När världen nu blickar mot kärnkraft gäller det att att leda racet i den utvecklingen. Det finns tre nyckelspelare som kämpar om att komma först över mållinjen.
Kärnkraftsracet – som alla länder vill leda
Mest läst i kategorin
Länder och regeringar verkar till stor del ha kommit över den tidigare rädslan för kärnkraft.
Världen ska ha mer kärnkraft
De väger fördelarna mot nackdelarna och kommer fram till att kärnkraft är en viktig del i energimixen som ska sänka de globala utsläppen. International Energy Agency, IEA, håller med experterna och uppger att världen måste ha dubbelt så mycket kärnkraft till 2050.
I racet mot tillförlitlig el till en allt större energihungrig världsbefolkning har olyckor som Tjernobyl och Fukushima hamnat i skymundan, där Japan inom kort öppnar upp sina reaktorer igen efter att ha pausat dem efter olyckan.
Tre länder tävlar om marknaden
Det race som tidigare gällde solpaneler och vindkraftverk, och som redan med råge har vunnits av Kina, gäller nu istället kärnkraft. Förutom Kina så är även USA och Ryssland med om att snabbt plocka andelar på den växande marknaden.
Det gäller framför allt produktionen av små modulära reaktorer, SMR, där USA till exempel nu försöker sälja teknologin till länder som aldrig har haft kärnkraft. Sådana områden är bland annat i Sydostasien – i länder som tröttnar på Kinas opålitliga beteende, och i centrala- och östra Europa där länderna vill kapa gasberoendet med Ryssland.
“Det pågår definitivt ett stort race”, säger Josh Freed, som leder energiprogrammet på tankesmedjan Third Way, till CNN.
“Kina och Ryssland har fler avtal om att bygga alla typer av reaktorer utomlands än vad USA har, så därför måste USA komma ikapp.”
På bara några år har intresset kring kärnkraft gått från att vara iskallt till ljummet, och som nu börjar värmas upp ordentligt. Länderna storsatsar genom att pumpa in stora summor i nya tekniker – bland annat från ryskt håll genom flytande SMR:er – som många länder nu är intresserade av.
Utvecklingen tar tid
Men att bygga ut tekniken och koppla upp den på energinäten kommer ta tid, det görs inte över en natt.
“Jag ser inte att det är en stor aktör i energimixen förrän under andra delen av nästa decennium,” säger Mohammed Hamdaoui på Rystad Energy, ett analysbolag för förnybara energikällor.
Läs även:
Dokument avslöjar: Rysk kärnkraft hotar grannländerna – Dagens PS
COP28: Sverige skriver under kärnkraftsavtal – tredubbling till 2050 – Dagens PS
Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.
Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.