Dagens PS

Astra Zeneca och Oxford universitet tar fram omikronvaccin

"Som med många tidigare varianter av särskild betydelse, och tillsammans med våra partners AstraZeneca, har vi tagit preliminära steg för att ta fram ett uppdaterat vaccin i fall det behövs”, säger Sandy Douglas vid Oxford universitet
"Som med många tidigare varianter av särskild betydelse, och tillsammans med våra partners AstraZeneca, har vi tagit preliminära steg för att ta fram ett uppdaterat vaccin i fall det behövs”, säger Sandy Douglas vid Oxford universitet. (Foto: Oxford University)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 22 dec. 2021Publicerad: 22 dec. 2021

Astra Zeneca arbetar tillsammans med Oxford universitet för att producera ett vaccin mot omikronvarianten.

ANNONS
ANNONS

“Tillsammans med Oxford University har vi tagit preliminära steg för att producera ett Omicronvariantvaccin, om det skulle behövas och kommer att informeras av nya uppgifter”, sade en talesperson för Astra Zeneca i ett uttalande på tisdagen, det skriver Reuters.

När Financial Times frågade Sandy Douglas, en forskargruppsledare vid Oxford, om Omicron sade han: “Som med många tidigare varianter av särskild betydelse, och tillsammans med våra partners AstraZeneca, har vi tagit preliminära steg för att ta fram ett uppdaterat vaccin i fall det behövs”, skriver tidningen.

Adenovirusbaserat vaccin

Det vaccin mot covid-19 som utvecklats av Oxford och AstraZeneca är ett så kallat adenovirusbasert vaccin. Det innebär att den gen från coronaviruset som innehåller anvisningar som möjliggör för kroppens celler att producera coronavirusets ytprotein, alltså taggproteinet, har överförts till det ofarliga adenoviruset som blir transportör av genen. Vid vaccination transporterar adenovisuset in genen i muskelcellen så det kommer in i cellen men inte förökar sig i kroppen.

När muskelcellerna producerar taggproteinet på sin yta enligt anvisningar från genen som adenoviruset transoprterat in, identifierar kroppen taggpoteinet som främmande och börjar producera antikroppar.

Kan tas fram snabbt

Sandy Douglas sade till Financial Times att adenovirusbaserade vaccin i princip skulle kunna användas för att svara på vilken ny virusvariant som helst snabbare än vad vissa kanske tidigare har insett. Han menade att dessa vaccin har riktigt viktiga fördelar, särskilt på platser där behovet och logistiska utmaningar är störst.

En studie, som publicerades i den medicinska tidskriften The Lancet på måndagen, visar att effekten av fullvaccinering med Astra Zenecs vaccin mot covid-19 avtar efter tre månader. Tidigare har man sett att två vaccindoser ger färre antikroppar mot omikronvarianten än mot tidigare varianter av coronaviruset.

Kan öka hastigheten och volymen

ANNONS

Forskare hoppas generellt att två vaccindoser ska kunna förhindra svår sjukdom även för dem som smittas av omikronvarianten, men studien som publicerades i måndags har påvisat nödvändigheten för en tredje dos av Astra Zenecas vaccin.

På tisdagen publicerade Oxford universitets forskargrupp för vaccintillverkning ett pre-print -paper som visar möjligheten genomföra en stegvis förändring i volymen och hastigheten av vaccinproduktionen av adenovirusbaserade vektorvaccin mot nya varianter av coronaviruset.

Läs mer: Astra Zenecs antikroppsbehandling verksam mot omikron

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS