Veckans vita bygger på druvan Aligoté, en korsning mellan Gouais och Pinot Noir som har sina rötter i Bourgogne och anor från 1600-talet.
Veckans vita: Piggt skaldjursvin på Aligoté
Mest läst i kategorin
En kraft att räkna med
I vinregionen Bourgogne har man sedan 1600-talet odlat druvan Aligoté. Som en av två tillåtna gröna druvsorter i regionen är den inte lika känd som sin parhäst Chardonnay, men likväl en kraft att räkna med.
Framförallt i då i appellationen Bouzeron, en liten by bredvid i Côte Chalonnais, där druvan regerar.
Aligoté är en korsning mellan Pinot Noir och den snäppet mindre kända druvan Gouais, som även använts för att framställa ett åttiotal andra druvor.
Senaste nytt
Veckans vita från Louis Jadot
Veckan vita, Bouzeron Louis Jadot Domaine Gagey, är en variant på Aligoté som stammar från Domaine Gagey, en egendom som idag förvaltas av anrika vinhuset Louis Jadot, därav vinets namn.
Här skördas druvorna skördas för hand för att den fina frukten inte ska gå till spillo, för att sedan jäsas och lagras.
Vinhuset Louis Jadot grundades av Louis Henry Denis Jadot anno 1859. Idag äger företaget äger 210 hektar vingårdar i Bourgogne och producerar närmare 150 olika viner.
Friskt vin med pigg citrus
Bouzeron från Louis Jadot Domaine Gagey är ett friskt vin med toner av söt persika och pigg citrus som efter sin jäsning lagras i 15 månader på fat av fransk ek, vilket avspeglar sig på smaken.
Ett utmärkt skaldjursvin som även passar fint till fisk och skaldjur, eller som ett personligt pratvin.
Bouzeron Louis Jadot Domaine Gagey
Bourgogne, Frankrike, 2020. Art.nr: 90003, 179 kronor.
Veckans vita är en del av Systembolagets tillfälligt sortiment. Det betyder att vinerna släpps i begränsad volym.
Läs även: Veckans vita: Frisk bourgogne med finess
Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.
Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.