Den här veckan slår vi ett slag för Sangiovese och skålar med ett glas Brunello di Montalcino från Toscana. Ett kryddigt och mustigt vin som blir en riktigt bra kompis till både fredagsbiffen och söndagssteken.
Veckans röda: Sangiovese från hjärtat av Toscana
Mest läst i kategorin
Mångsidig druva
Sangiovese har sina rötter i soliga Toscana och den intilliggande regionen Emilia-Romagna och är en av Italiens mer kända druvor. Tack vare sin rika och kryddiga smak används Sangiovese ofta som blandningsdruva och förekommer i ett antal olika stilar och smaktyper, både i bordsviner och de mer exklusiva premiumvinerna.
Många känner dock igen druvan på dess örtiga toner med inslag av körsbär som brukar gifta sig väl med mörkt kött och mustiga såser. Med smakkomponenter som choklad, tobak och svart te är Sangiovesevinerna som regel också strama och nyanserade.
Hjärtat i Toscana
Med hjärtat i Toscana odlas Sangiovese i dagsläget över hela Italien, men också i andra vinländer som USA, Australien och Argentina. Beroende på var druvan produceras går den också under synonymer som brunello och prugnolo.
Namnet Sangiovese stammar från latinets sangius jovis och betyder Jupiters blod. Inte helt oväntat har vinerna från druvan ofta en djup och mörkröd färg. Så även veckans röda, Brunello di Montalcino.
Mustigt och lyxigt
Veckans röda Brunello di Montalcino Val di Suga är ett mustigt och mörkt vin gjort på ren Sangiovese som lagrats två år på fat. Det lämnar en utvecklad fatkaraktär, men också kryddiga inslag som pomerans och kanel.
Vinet bär också de mer kännetecknande tonerna av körsbär som passar lika fint till vilt och annat rött kött som till en pasta med tomatsås.
Sammanfattningsvis ett vuxet och stramt vin som sätter guldkant på vilken måltid som helst. Det tycker även Svenska Dagbladets vinrecensent Anders Melldén som berömmer årgången och ger det ljuvliga vinet sex poäng av sex möjliga.
Brunello di Montalcino Val di Suga
Toscana, Italien, 2016. Art.nr: 42302, 259 kronor.
Läs även: Wagyu: Allt du behöver veta om världens lyxigaste biff
Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.
Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.