Veckans röda heter Piemonte Rosso Biologico. Ett ekologiskt vin från hjärtat av det italienska vindistriktet Piemonte.
Veckans röda: Hållbara druvor från Piemonte
Mest läst i kategorin
Tradition och innovation
Paolo Sartirano är mannen bakom vineriet San Silvestro som idag är en av de främsta ekologiska vinproducenterna i älskade Piemonte. Här produceras såväl barbera som barolo, varav flera viner mycket uppskattade i Sverige.
På vineriet i Novello varvas tradition med innovation för att producera härliga viner gjort på friska druvor från hållbara jordar.
Komplexa smaker
Piemonte Rosso Biologico består till 50 procent av Barbera, 30 procent Cabernet sauvignon och resterande Dolcettodruvor.
Här i en blend på ekologiskt odlade druvor, som efter pressning och jäsning lagrats på stora ekfat för extra komplexitet och djup.
Det lämnar ett rustikt rött vin med med inslag av såväl mörka bär, skogshallon och blåbär som toner av salvia och lakrits.
Mogna och komplexa smaker som gifter sig lika bra med fläskkött och fågel som till lättare buffémat och kallskuret.
Piemonte Rosso Biologico
Italien, 2017. Art.nr: 70165, 95 kronor.
Eftersom Piemonte Rosso Biologico varit ett så populärt inslag i Systembolagets beställningssortiment är det nu en del av deras ordinarie utbud.
Läs även: Veckans rätt: Pankobakad skrei med polkabetor, fänkål och gremolatasmör
Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.
Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.