Dagens PS

Veckans röda: Sangiovese från hjärtat av Toscana

Sangiovese
Veckans röda kommer från soliga Toscana. (Bild: Pixabay
Jennie Nysted
Jennie Nysted
Uppdaterad: 23 mars 2022Publicerad: 23 mars 2022

Den här veckan slår vi ett slag för Sangiovese och skålar med ett glas Brunello di Montalcino från Toscana. Ett kryddigt och mustigt vin som blir en riktigt bra kompis till både fredagsbiffen och söndagssteken. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Mångsidig druva

Sangiovese har sina rötter i soliga Toscana och den intilliggande regionen Emilia-Romagna och är en av Italiens mer kända druvor. Tack vare sin rika och kryddiga smak används Sangiovese ofta som blandningsdruva och förekommer i ett antal olika stilar och smaktyper, både i  bordsviner och de mer exklusiva premiumvinerna.

Många känner dock igen druvan på dess örtiga toner med inslag av körsbär som brukar gifta sig väl med mörkt kött och mustiga såser. Med smakkomponenter som choklad, tobak och svart te är Sangiovesevinerna som regel också strama och nyanserade.

ANNONS

Senaste nytt

Spela klippet
PS Partner

Relevance Communication: Starkare journalistik tillsammans

21 dec. 2024

Hjärtat i Toscana

Med hjärtat i Toscana odlas Sangiovese i dagsläget över hela Italien, men också i andra vinländer som USA, Australien och Argentina. Beroende på var druvan produceras går den också under synonymer som brunello och prugnolo.

Namnet Sangiovese stammar från latinets sangius jovis och betyder Jupiters blod. Inte helt oväntat har vinerna från druvan ofta en djup och mörkröd färg. Så även veckans röda, Brunello di Montalcino.

Mustigt och lyxigt 

Veckans röda Brunello di Montalcino Val di Suga är ett mustigt och mörkt vin gjort på ren Sangiovese som lagrats två år på fat. Det lämnar en utvecklad fatkaraktär, men också kryddiga inslag som pomerans och kanel.

Vinet bär också de mer kännetecknande tonerna av körsbär som passar lika fint till vilt och annat rött kött som till en pasta med tomatsås.

ANNONS

Sammanfattningsvis ett vuxet och stramt vin som sätter guldkant på vilken måltid som helst. Det tycker även Svenska Dagbladets vinrecensent Anders Melldén som berömmer årgången och ger det ljuvliga vinet sex poäng av sex möjliga.

 

Sangiovese

Veckans röda med smak av körsbär och fat. (Bild: Systembolaget)

Brunello di Montalcino Val di Suga

Toscana, Italien, 2016. Art.nr: 42302, 259 kronor.

Läs även: Wagyu: Allt du behöver veta om världens lyxigaste biff

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Så använder kriminella kryptovalutor
Spela klippet

Så används kryptovalutor av kriminella

Intresset för kryptovalutor har skjutit i höjden i takt med att bitcoin och andra digitala tillgångar når nya rekord. Samtidigt växer oron för att tekniken utnyttjas för olagliga syften, såsom penningtvätt. Advokat Niklas Sinander, expert på området, berättar om utmaningarna och de åtgärder som vidtas för att stävja missbruk. Attraktiv för kriminella – Kryptotillgångar har […]