Socialstyrelsens nya riktlinjer för hur stort intag av alkohol som räknas som riskbruk är desamma för både män och kvinnor.
Alkohol kan påverka kvinnors menscykel
Mest läst i kategorin
Enligt Socialstyrelsens nya riktlinjer räknas fyra standardglas med alkohol, eller mer, vid ett och samma tillfälle, en gång i månaden, eller fler, som riskbruk.
Ett standardglas innehåller 12 gram ren alkohol, det motsvarar 33 centiliter starköl, 12–15 centiliter vin eller knappt 4 centiliter starksprit.
“För kvinnor innebär de nya rekommendationerna ingen egentlig förändring mot tidigare, men för män innebär det en minskning med fem standardglas per vecka och ett standardglas per tillfälle, en tydlig skärpning jämfört med tidigare”, säger Jenny Peura i ett pressmeddelande.
Hon är marknads- och kommunikationschef för Intimina Sverige, som i oktober uppmanar kvinnor att se över sina alkoholvanor.
Mer känsliga för alkohol
“Genom att ta en paus från alkohol kan både kvinnor och män uppleva positiva förändringar i sin fysiska och mentala hälsa. Det är aldrig för sent att göra positiva val för sin hälsa”, säger Jenny Peura i pressmeddelandet.
Hon menar att förändringen i Socialstyrelsens rekommendationer är viktig och reflekterar den senaste forskningen om alkoholens effekter på hälsan.
Kvinnors fysiologi gör dem mer känsliga för alkohol än män eftersom deras kroppar har en lägre mängd vatten och en högre koncentration av fett.
Därför behöver kvinnor mindre alkohol för att drabbas av alkoholens negativa effekter.
Påverkar våra hormoner
Alkohol påverkar våra hormoner på flera sätt, enligt studier kan alkoholkonsumtion ge högre nivåer av östrogen och testosteron och minska nivån av progesteron.
Det kan ge kvinnor oregelbundna menstruationer och i värsta fall leda till att de blir infertila. Alkohol kan även påverka stresshormonet kortisol och ge försämrat innumförsvar.
På lång sikt kan missbruk av alkohol ge allvarliga hälsoproblem som leverskador, cancer och ökad risk för hjärt- kärlsjukdom.
Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och Life Science? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.
Läs mer: Riskgränsen för alkohol sänks – men bara för män Dagens PS
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.