Januari är för många en månad då man avstår från alkohol. Den sunda vanan “en vit månad” har, okänt för de flesta, en krigisk bakgrund.
Januari är i Finland den månad då invånarna dricker minst alkohol – många inte alls.
”Vit januari”, i Finland ”Tipaton Tammikuu” har en lång historia. Ursprunget är från 1940-talet när Finland var i krig med grannen i öster, Sovjetunionen, under andra världskriget.
Vit månad – en krigisk vana
Mest läst i kategorin
I solidaritet med soldaterna på fronten och för att fokusera på medel till krigsansträngningarna, uppmanades alla att avstå från alkohol årets första månad.
Mer än 80 år senare lever traditionen vidare i Finland. I januari 2022 deltog 15 procent av alla vuxna finländare, som normalt dricker, i kampanjen, berättar STT-info.
I dag är hälsan naturligtvis det främsta skälet. 37 procent av de som håller en vit januari i vårt östra grannland refererar till hälsoskäl som orsak.
Hälsa, vikt och pengar
En av tio gör det för att spara pengar och lika många för att gå ner i vikt.
Den goda vanan har dessutom en tendens att hänga kvar. 66 procent av dem som haft en vit januari, säger att de fortsatt vara nyktra eller minska sin alkoholkonsumtion i februari.
I SvD noterar Katrine Kielos att den alkoholfria vanan sprider sig i Storbritannien generellt. En tredjedel av britterna i åldern 18-24 år dricker ingen alkohol alls – men använder mer av andra droger – samtidigt som antalet alkoholenheter totalt i traditionellt glatt drickande Storbritannien gått ned med 10 procent det senaste decenniet.
Senaste nytt
Ramaskri i Frankrike
I Frankrike blev det dock upprört när en regeringsstödd kampanj i början av 2023 uppmuntrade till avhållsamhet under en månad.
Vinproducenternas lobbyister fyllde, som snapsar på en kräftskiva, korridorerna hos president Emmanuel Macron och efter det har ingen hört av förslag.
Argumentet från vinproducenterna? Frankrike är ett land där man dricker med måtta och total avhållsamhet ”ligger inte i landets kultur”.
Samband med cancer
Annars hade de kunnat ta rygg på de svenska forskare som i veckan presenterade en ny studie om sambandet alkohol-cancer.
Studien visar att det finns en koppling mellan total alkoholkonsumtion och dödlighet i cancer. Om det genomsnittliga drickandet ökar med en liter per person, ökar den totala dödligheten i cancer.
”En liters förändring i totalkonsumtionen av alkohol var förknippad med en förändring i cancerdödlighet, bland män med 1,1 procent och med 0,9 procent bland kvinnor, säger forskaren Mats Ramstedt hos forskning.se.
Forskarna har utgått från data från 19 höginkomstländer mellan 1960 och 2018. De har även vägt in variabler som försäljning av cigaretter, som ökar risken för cancer.
”Sambanden var starkare i länder med mer skadligt dryckesmönster, i studien representerat av bland annat nordiska länder och länder i Nordamerika”, berättar Mats Ramstedt.
Så påverkar en alkoholfri månad din hälsa. Dagens PS
Alkohol bör cancermärkas enligt amerikansk myndighet. Dagens PS
Läkare: Det vinner du på en vit månad. News55
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.