Tårdrickande malar, en piraya som är vegetarian och en spöklik palm. Liksom andra år har forskare upptäckt en drös nya djurarter, växter och svampar under 2024. Tyvärr riskerar många att försvinna innan vi hunnit lära känna dem.
Vego-piraya och tårdrickande mal: Här är årets nya arter
Mest läst i kategorin
Hittills har vi identifierat drygt 10 procent av alla jordens arter. Under 2024 kunde vi addera ytterligare ett gäng upptäckter som lyfter fram jordens otroliga mångfald.
Bland fynden, vilka CNN skriver om, finns en piraya vid namn Myloplus sauron, som till skillnad från sina mer köttätande släktingar är vegetarian. Den upptäcktes i Brasiliens Xingu-flod och fick sitt namn efter Sauron i Sagan om Ringen på grund av en svart linje på kroppen som liknar hans eldsprutande öga.
I Sydafrika upptäcktes en pygmépipfisk, Cylix nkosi – en liten släkting till sjöhästar. Den lilla krabaten var dock en utmaning att hitta, då det krävdes dykningar i väldigt tuffa förhållanden.
“Vi visste att vi bara hade en chans att hitta den”, berättar marinbiologen Richard Smith.
Läs också: Forskare hittade 15 nya arter i svenskt vatten. News55
Igelkott med huggtänder
Under året har man även upptäckt en igelkott med mjuk päls och huggtänder, en huggorm med ögonfransar och en krokodilsalamander som lever 2 000 meter över havet, rapporterar TV4.
Men så var det ju inte bara djur som stal rampljuset. Botaniker från Royal Botanic Gardens, Kew, identifierade bland annat fem nya orkidéarter i Indonesien.
I England hittades en svamp med en tandliknande struktur istället för traditionella skivor under hatten. Den fick namnet Phellodon castaneoleucus.
Man hittade även en spöklik palm i Borneo med silveraktiga undersidor på bladen samt en nattfjäril i Madagaskar som dricker tårar från sovande fåglar.
En kamp mot klockan
Och visst är upptäckterna spännande. Men läget är också rätt oroande. Enligt forskare har många av de nya arterna upptäckts precis innan de hotas av utrotning.
“Den förödande verkligheten är att nya arter ofta upptäcks precis på gränsen till utrotning, och det är en kapplöpning mot tiden att hinna hitta och beskriva dem alla”, säger Martin Cheek, senior forskare vid Royal Botanic Gardens, Kew.
Han får medhåll från Louise Carlsson, expert i biologisk mångfald på WWF.
“Var och en av dem är viktiga beståndsdelar i ekosystemet och behöver bevaras. Enligt Living Planet Report försvinner populationerna av vilda ryggradsdjur i snabb takt, det måste vi ändra på”, säger hon till TV4.
Läs mer: Biologiska mångfalden – ned med 73 procent. Dagens PS
Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.
Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.