den är att antalet personer som varit utan arbete mer än ett år blir fler. Nu är nästan 145 000 personer i kategorin långtidsarbetslösa – ungefär 7 000 fler …