Boeing erbjöd arbetarna 25 procent löneförhöjning över fyra år. Det var inte tillräckligt – arbetarna sa nej till det nya kollektivavtalet och nu går 30 000 ut i strejk.
Arbetarna sa nej – nu är det strejk hos Boeing
Mest läst i kategorin
Företaget och facket kallade det för “det bästa avtal de någonsin presenterat”.
Arbetarna höll inte med. 95 procent röstade emot det kollektivavtal som Boeing och International Association of Machinists and Aerospace Workers presenterade på söndagen, rapporterar New York Times.
96 procent ville strejka
96 procent av de fackligt anslutna röstade sedan för strejk, långt fler än de två tredjedelar som behövdes. Det är den första strejken för Boeing på 16 år, och rör regionen kring Seattle, Oregon, där Boeing har 30 000 anställda. Strejken väntas stoppa produktionen av nya plan helt.
“Det här handlar om respekt. Det här handlar om att ta itu med det förflutna, och det här handlar om att kämpa för vår framtid”, säger Jon Holden, fackordförande för District 751, det område kring Seattle där det ska strejkas.
Facket begär löneförhöjningar på 40 procent, och menar att det avtal som presenterats inte ens täcker ökningarna i levnadskostnaderna de senaste åren då inflationen varit hög.
Boeing: “Redo” att återuppta förhandlingar
Strejken är ett svårt slag för Kelly Ortberg, som varit vd för Boeing i fem veckor. Dagen före omröstningen uppmanade han arbetarna att godkänna avtalet och låta bli att strejka, då han menar att “en strejk skulle sätta vår gemensamma återhämtning i fara, vilket ytterligare urholkar förtroendet hos våra kunder”.
I ett uttalande på fredagen efter omröstningen sa Boeing att de är “engagerade i att återställa vår relation med våra anställda och facket”, och “redo” att återuppta förhandlingarna.
Läs även: Boeings panikdrag – ska rädda företaget (Dagens PS)
Läs även: Ofattbart: Hjulet lossnade på Boeings plan – igen (Dagens PS)
Läs även: Framtidsplan: Så ska Boeing lyfta igen (Dagens PS)
Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.
Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.