Hur långa och tunga män är kan säga mycket om ett samhälles hälsa och levnadsstandard, något en ny studie kollat mer på. Under det senaste århundradet har människors längd och vikt ökat i takt med förbättrade levnadsförhållanden. Samtidigt har män ökat i längd och vikt dubbelt så snabbt som kvinnor – något som kan säga …
Antalet vuxna som insjuknar i depression ökar ständigt, och så väl användandet av antidepressiva läkemedel. För vissa kan traditionella antidepressiva läkemedel ge god lindring, men många upplever antingen utebliven effekt eller besvärliga biverkningar. Men nu har en nytt hopp tänts för alla som lider av sjukdomen. Det amerikanska läkemedelsverket FDA har godkänt ett nässpray från …
De senaste åren har nya nikotinprodukter som vitt snus och e-cigaretter tagit marknaden med storm, särskilt bland unga i Sverige. Marknadsföringen av dessa produkter som moderna och mindre skadliga alternativ har gjort dem populära, trots att de ofta innehåller höga halter av nikotin. Samtidigt minskar rökningen stadigt, och vanligt snus fortsätter att vara en traditionell …
Mental styrka och hälsa handlar inte om att alltid känna sig stabil eller ha full kontroll över allt som händer. Det handlar om att växa, lära sig av utmaningar och bli bättre på att hantera livets svårigheter. Ofta kan vi fastna i tankar om vad vi kunde gjort annorlunda eller bättre, men en enkel fråga …
Cancer är en av de ledande dödsorsakerna globalt, och forskare arbetar ständigt med att utveckla mer effektiva metoder för cancerbehandling. En ny banbrytande teknik har nu visat lovande resultat i kampen mot svårbehandlade tumörer. Vid University of Pennsylvania har forskare använt sig av nanopartiklar framställda från mänskliga celler – för att specifikt attackera cancerceller och …
Vi utsätts för allt mer buller i närheten av våra hem. Det står klart i en ny rapport från Folkhälsomyndigheten. Det finns dock sätt att motverka oljuden. Trafik är ett störande moment för många av oss, som till exempel har en väg intill bostaden. Allt mer buller i samhället Buller från trafiken är ett ökande …
Kopplingen mellan kost och hjärnhälsa har länge diskuterats, men nu ger en ny stor studie tydliga varningssignaler. Högt intag av processat kött, som korv och bacon, kan öka risken för demens, visar forskning publicerad i Neurology. Studien, som omfattade över 400 000 personer, undersökte hur kostvanor påverkar hjärnhälsan på lång sikt. Resultaten visar att personer …
Äta innan läggdags. Inte bra säger experterna. Inga regler utan undantag – och det finns nyttiga alternativ. Här är några snacks som inte stör sömnen. Kaffe och te, tillsammans med alkohol rekommenderas inte på kvällen innan läggdags. Inte heller choklad eller godis – socker i ren allmänhet på kvällen kan störa sömnen under natten. Snabbmat …
Ett par koppar kaffe om dagen är bra för hälsan. Är du en överdriven kaffedrickare löper du däremot risk för att åldras snabbare. Om du håller kaffedrickandet till ett par koppar om dagen är det bevisat nyttigt för hälsan, enligt många rapporter. En balanserad diet gäller dock även för kaffe. Stor kaffedrickare åldras snabbare Vissa …
Efter nyår svämmar medierna över av tips på årets diet. LCHF, medelhavsdieten, 5:2 eller strikt kaloriräkning – och alla verkar fungera. Men vad är det egentligen som gör att så många dieter ger resultat? Och varför slutar de ofta fungera i längden? Vi har pratat med Robert Brummer, professor i klinisk nutrition för Örebro Universitet, för …
Att rött kött kan innebära en ökad risk för diverse hälsoproblem har forskningen redan konstaterat. Nya rön visar exakt hur mycket rött kött som kan kopplas till en ökad risk för demens. Ett gäng forskare från USA, vilka Illustrerad Vetenskap skriver om, har följt 133 000 personer i över 40 år. Resultatet? Att äta så …
Läge att byta ut tepåsen mot te i lösvikt framöver. De populära tepåsarna är nämligen fulla av mikroplast, visar en ny rapport. Världen svämmar över i mikroplaster och det är svårt att skydda sig mot dem. De finns överallt, i maten, i kläderna, i hudprodukterna vi använder. Startar dagen med en kopp mikroplast När du …
Vardagliga föremål kan ibland dölja mer än vad du anar, och en av de största samlingarna av bakterier finns närmare dig än du tror. Utan rätt hantering kan det som ska hålla oss rena istället bli en grogrund för bakterier, svampar och andra mikroorganismer. Men varför sker detta, och vad kan du göra åt det? …
Det sker något av en revolution inom sjukvården genom funktionsmedicin. Numera vill patienterna gå till botten med problemet och åtgärda orsakerna till sjukdomarna. Sjukvården har tidigare varit symptomdriven, där vi besöker läkare när vi har problem med våra kroppar för att få en diagnos och rätt slags mediciner utskrivna. Ny revolution inom sjukvården Det ser …
Att hitta enkla och naturliga sätt att stärka kroppen har blivit viktigt för många i dagens hälsomedvetna samhälle. Kosten spelar en avgörande roll för hur vi mår, och vissa livsmedel har visat sig ha särskilt positiva effekter på både tarmhälsa och ämnesomsättning. Vissa näringsämnen, som finns i bär och frukt, kan vara nyckeln till att …
Nyårslöften med nya dieter och träningsmål? Många av dem går i kras i mitten av januari, men det finns några sätt att se till att träningen faktiskt håller hela året. Nytt år, nya mål. Att verkligen hela fast vid nyårslöftena är dock en helt annan sak. Faktum är att ”Quitter’s day” är den andra fredagen i …
Kaffe är en dryck som uppskattas av människor världen över, och för många är den en självklar del av morgonrutinen. I Sverige dricker vi näst mest kaffe per person i världen, och drycken har blivit ett socialt och kulturellt fenomen. Men det handlar inte bara om att vakna till – kaffe är också en kraftfull …
Januari är för många en månad då man avstår från alkohol. Den sunda vanan “en vit månad” har, okänt för de flesta, en krigisk bakgrund. Januari är i Finland den månad då invånarna dricker minst alkohol – många inte alls.”Vit januari”, i Finland ”Tipaton Tammikuu” har en lång historia. Ursprunget är från 1940-talet när Finland …
Under de senaste åren har antalet ADHD-diagnoser exploderat, inte bara bland barn utan också bland vuxna. Men är ADHD verkligen att betrakta som något sjukt? Eller kan det ses som en annorlunda, men lika naturlig, del av det mänskliga spektrumet? Ny forskning ifrågasätter den etablerade synen och föreslår att våra sätt att hantera ADHD behöver …
Nötter och frön är bra och vi behöver, allmänt, mer av detta. Frågan är hur mycket och hur bra? Här är experternas svar. ”Ett par matskedar om dagen av olika sorters nötter och frön kan vara en lagom mängd”, höftar Livsmedelsverket på sin hemsida och föreslår oss att ”strö lite nötter eller frön över salladen, …
Sverige står inför en oväntad säkerhetsrisk. Det handlar inte om cyberattacker eller yttre hot, utan om något betydligt närmare – svenskarnas hälsa. Ökande övervikt och fetma påverkar inte bara individens välmående, utan även Sveriges försvarsförmåga i en krissituation. Är vi redo att hantera konsekvenserna? Övervikt i Sverige – en tickande bomb Enligt folkhälsoexperten Helen Johnson, …
Halvtomma plånböcker och hälsoinspirerade nyårslöften hör väl januari till. Så varför inte slå två flugor i en smäll? Många har pimplat både glögg, bubbel och snaps under december. Av den anledningen brukar lika många välja att inleda det nya året med en vit månad. Detta fenomen kallas i engelsktalande länder för Dry January – en …
Kosttillskott? Nja. De behövs sällan och kan till och med vara skadliga, säger experter som även varnar för kombinationen med läkemedel. Redan för sex år sedan slog forskare fast att kosttillskott med vitaminer och mineraler varken förbättrar hälsan eller förebygger allvarliga sjukdomar. Inte heller förlänger de livet. Det var beskedet i en stor studie, genomförd …
Några minuter i samma rum som en smittad person. Det räcker för att själv få virus. Ny forskning från Lund visar hur snabbt covid-19 smittar. Vintersäsongen har slagit till. Det ser de flesta av oss redan genom att titta ut genom fönstret. Covid-19 är fortsatt en del av vardagen, men forskarna påpekar att till skillnad …
För över ett halvt århundrade sedan upptäckte forskare ett blodprov som skiljde sig från andra. Det har tagit fram tills nu att lösa mysteriet och världen har samtidigt fått en ny blodgrupp. Den gravida kvinnan som testade sitt blod 1972 saknade en ytmolekyl som fanns på alla andra kända röda blodkroppar vid den tiden. Forskare …
Vad är hemligheten bakom en skarp hjärna långt upp i åren? Det behöver inte bara handla om tur eller gener – utan om ett gäng små, enkla morgonvanor. Det krävs varken timmar på gymmet eller en komplicerad diet för att hålla hjärnan i trim. I stället kan lösningen ligga i morgonrutinen. GlobalEnglishEditing har samlat ihop …
Ensamhet och isolering gör oss fysiskt sjuka – rent konkret. Det handlar konstigt nog om protein, eller närmare bestämt fem nyckelproteiner, visar fyra forskare i en banbrytande studie. Människor är till sin natur sociala. Vi trivs med anknytning, kommunikation och delade upplevelser. Det stärker vår identitet och ger oss en känsla av tillhörighet. Ändå i …
De kallas polyfenoler. Näringsämnen som har en rad hälsofördelar för hela kroppen där supermaten bland annat kan dra ner ditt midjemått och leda till ett starkare hjärta. Polyfenoler, som finns i rödvin samt i frukt, grönsaker, örter och kryddor, fungerar som antioxidanter och förebygger hjärt- och kärlsjukdomar. De kan även fungera som en extra boost …
Trendiga växtbaserade drycker har tagit världen med storm. De beskriva ofta som betydligt hälsosammare än vanlig komjölk. Så är dock inte fallet visar ny dansk forskning. Numera väljer många av oss havremjöl eller sojadryck till kaffet. Många föredrar även mandel- och risbaserade drycker. Trend med växtbaserade alternativ De senaste åren har trenden tagit fart, som …
USA:s surgeon general Vivek Murthy vill att alkohol ska cancermärkas på etiketten på samma aggressiva sätt som i dag gäller för tobak. Alkoholkonsumtion ökar risken för minst sju cancerformer, rapporterar Reuters. Det är inte ny information, men amtidigt är många konsumenter omedvetna om detta, enligt en ny rapport från United States Public Health Service Commissioned …
Kan en viss diet göra oss friskare? Svaret är ett rungande ja – åtminstone om man litar på den årliga diet-rankningen. För sjunde året i rad har Medelhavsdieten utsetts till årets bästa diet av den ansedda rankningen från U.S. News & World Report. Med sitt fokus på färska grönsaker, olivolja, nötter och fet fisk – …
Vinterkräksjukan är en så gott som årlig plåga. 2025 har många fått börja böjda över toaletten – och inte på grund av överdrivet nyårsfirande. Novovirus, det vi i allmänhet benämner ”vinterkräksjukan”, gör sitt globala svep även denna vinter. Enligt en Fortune-analys av data från amerikanska Centers for Disease Control and Prevention (CDC), har den dessutom …
I England har sjukhusinläggningar på grund av vitaminbrist ökat kraftigt – en trend som kopplas till stigande matpriser och ökad fattigdom. Enligt siffror från NHS (den brittiska sjukvården) har antalet personer som läggs in på sjukhus på grund av brist på järn och vitaminer skjutit i höjden. Under 2023-24 rapporterades nästan 192 000 inläggningar kopplade …
Ett nytt år är en oskriven bok vi skriver nyårslöften i. Här är tio tips om det du skriver handlar om hur du tänker träna under 2025. Det sägs redan i Bibeln att inget är nytt under solen. Uttrycket kom till oss via latinet – Nihil sub solen ovum – men har sitt ursprung i …
Huruvida pengar kan köpa lycka låter vi vara osagt. Vad vi däremot vet är att pengar kan köpa livslängd – åtminstone till en viss gräns. Personer med högre inkomster och större förmögenheter lever i genomsnitt längre än de med färre ekonomiska tillgångar. Enligt en studie från tidigare i år lever de rikaste 10 procenten i …
Många är vi som haft dem i våra liv – personer som stjäl vår energi, sprider negativitet eller utnyttjar vår vänlighet. Kanske är det dags att släppa taget? Vänskap och gemenskap är viktigt. Det är vänner som får oss att trivas på jobbet och det är den sociala gemenskapen som får pensionärer att återvända till …
Att komma ihåg multiplikationstabellen från skoltiden kan hålla både din hjärna och din ekonomi i toppform, visar ny forskning. Använder du diverse appar och andra tekniska hjälpmedel när du ska hålla koll på din ekonomi? Då kan det vara läge att tänka om. Att låta hjärnan göra jobbet kan nämligen både förbättra dina ekonomiska färdigheter …
Missbruket av lustgas växer explosionsartat i Sverige. Nu arbetar regeringen för att tidigarelägga ett förbud mot lustgas i berusningssyfte. Lustgas kan ge ett antal allvarliga följder när det används i berusningssyfte. Allvarliga nervskador, psykoser, köldskador i mun och strupe är några av dem. När det gäller den lustgas som säljs i patroner är den dessutom …
Lyssna på de gamla grekerna är ett tips vi ofta hör. Det gäller även för en bättre maghälsa visar en ny studie. Det handlar om lemnisk jord med benämningen LE, en lera från den grekiska ön Lemnos. God maghälsa genom antikt piller Grekerna på ön kom på att man kunde mala ner leran till pulver …
Fyra dagliga vanor lägger grunden till att må bra, vara glad på riktigt och är avgörande för lycka. Nu finns lyckan, förstås, även som app. Du har hört det förut, kan tycka det är tjatigt men det hjälper inte. En del saker kan vara sedan gammalt, men ändå svåra att runda. Ska man bli lycklig …
AI-drivna terapibots skapar rubriker när allt fler söker stöd hos tekniken. Men vad säger experterna om dessa digitala psykologer? I takt med att artificiell intelligens väver sig in i våra liv har den tagit steget i terapirummet – eller snarare ut ur det. AI-baserade terapibots, som användare kan döpa till exempelvis “terapeut GPT” via ChatGPT, …
Varför det är pinsamt att halka och dratta på ändan, kan tyckas självklart. Det är det inte. Nu finns forskning även på det området. I vinter- och halktider är ämnet naturligtvis aktuellt. Med minusgrader och is under fötterna är det lätt hänt att halka omkull – men varför är det ändå pinsamt att dratta på …
“Om jag aldrig behövde se mig i spegeln skulle jag tro att jag var 35”, säger miljardären och superentreprenören Mark Cuban, berättar Business Insider. Mark Cuban slår fast att 60 är det nya 40 när medellivslängden nu blivit så mycket högre. Killar i hans egen ålder, det vill säga 60-plussare, ser bra ut och är …
Det här kan vara forskningen många väntat på. Nu säger forskare att det inte alls är dumt att sitta still i stället för att röra på sig. Det är viktigt med fysisk aktivitet genom hela livet. Det kan inget ändra på. Men man kan leva ett aktivt liv även om man behöver sitta och ta …
Hörseln är ett av våra viktigaste sinnen, men den är också sårbar för skador. I en vardag fylld av brus och höga ljud står vår hörsel på spel. Vad kan vi göra för att undvika en framtid där hörselnerverna tar permanent skada? Det är forskare vid Mahidol University i Thailand som nu varnar för en …
Har du i en klick smör eller någon matsked olja i stekpannan när du lagar mat? Då kan det vara dags att tänka om. En ny amerikansk studie antyder att vissa vanliga matoljor, som ofta används i västerländska ultraprocessade dieter, kan spela en roll i den ökande förekomsten av tjocktarmscancer bland yngre personer. Studien som …
Blodtrycket stämmer ofta inte alls. Det beror på att både läkare och patienter hoppar över viktiga steg som ska ge en korrekt bild. Det finns dock några enkla steg att följa för att mäta det rätta blodtrycket. Högt blodtryck, även kallat hypertoni, är en av våra vanligaste folksjukdomar. Testa ditt blodtryck, och ta inte för …
En ny hiv-spruta ger ett nästan fullständigt skydd mot sjukdomen och den utnämns nu till årets genombrott av tidskriften Science. Trots det är det få som kommer ha råd med sprutan med den nuvarande prislappen. Prep (preexpositionsprofylax) har funnits i Sverige sedan 2016 i tablettform. Prep skyddar mot hiv Det är ett nästan fullkomligt skydd …
Fem tips för bättre hälsa som dessutom motverkar låggradig inflammation. Du behöver inte bli överraskad av tipsen – däremot följa dem.. ”Repetitio est mater studiorum” sade romarna och när det översattes till svenskan blev tolkningen ”Repetition är all kunskaps moder”. Det hade man kunnat säga om de tips Jama Psychiatry och Harvard nu presenterar om …
Vägen till ett långt och hälsosamt liv har alltid gäckat forskningsvärlden. Konceptet blå zoner, där människor sägs leva längre än någon annanstans, har skapat en hel livsstilsindustri. Nu menar en forskare att mycket av det vi tror oss veta om extrem livslängd bygger på dålig data – och rena lögner. Idén om blå zoner lanserades …
Det finns många uppmaningar om hur mycket vatten vi ska dricka om dagen. Enligt en expert finns det dock alldeles för många farhågor om att vi inte skulle få i oss tillräckligt med vätska. Uppmaningen är därför att dricka när du är törstig. Det finns en uppsjö av tabeller som visar hur mycket vatten vi …