Dagens PS

Svenska banker stöttar militärjunta i Myanmar

banker Myanmar
Tre svenska banker stöttar indirekt militärjuntan i Myanmar, enligt granskning, skriver DN. (Foto: TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 27 maj 2021Publicerad: 27 maj 2021

Tre svenska banker stöttar indirekt militärjuntan i Myanmar, enligt granskning, skriver DN.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Bakom kartläggningen om att flera internationella bankjättar har investeringar i företag med kopplingar till militären i Myanmar står Bank track, som uppges vara en obunden organisation som granskar finansiella investeringar med fokus på mänskliga rättigheter.

De tre svenskarna bankerna som finns med på listan är Nordea, Swedbank och SEB, uppger Dagens nyheter.

Tidningen förklarar att bankerna har innehav i multinationella bolag inom bland annat energi och telekom, däribland oljebolagen Total och Chevron, japanska telekombolaget KDDI och Hilton International.

Pengarna går till militären

“Militärjuntan får sin finansiering genom internationella företag, framför allt inom olja och gas. Enligt prognoser från Myanmars finansdepartement räknar man med intäkter på 1,5 miljarder dollar årligen från olja och gas – pengar som nu tillfaller militären, eftersom den nu kontrollerar statsägda oljebolag. Oljebolag som Total och Chevron betalar till militärens offshoreverksamhet; det är bolag som svenska banker har investeringar i”, säger Yadanar Maung, talesperson för Justice for Myanmar, till DN.

Fair Finance guide har tidigare undersökt svenska fonders investeringar i Myanmar och Jakob König, sakkunnig på Fair Finance guide, har uttryckt förvåning över hur saktfärdiga svenska investerare är i frågan.

“FN-rapporten har funnits en tid, men det dröjde innan något hände. Det är under all kritik, jag har hållit på i 15 år med de här frågorna, och det är så nära en rykande pistol man kan komma”, har han sagt, skriver DN.

Kravet: Avyttra innehaven!

Även organisationen Swedwatch reagerar kraftfullt och har uppmanat investerare att dumpa tveksamma innehav om bolagen inte går att påverka, konstaterar tidningen, som tidigare rapporterat om att svenska banker och AP-fonder har mångmiljoninnehav i företag som FN slagit fast bidrar till att finansiera militärjuntans övergrepp på befolkningen i Myanmar.

ANNONS

Över 800 människor dödades i samband med protesterna när militärjuntan tog makten i en kupp Myanmar den 1 februari i år – trots att ett demokratiskt val hade hållits och utropat NLD som vinnare.

Läs även: Myanmars militärkupp kostar Telenor miljarder »

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Utbildad journalist med 35 år i yrket och med gedigen erfarenhet från kvällspress, lokaltidningar, den kristna tidningen Dagen och Sveriges Radio. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Utbildad journalist med 35 år i yrket och med gedigen erfarenhet från kvällspress, lokaltidningar, den kristna tidningen Dagen och Sveriges Radio. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS