För dig som bestämt dig för att äta lite mer grönt är kål i alla dess former ett lika välsmakande som prisvärt val. Här är en färgstark vintersallad med senapsvinägrett och granatäpple som bjuder på sötma, syra och mycket crunch.
Veckans vitaminbomb - färgstark kålsallad med granatäpple
Mest läst i kategorin
Kål en vinnare på menyn
Många förknippar troligen kål med pizzasallad eller husmorsklassikern kåldolmar. På senare år har dock kålfamiljen blivit ett vanligt förekommande inslag på såväl salladsbordet som på krogmenyerna.
I takt med en ökad medvetenhet kring hållbarhet och matsvinn har det också blivit vanligare att använda samtliga delar på grödorna. Något som bland annat förespråkats av matkreatörer som Paul Svensson, en av krögarna bakom den prisbelönta restaurangen Fotografiska i Stockholm.
För dig som ännu inte upptäckt kålen på grönsakshyllan i mataffären är kanske det främsta argumentet det näringstäta innehållet. De flesta kålväxter är nämligen fullproppade med C-vitaminer och antioxidanter.
De är även rika på kalcium, järn och fibrer. Särskilt då de riktigt gröna sorterna som till exempel grön- eller brysselkål.
Näringsrikt, mättande och hållbart
Bland hälsofördelarna kan också nämnas det låga kaloriinnehållet, vilket gör kålen till en bra kompis för dem som försöker hålla vikten. Kål har även hög hållbarhet i skafferi och kylskåp vilket kan underlätta när man planerar för veckans middagar.
En stor fördel är förstås också att kål smakar lika god rå, som tillagad i grytor eller wokrätter. Den är även väldigt god att baka i ugn. Här bjuder vi på en sallad där rödkål och brysselkål utgör basen, tillsammans med broccoli, fänkål och spenat.
Genom att förvälla brysselkål och broccoli och servera övriga ingredienser råa har salladen många olika texturer. En enkel senapsvinägrett och kärnor från granatäpple kröner verket, som passar lika bra i lunchlådan som på middagsbjudningen.
Färgstark kålsallad med granatäpple
8-10 personer
Ingredienser:
400 gram färsk brysselkål
500 gram färsk broccoli
1 medelstort rödkålshuvud
1 stor påse med färsk spenat, 200 gram
1 medelstort granatäpple
1 fänkålshuvud
Senapsvinägrett
2-3 matskedar dijonsenap
1 matsked sherry- eller balsamvinäger
1,5 dl rapsolja
1 matsked flytande honung
Saften från granatäpplet
0,5 tesked salt
1 kryddmått svartpeppar
Havssalt och olivolja till servering
Så här gör du:
1. Ansa och skölj av brysselkålen. Separera broccolibuketterna från stammen. Skiva broccolistammarna tunt. Skiva även fänkål och rödkål tunt, gärna med mandolin.
Tips! Har du någon annan kål hemma? Då använder du den.
2. Koka upp en stor kastrull med vatten och förväll brysselkålen under ca 5 minuter. Tillsätt broccolibuketterna efter 3 minuter. Låt därefter rinna av i ett durkslag.
3. Halvera granatäpplet och ta ut kärnorna. Pressa ut saften och spara till dressingen.
Tips! Krama granatäpplet ordentligt innan du halverar det så släpper kärnorna enklare.
4.Blanda samman en vinägrett på olja och senap. Tillsätt honung, saften från granatäpplet tillsammans med vinäger, salt och peppar. Tillsätt en skvätt vatten eller olja för tunnare konsistens.
5. Blanda samman rödkål och fänkål med den ljumma broccolin och brysselkålen. Tillsätt de skivade broccolistammarna. Tillsätt senapsdressingen och rör om ordentligt.
6. Vänd ner spenat och granatäpplekärnor strax innan servering. Ringla över olivolja och en tillsätt 1-2 nypor havssalt.
7.Servera till helgrillad kyckling eller fisk.
Smaklig spis!
Recept: Jennie Nysted
Läs även: Bubbelboom – rekordförsäljning av prosecco 2021
Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.
Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.