Varje gång ett kilo försvinner är han medskyldig. Följer du en diet är chansen stor att den är hans. Möt bant(n)ingens upphovsman.
William – all bantnings fader
Mest läst i kategorin
Han hade försökt allt. Den brittiske begravningsentreprenören testade varenda av 1800-talets modeflugor när det gäller att gå ned i vikt. Det var allt från frätande laxermedel till ångschampo.
Till slut hittade han en diet som fungerade. William Banting hade upptäckt världens första lågkolhydratdiet.
Den broschyr – Letter on Corpulence Addressed to the Public – han gav ut om sina rön, blev så populär att ordet ”bant” kom att användas som verb, i uttryck som ”Do you bant?”, första gången använt i The Times 1864.
I engelsktalande länder lever begreppet inte längre kvar, men på svenska har ”bantning” och att ”banta” blivit etablerade begrepp.
Ett yrke att dö för?
Som begravningsentreprenör var William Banting redan ett begrepp, mannen bakom kungliga begravningar och dignitärers hädanfärd. Men 1862 var William Banting nypensionerad och djupt olycklig.
Främsta skälet till depressionen var att Banting, 167 centimeter lång, vägde 92 kilo, det mesta på mitten, konstaterar Narratively.
”Av alla parasiter som påverkar mänskligheten jag känner till, kan jag inte föreställa mig någon mer plågsam än fetma”, skulle han senare skriva.
Han hade haft problem med vikten sedan 30-årsåldern och uppmanats av en läkarvän att ro på Themsen för att gå ner i vikt – men det fick honom bara att vilja äta som en häst.
”Jag var tvungen att unna mig,” erkände Banting, “och ökade följaktligen i vikt, tills min snälle gamle vän rådde mig att avstå från träningen”.
Senaste nytt
Försökte allt
Han testade promenader vid havet, mediciner och laxermedel, turkiska bad, ridning och schamponering ”för att svettas”, men inget hjälpte.
Det satte sig på humöret. Banting kunde inte nå sina skor för att knyta dem och gick baklänges ner för trappor för att minimera påfrestningen på knäna. Dessutom tyckte han såväl syn som hörsel blev lidande.
Det var just hörseln som fick honom att söka upp doktor William Harvey, för övrigt vän med Charles Dickens.
Harvey började i en annan ände och föreslog – inspirerad av en konferens han just besökt – en ny diet med mindre inslag av stärkelsehaltiga och söta livsmedel.
Diet – typ…
Banting fick en diet av doktor Harvey.
Eller “diet”. Så här såg den ut:
Till frukost 100-130 gram kött eller fisk, osötat té och lite kex.
Till lunch en likadan portion kött eller fisk, frukt och grönsaker, lite rostat bröd och fågel.
Till middag ytterligare 80-100 gram kött eller fisk. Som mellanmål frukt, té och skorpor men ingen champagne, portvin eller öl.
För att Banting inte skulle falla ur helt, uppmuntrade doktorn honom att istället njuta några glas sherry till lunch och middag och lite gin, whisky eller konjak som sängfösare.
Det fungerade.
Bantings hälsa blev snabbt bättre och framförallt – han gick ner 21 kilo på ett år, och blev inspirerad att ge ut broschyren ovan, ”Letter on Corpulence”.
Fanns överallt
Broschyren sålde i tiotusentals exemplar och Banting fanns överallt.
Humortidningen Punsch gjorde satirer om Bantings diet, en udda fars som hette ”Doing Banting” sattes upp på teatern och en populär sång varnade män för att banta alltför entusiastiskt för, som kvinnan sjöng, ”du är förlorad för mig, om du envisas i Banting”.
Dagens dieter som Whole30, Paleo och Low carb-varianter är alla barnbarn eller möjligen barnbarnsbarn till William Banting.
Däremot hade han kanske haft svårt att föreställa sig en bantningsindustri som redan 2020 överskred 60 miljarder dollar i omsättning enbart i USA.
Levde väl till 81 år
Själv skänkte William Banting vinsten på de första upplagorna av sin dietbroschyr till välgörenhet och levde sedan fram till 81 års ålder, efter att då nyligen ha försäkrat sin omgivning att han var i ett ”lyckligt, bekvämt tillstånd”.
Sverige?
Tja, 2015 konstaterade Livsmedelsföretagen att 40 procent av svenskarna följde en diet, 2017 förkunnade SvD att ”klart populärast är lågkolhydratdieten LCHF” och redan 2013 hade Yle skrivit om att ”5:2-diet” var ett av årets nyord i svenskan.
Det var för övrigt ”carpa” också, ett verb som hade sitt ursprung i latinets ”carpe diem”, alltså att fånga dagen och njuta av den.
Det hade, definitivt, William Banting nickat instämmande till.
Läs mer:
Smörgåstårtan – ett riktigt smörgåsbord. Dagens PS
Falukorvens väg upp ur gruvan – och ner i grytan. Dagens PS
Här finns världens hemligaste pasta. Dagens PS
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.