Sverige saknar idag en generell möjlighet till individuellt pensionssparande, vilket försvårar för individer att själva ta ansvar för sin pension och skapa mer jämställda pensionsnivåer inom familjen.
Nytt pensionssparande för jämställda pensionsnivåer
Mest läst i kategorin
I en ny rapport föreslår Saco att detta åtgärdas med en ny sparprodukt. Sverige är ett av få OECD-länder som inte tillhandahåller en generell möjlighet till ett individuellt pensionssparande.
Allmän- och tjänstepension räcker kanske långt för många av oss, men avsaknaden av en pensionsprodukt som möjliggör för individen att själv ta ansvar för sin pension skapar problem, inte minst för många kvinnor.
Stora skillnader mellan män och kvinnor
Pensionsmyndigheten har uppmärksammat att kvinnliga pensionärer i genomsnitt har ca 30 procent lägre total pension (allmän- och tjänstepension tillsammans) jämfört med manliga. De olika nivåerna förklaras till stor del av att kvinnor och män har olika lön och tar olika ansvar för barn och familj.
Avsaknaden av en pensionsprodukt som är tillgänglig för breda grupper enskilda gör att de som skulle vilja åstadkomma en mer jämställd pension inom familjen får det svårt. De verktyg som idag står till buds är nämligen antingen bara tillgängliga för en begränsad krets eller inte fördelaktiga för alla.
2016 avskaffades den generella möjligheten till individuellt pensionssparande (IPS). IPS var populärt, men sparandet gick tyvärr ofta ut över intjänandet till allmän pension. Ett återinförande är därför inte ett alternativ. Vissa har idag (via sin arbetsgivare) möjlighet att välja att växla en del av lönen till tjänstepension. Löneväxling är utmärkt, men är inte heller svaret för alla.
Individer med lön under intjänandetaket (8,07 inkomstbasbelopp) riskerar att, precis som i fallet med IPS, sänka den allmänna pensionen.
Senaste nytt
Betydande skillnader i pensionssparande
2023 motsvarade intjänandetaket en månadslön om 49 967 kronor. Även om akademiker, i jämförelse med andra grupper, i regel är relativt välbetalda var det bara en minoritet av akademikerna (Saco-förbundsmedlemmar) som 2023 hade lön över taknivån.
Bland 30- och 40-åriga akademiker var andelen omkring 20 respektive 40 procent. För 50-åriga var den nära 50 procent. Oavsett ålder fanns betydande könsskillnader. För de 50-åriga kvinnorna och männen motsvarade andelarna över tak 36 respektive 68 procent.
Även om det är möjligt att spara på andra sätt, exempelvis via investeringssparkonto (ISK) eller kapitalförsäkring, så finns viktiga skillnader mellan sparformerna och situationer där ett rent pensionssparande är att föredra.
Detta särskilt om syftet med sparandet är att komplettera annan pension. Pensionspengar är tydligt kopplade till individen, riskerar normalt inte att delas vid skilsmässa eller dödsfall och är skyddade vid ekonomiska svårigheter. Pensionspengar är också låsta, vilket innebär att de inte riskerar att gå åt till konsumtion (exempelvis vid husköp).
ISK löser inte pensionssparande
Regeringens initiativ till mer attraktiva villkor för ISK-sparande och kapitalförsäkring förändrar inte behovet av en generell produkt för pensionssparande som går att använda utan att det får negativa effekter för intjänandet till allmän pension.
Saco anser därför att pensionsgruppen, i samband med att initiativ tas syftande till stärkt allmän pension, också bör beakta möjligheterna för ett individens pensionssparande.
Att överväga möjligheterna för en ny produkt för pensionssparande tillsammans med den, trots allt mer prioriterade frågan, om att höja avgifterna till den allmänna pensionen är naturligt. Frågorna är sammanlänkade.
Sveriges regering och Riksdagens pensionsgrupp bör därför, i samband med att steg tas syftande till stärkt allmän pension, även beakta möjligheterna att införa en produkt för individens pensionssparande. Ett starkt och rättvist pensionssystem är avgörande för att främja framtida ekonomisk trygghet och jämställdhet.
Göran Arrius, ordförande Saco
Ossian Wennström, pensionsexpert Saco
Läs även: Magiska gränsen: Då får du lägre skatt på pension och lön. Dagens PS