Varmt kryddigt vin, eller vin chaud som det kallas i de franska alperna är en fin tradition som passar lika fint efter en dag i skidbacken som i drinkglaset. Här gjort på fruktigt rött vin som smaksatts med citrus, kanel och ingefära.
Vin chaud: varmt vin som tinar upp vinteraktiviteterna
Mest läst i kategorin
Varmt vin med knorr
Vin chaud brukar vara en uppskattad och smakrik dryck på franska kaféer och kan jämföras med den österrikiska motsvarigheten glühwein. Med namnet vin chaud menar man på franska varmt vin, som kryddats upp och smakats av med socker.
I det här receptet har vi utgått från ett fruktigt och prisvärt vin som fått koka upp tillsammans med farinsocker, kanel, citron och apelsin.
Resultatet blir en frisk och värmande vuxendryck som smakar utmärkt efter vintriga utomhusaktiviteter, men även kan avnjutas som drink.
Ett spännande alternativ till vin och cocktails som är enkelt att förbereda och piggar upp vilken korvgrillning eller utflykt som helst.
Vin chaud
Recept för 8 personer
Ingredienser:
1,5 liter fruktigt, rött vin.
125 gram farinsocker
Skalet av 1,5 citroner
Skalet av 2 apelsiner
2-3 kanelstänger
2-3 stycken stjärnanis
3 stycken kryddnejlikor
5 tunna skivor ingefära
En nypa riven muskotnöt
Så här gör du:
1. Riv citron- och apelsinskalet.
2. Häll vinet i en kastrull och tillsätt citron- och apelsinzest, socker och kryddor. Koka upp och stäng sedan av värmen.
3. Låt drycken dra under 30 minuter och sila sedan av den.
4. Hetta upp innan servering och garnera med en skiva apelsin.
Recept: Johan Nysted, Sommelier och restaurangchef
Läs även: Ny studie: Vin kan förebygga diabetes
Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.
Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.