Runt 12 miljoner koppar slukar svenskarna varje dag. När det gäller vilka effekter kaffedrickandet har på vår hälsa faller dock meningarna isär.
Vilket kaffe är nyttigast – och vilket kan kopplas till cancer?
Mest läst i kategorin
Exakt hur mycket kaffe svenskarna dricker skiljer sig lite beroende på studie. Det vi med säkerhet kan konstatera är att vi är ett av världens mest kaffedrickande länder.
Men vilket kaffe är egentligen nyttigast?
Hälsofarlig?
Enligt Löfbergs kafferapport föredrar 72 procent av svenskarna bryggkaffe. På andraplats kommer snabbkaffet med blygsamma 6 procent.
Ska vi tro forskarna kanske det är lika bra. När det gäller just snabbkaffe hävdar nämligen vissa forskare, som Daily Mail skriver om, att det kan öka risken för cancer.
Detta eftersom snabbkaffe innehåller dubbelt så mycket akrylamid som bryggkaffe, enligt forskning från Polen. Akrylamid är en kemikalie som bildas vid höga temperaturer och som klassas som en ”problematisk cancerframkallande substans” av Internationella cancerforskningsinstitutet (IARC).
En hög dos av akrylamid under en längre tid kan öka risken för cancer.
Läs mer: Så bra – och dåligt – är det att sörpla kaffe. News55
Senaste nytt
Men hur stor är risken?
I praktiken verkar dock inte risken vara särskilt stor. Enligt ett gäng forskare på McGill University i Kanada krävs det nämligen drygt tio koppar snabbkaffe om dagen för att mängden akrylamid ska bli en verklig hälsorisk.
När Livsmedelsverket genomförde en analys 2022, framkom det att bara tre av 29 producenter överstiger åtgärdsgränsen för mängden akrylamid i kaffe, något Aftonbladet skriver om.
Livsmedelsverkets råd är att välja mörkrostat kaffe om man känner sig orolig. Det mörkrostade kaffet innehåller nämligen en mindre mängd akrylamid än ljusrostat.
Därtill sägs snabbkaffe även kunna komma med sina fördelar. Detta då det innehåller antioxidanter som kan skydda cellerna och gynna tarmhälsan.
Vilket kaffe är nyttigast?
Om du vill maxa kaffets hälsofördelar är bryggkaffe det smartaste valet. Åtminstone om du vill hålla artärerna i toppskick.
En norsk studie visar att bryggkaffe i lagom mängder kan minska risken för hjärt-kärlsjukdomar. Det beror på att filtreringsprocessen tar bort skadliga ämnen samtidigt som hjärtvänliga egenskaper bevaras.
För dig som älskar espresso – och dess släktingar cappuccino och latte – finns det också goda nyheter. En italiensk studie från 2023 visar nämligen att espresso kan minska uppbyggnaden av tau-proteiner – som kopplas till Alzheimers sjukdom. Även om resultaten hittills bara testats i laboratoriemiljö på hjärnprover, är forskningen lovande.
Dessutom har koffein visat sig minska inflammation och celldöd i hjärnan, vilket kan bidra till att skydda hjärnans funktion.
Enligt Susanna Larsson, forskare i nutritionsepidemiologi vid Institutet för miljömedicin på KI, är det dock svårt att faktiskt klarlägga koffeinets eventuella hälsoeffekter.
“Nej, jag tycker man ska dricka kaffe om man mår bra av det. Det är mycket vi fortfarande inte vet om eventuella hälsoeffekter. Men det finns i alla fall inga stora risker, så mycket har forskningen klarlagt”, säger hon.
Och i slutändan är det väl som med det mesta: lagom är alltid bäst.
Läs också: Tolv miljoner koppar: De dricker mest kaffe på jobbet. Dagens PS
Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.
Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.
Senaste nytt
Rätt företagsförsäkring online på ett ögonblick
Lika enkelt att köpa företagsförsäkring som det är att shoppa kläder. Se ditt pris direkt!
Ge årets julgåva till forskningen – så får du vårt hjärta
Ge årets julgåva till Hjärt-Lungfonden, så får du vårt hjärta i form av ett elegant diplom, ett digitalt julkort och en e-postsignatur.