Mörkret gör oss trötta, dagarna känns längre och humöret dalar. Men ljuset har en större inverkan på vår hjärna än vi kanske tror. Forskning visar att mängden dagsljus kan påverka vår produktion av hormoner som styr sömn och välbefinnande – och i vissa fall leda till säsongsbunden depression (SAD). När årstiderna styr ditt välmående Känner …
Att vara konstant trött, särskilt på vinterhalvåret, är något av en folksjukdom. Det finns dock några snabba knep för att åter känna sig pigg. Du sover och sover men känner dig ändå konstant trött. Du är inte ensam, problemet är utbrett, trots att vi sover de sju till åtta rekommenderade timmarna om natten. Sömnen ska …
Depression är en av de vanligaste psykiska sjukdomarna i världen. Trots detta är det fortfarande många som inte söker hjälp, ofta på grund av stigma eller bristande tillgång till vård. Depression är en komplex sjukdom som påverkar tankar, känslor och beteenden och kan ha allvarliga konsekvenser för individens livskvalitet. Enligt Världshälsoorganisationen (WHO) drabbar sjukdomen 18 …
I jakten på ett långt och friskt liv tänker många på kost, motion och medicinska framsteg. Men hur viktigt är vårt sociala liv? Miljardärer i Silicon Valley investerar enorma summor i avancerad teknik och medicinska experiment. Andra låter bli ciggen och tar dagliga promenader. Och det är väl ingen större nyhet att både medicin och …
Livsförlängning som fenomen har exploderat, och med det har en helt ny industri vuxit fram: biohacking och longevity-medicin, eller “långlivsmedicin”. Men till vilket pris? Och vad kan du göra om du inte har miljoner att lägga på det som kallas för longevity-medicin? Kan människan verkligen förlänga sitt liv till 150 år? Den frågan är inte …
Många av oss sväljer dagligen allt från D-vitamin till gurkmeja i hopp om att stärka hälsan. Nu varnar en ny studie för att vissa kosttillskott kan kopplas till leverskador. Drygt 75 procent av alla vuxna i USA tar någon form av kosttillskott regelbundet och enligt en undersökning från Apotek Hjärtat gör sex av tio svenskar …
En stickprovskontroll från det danska Livsmedelsverket visar att över hälften av 131 granskade företag har fuskat vid sin marknadsföring av sina kosttillskott. Fusk gällande påståenden om hälsofördelar som kommer med vissa kosttillskott har upptäckts när det danska Livsmedelsverket, Fødevarestyrelsen, genomfört en omfattande marknadskontroll, skriver TV 2. Missa inte: Omvända rådet: Kosttillskott du inte behöver. Dagens …
Ny forskning visar att kopplingen mellan mage och hjärna kan vara starkare än vi tidigare trott. Du blir vad du äter – sägs det. Vill du bli glad, nöjd och lycklig finns det framförallt tre kostvanor du bör ge lite extra uppmärksamhet. Det menar Valerie Taylor, professor i psykiatri vid University of Calgary. Tarmen och …
Inspektionen för vård och omsorg (IVO) riktar skarp kritik mot nätkliniken Yazen för bristande patientsäkerhet, särskilt kring förskrivningen av viktminskningsläkemedlet Ozempic. Ozempic är ett läkemedel som främst används för behandling av typ 2-diabetes, men som också har blivit populärt för viktminskning eftersom det minskar aptiten. Även om det snarlika läkemedlet Wegovy är specifikt godkänt för …
Hjärnan är vårt mest komplexa organ och styr allt från minne och koncentration till känslor och motorik. Den hanterar information, lagrar minnen och möjliggör problemlösning, vilket gör den avgörande för vårt dagliga liv. Med tiden kan hjärnan utsättas för förändringar som kan påverka dess funktion, särskilt minnet. Men vad kan du egentligen göra för att …
Dricker du kaffe för att vakna eller för att hålla igång dygnet runt? Forskning säger att lagom är bäst – men vart går egentligen gränsen? För många är kaffe en oumbärlig följeslagare genom dagens utmaningar – trots att priset skjuter i höjden. Men finns det en gräns för hur mycket kaffe som egentligen är bra …
Svenska forskare har hittat mikroplaster i blod, hjärnan och lungorna hos människor, och nu växer oron för vad det innebär för vår hälsa. I svenska vatten ökar halterna stadigt och utan åtgärder riskerar mängden mikroplaster i Östersjön att fördubblas till 2040. Redan idag får varje svensk i sig uppskattningsvis miljontals mikroplastpartiklar årligen genom mat, dryck …
Håravfall är inte längre bara en fråga om gener och ålder. Forskning visar att stress, näringsbrist och livsstil kan påverka håravfallet betydligt mer än tidigare trott. Håravfall kan vara kopplat till sockerintag, enligt en studie vid Tsinghua University i Kina. I forskningsrapporten står det bland annat att det upptäckts: “… en tydlig korrelation mellan konsumtionen …
Skilsmässor kan leda till högre nivåer av stresshormoner hos barn. Skilsmässobarn har därmed högre risk för stroke i vuxen ålder visar en ny studie. Vuxna som bråkar och går igenom en skilsmässa. Stresshormoner hos barnen. Det är kanske inte så farligt i vuxen ålder tänker du, men nu visar en ny studie att så inte …
Under de senaste åren har kallbad vuxit i popularitet och blivit en av de mest omtalade hälsotrenderna. Förespråkare menar att ett snabbt dopp i iskallt vatten kan ge både fysisk och mental förstärkning, medan skeptiker ifrågasätter de faktiska hälsoeffekterna. Kändisar, elitidrottare och hälsoprofiler lyfter ofta fram kallbad som en metod för ökat välbefinnande och snabbare …
En specifik näringsdryck kan minska risken för kognitiv försämring vid tidig Alzheimers, enligt svensk forskning kring sjukdomen. Kognitiv förmåga är kort uttryck ”de tankefunktioner med vilkas hjälp information och kunskap förvärvas”. ”Det handlar om individens informationsprocessande, såsom att inhämta, bearbeta och använda information från omvärlden”, skriver Region Uppsala. Nicholas Levak är dietist och forskare och …
Alla är förvisso individer med egna känslor. Men enligt forskning följer ändå vår mentala hälsa ett tydligt mönster under dygnet. Har du en tendens att känna dig både pigg och positiv på morgonen för att mot kvällen bli mer irriterad, ledsen eller orolig? Då är du i gott sällskap. En ny brittisk studie visar att …
”Time sickness” är en term för dåligt mående och sämre hälsa som en följd av känslan att tiden går för fort. Här är motmedlen. Dagens epistel på temat ”Det är bättre att vara rik och frisk än fattig och sjuk” handlar om ”Time sickness”, en term Larry Dossey myntade i sin bok om tid och …
Stegräknaren har snabbt blivit ett beroende istället för en inspiration för många som tränar. Låt inte tekniken ta över träningen – utan klipp istället beroendet. Genom pandemin blev tekniska prylar som stegräknare räddningen för många som ville kunna träna på egen hand utomhus. Att sätta mål är en sak men att bli beroende av dem …
Alzheimers sjukdom är en av vår tids största medicinska utmaningar. Nu hoppas man att en ny upptäckt ska förändra spelet. Alzheimers sjukdom leder till successiv minnesförlust och för tidig död. Enligt KI har drygt 120 000 människor i Sverige alzheimer och i hela världen finns ungefär 50 miljoner drabbade. Men vad händer egentligen i hjärnan? Forskare …
Mikroplaster finns numera överallt, på grund av vår oförsiktiga hantering av plast över hela världen. Bland annat hamnar stora mängder i våra huvuden. Mänskligheten är bra på mycket. En av våra absoluta paradgrenar är att sabba den miljö som vi lever i och av. Stora delar av naturen är bland annat fullmatad med mikroplaster som …
Sämre luktsinne. Sömnstörningar. Och ”vanlig” glömska. Det kan vara det – men det kan också vara ett av åtta tidiga tecken på demens. Demens är – för de flesta av oss – den allmänna termen för förlust av minne, språk och andra tankeförmågor för det dagliga livet, ofta i form av Alzheimers sjukdom. I USA …
Kan bakterier i munnen fungera som ett vapen mot demens? Så kan det mycket väl vara, visar ny forskning. Hur ofta funderar du på vilka bakterier du har i munnen? Förmodligen inte särskilt ofta. Men kanske är det precis det du borde göra. Ny forskning visar nämligen att vissa av dem kan ha en direkt …
Mel Gibsons oväntade hälsoråd har exploderat på sociala medier. Klipp där cancersjuka provar “mirakelkuren” ökar – men forskare varnar. En ny och farlig hälsotrend sprider sig på sociala medier – och precis som den dödliga “delikatessen” som orsakar cancer, väcker den oro bland experter. Enligt SVT dricker cancersjuka textilfärg och avmaskningsmedel i hopp om att …
På väg till jobbet – eller på väg att förlora körkortet? Många förare inser inte att de har alkohol kvar i kroppen, menar alkoholexperten. Varje år grips tusentals svenskar för rattfylla och blir av med körkortet – och det är inte alltid de som precis rullat ut från en festkväll eller varit påväg till månen. …
Ett kosttillskott du med största säkerhet inte behöver – men som det inte gör något om du använder? Är det frågan, är svaret exempelvis vitamin B12. Vitamin B12? Populärt bland vissa – precis som andra kosttillskott. Frågan du ska ställa dig är densamma som på krogen; ”Behöver jag en till?” Skillnaden? Här gör det inget …
Många ser åldrande som ett förfall. Det finns dock experter som vill att vi istället jämför det med ett äventyr – och därmed kan åldras mer graciöst. Här är strategierna som hjälper dig på vägen. Det handlar om att ha ett nytt perspektiv kring att åldras. Vi ska alla gå den vägen, men istället för …
Många i västvärlden lider av dålig sömn, men ofta handlar det mer om stress och höga krav än om faktiskt sömnbrist. Sömnforskaren Merijn van de Laar menar att vi behöver släppa de moderna föreställningarna om “perfekt sömn” och istället anamma ett mer naturligt förhållningssätt. Genom att studera jägar- och samlarfolk, som Hadzafolket i Tanzania, och …
Muskler kan förlänga livet. Ingen nyhet? Kanske det – men i det här fallet handlar det om personer med långt gången cancer. I en stor studie från Edith Cowan University i Australien var utgångspunkten att undersöka sambandet mellan muskelstyrka och kardiorespiratorisk kondition, CRF. CRF är ett mått på en persons förmåga att arbeta med stora …
Det klassiska rådet om 10 000 steg om dagen har länge varit riktmärket för en hälsosam livsstil. Men ny forskning visar att betydligt färre steg kan ge stora hälsovinster. Rekommendationen om 10 000 steg lanserades ursprungligen i Japan 1964, utan vetenskaplig grund. Eva Jansson, professor emerita vid Karolinska Institutet, menar att cirka 7 000 steg …
Forskning har under de senaste åren visat hur viktiga tarmmikrober, de miljarder av mikroorganismer som lever i våra tarmar, är för vår hälsa. Vi vet att de påverkar vårt immunsystem, matsmältning och till och med vår psykiska hälsa. Men nyligen har forskare vid Jiangnan University i Kina gjort en fascinerande upptäckt som kopplar tarmens mikrobiom till …
Proteinpulver har blivit en populär produkt bland både hälsoentusiaster och vardagsmotionärer, ofta marknadsförd som en hälsosam och praktisk lösning för att tillgodose proteinbehovet. Men en ny rapport från Clean Label Project avslöjar en mindre känd och oroande aspekt av industrin: förekomsten av giftiga tungmetaller som bly och kadmium i många av de proteinpulver som finns …
I en tid där stress och högt tempo dominerar vardagen är det inte konstigt att det ibland kan vara svårt att varva ner på kvällen inför en god natts sömn. Sömn är avgörande för både vår fysiska och mentala hälsa, men att hitta naturliga sätt att somna kan vara en riktig utmaning. Yoga är en …
Hur mycket alkohol kan vi egentligen dricka utan att riskera vår hälsa? Nya forskningsrapporter utmanar synen på måttlig alkoholkonsumtion. Traditionellt har det sagts att måttlig alkoholkonsumtion kan vara ofarlig och ibland till och med hälsosam. Men nya forskningsrön antyder att även små mängder alkohol kan innebära risker för hälsan. Är det möjligt att gränsen mellan …
Hur långa och tunga män är kan säga mycket om ett samhälles hälsa och levnadsstandard, något en ny studie kollat mer på. Under det senaste århundradet har människors längd och vikt ökat i takt med förbättrade levnadsförhållanden. Samtidigt har män ökat i längd och vikt dubbelt så snabbt som kvinnor – något som kan säga …
Antalet vuxna som insjuknar i depression ökar ständigt, och så väl användandet av antidepressiva läkemedel. För vissa kan traditionella antidepressiva läkemedel ge god lindring, men många upplever antingen utebliven effekt eller besvärliga biverkningar. Men nu har en nytt hopp tänts för alla som lider av sjukdomen. Det amerikanska läkemedelsverket FDA har godkänt ett nässpray från …
De senaste åren har nya nikotinprodukter som vitt snus och e-cigaretter tagit marknaden med storm, särskilt bland unga i Sverige. Marknadsföringen av dessa produkter som moderna och mindre skadliga alternativ har gjort dem populära, trots att de ofta innehåller höga halter av nikotin. Samtidigt minskar rökningen stadigt, och vanligt snus fortsätter att vara en traditionell …
Mental styrka och hälsa handlar inte om att alltid känna sig stabil eller ha full kontroll över allt som händer. Det handlar om att växa, lära sig av utmaningar och bli bättre på att hantera livets svårigheter. Ofta kan vi fastna i tankar om vad vi kunde gjort annorlunda eller bättre, men en enkel fråga …
Cancer är en av de ledande dödsorsakerna globalt, och forskare arbetar ständigt med att utveckla mer effektiva metoder för cancerbehandling. En ny banbrytande teknik har nu visat lovande resultat i kampen mot svårbehandlade tumörer. Vid University of Pennsylvania har forskare använt sig av nanopartiklar framställda från mänskliga celler – för att specifikt attackera cancerceller och …
Vi utsätts för allt mer buller i närheten av våra hem. Det står klart i en ny rapport från Folkhälsomyndigheten. Det finns dock sätt att motverka oljuden. Trafik är ett störande moment för många av oss, som till exempel har en väg intill bostaden. Allt mer buller i samhället Buller från trafiken är ett ökande …
Kopplingen mellan kost och hjärnhälsa har länge diskuterats, men nu ger en ny stor studie tydliga varningssignaler. Högt intag av processat kött, som korv och bacon, kan öka risken för demens, visar forskning publicerad i Neurology. Studien, som omfattade över 400 000 personer, undersökte hur kostvanor påverkar hjärnhälsan på lång sikt. Resultaten visar att personer …
Äta innan läggdags. Inte bra säger experterna. Inga regler utan undantag – och det finns nyttiga alternativ. Här är några snacks som inte stör sömnen. Kaffe och te, tillsammans med alkohol rekommenderas inte på kvällen innan läggdags. Inte heller choklad eller godis – socker i ren allmänhet på kvällen kan störa sömnen under natten. Snabbmat …
Ett par koppar kaffe om dagen är bra för hälsan. Är du en överdriven kaffedrickare löper du däremot risk för att åldras snabbare. Om du håller kaffedrickandet till ett par koppar om dagen är det bevisat nyttigt för hälsan, enligt många rapporter. En balanserad diet gäller dock även för kaffe. Stor kaffedrickare åldras snabbare Vissa …
Efter nyår svämmar medierna över av tips på årets diet. LCHF, medelhavsdieten, 5:2 eller strikt kaloriräkning – och alla verkar fungera. Men vad är det egentligen som gör att så många dieter ger resultat? Och varför slutar de ofta fungera i längden? Vi har pratat med Robert Brummer, professor i klinisk nutrition för Örebro Universitet, för …
Att rött kött kan innebära en ökad risk för diverse hälsoproblem har forskningen redan konstaterat. Nya rön visar exakt hur mycket rött kött som kan kopplas till en ökad risk för demens. Ett gäng forskare från USA, vilka Illustrerad Vetenskap skriver om, har följt 133 000 personer i över 40 år. Resultatet? Att äta så …
Läge att byta ut tepåsen mot te i lösvikt framöver. De populära tepåsarna är nämligen fulla av mikroplast, visar en ny rapport. Världen svämmar över i mikroplaster och det är svårt att skydda sig mot dem. De finns överallt, i maten, i kläderna, i hudprodukterna vi använder. Startar dagen med en kopp mikroplast När du …
Vardagliga föremål kan ibland dölja mer än vad du anar, och en av de största samlingarna av bakterier finns närmare dig än du tror. Utan rätt hantering kan det som ska hålla oss rena istället bli en grogrund för bakterier, svampar och andra mikroorganismer. Men varför sker detta, och vad kan du göra åt det? …
Det sker något av en revolution inom sjukvården genom funktionsmedicin. Numera vill patienterna gå till botten med problemet och åtgärda orsakerna till sjukdomarna. Sjukvården har tidigare varit symptomdriven, där vi besöker läkare när vi har problem med våra kroppar för att få en diagnos och rätt slags mediciner utskrivna. Ny revolution inom sjukvården Det ser …
Att hitta enkla och naturliga sätt att stärka kroppen har blivit viktigt för många i dagens hälsomedvetna samhälle. Kosten spelar en avgörande roll för hur vi mår, och vissa livsmedel har visat sig ha särskilt positiva effekter på både tarmhälsa och ämnesomsättning. Vissa näringsämnen, som finns i bär och frukt, kan vara nyckeln till att …
Nyårslöften med nya dieter och träningsmål? Många av dem går i kras i mitten av januari, men det finns några sätt att se till att träningen faktiskt håller hela året. Nytt år, nya mål. Att verkligen hela fast vid nyårslöftena är dock en helt annan sak. Faktum är att ”Quitter’s day” är den andra fredagen i …
Kaffe är en dryck som uppskattas av människor världen över, och för många är den en självklar del av morgonrutinen. I Sverige dricker vi näst mest kaffe per person i världen, och drycken har blivit ett socialt och kulturellt fenomen. Men det handlar inte bara om att vakna till – kaffe är också en kraftfull …