Den här veckan vill vi lyfta fram den smakrika och lyxiga styckdetaljen Wagyu Zabuton. En riktig höjdare som tillsammans med en krämig potatispuré och en klick café de paris får sätta standarden för resten av helgen.
Veckans rätt: Wagyu Zabuton med café de parissmör och krämig blomkålspuré
Mest läst i kategorin
Lagom till helgen gästas Dagens PS i vanlig ordning av Patrik Brunell på Swedish Culinaire Food. Den här veckan blir det Wagyu Zabuton med café de parissmör. Till det en krämig puré på potatis, blomkål och tryffel som serveras med tomatsallad.
Wagyu Zabuton är en otroligt fin och smakrik styckningsdel från högreven. Köttet som Patrik tillagat är en wagyu från Snake River Farms, en av världens absolut bästa uppfödare.
Priset på köttet är högt men fantastiskt gott. För den som vill spara lite på hushållskassan går det även utmärkt att använda flankstek.
I glaset till denna festmåltid har vi denna vecka en kryddig Lat 42 Reserva från Spanien.
Wagyu Zabuton med café de parissmör och krämig puré på potatis, blomkål och tryffel
Recept för fyra personer
Ingredienser:
2 stora skivor Wagyu Zabuton alternativt flankstek cirka 300 gram/styck
4 stycken fasta potatisar
1 blomkålshuvud
1 förpackning med BUTTER tryffel
1 förpackning BUTTER Café de Paris
500 gram gourmet- eller körsbärstomater
1 silverlök
3 matskedar rödvinsvinäger
2 matskedar olivolja
Salt
Peppar
Senaste nytt
Gör så här:
1. Börja med din potatis- och blomkålspuré. Skala potatisen och koka under cirka 30 minuter. Ansa och ångkoka blomkålen mellan 10-12 minuter.
2. Passa på att skölja tomaterna medan potatis och blomkål kokar. Skär tomaterna i stora tärningar och hacka silverlöken fint. Blanda sedan ihop tomater och lök med vinäger, salt och peppar.
3. Tänk på att tomaten drar åt sig sälta och att det ofta krävs lite extra salt. Smaka av flera gånger. Rör därefter ner oljan.
4. Häll av vattnet från potatis och blomkål och låt ånga av så det inte finns någon vätska kvar när det blir dags att mixa purén.
5. Passa på att steka köttbitarna i olja och smör medan ingredienserna till purén vilar. Stek köttet cirka fyra minuter per sida. Använd gärna en stektermometer. Vid 55 grader ska köttet vara medium. Låt det därefter vila några minuter.
6. Mixa potatis och blomkål med en stavmixer och tillsätt tre stora skivor BUTTER med tryffel. Salta och peppra efter smak.
Tips! Tryffel och blomkål är en fantastiskt smakkombination som tål att utforskas!
7. Avsluta med att skära köttet i 0,5 – 1 centimeter tjocka skivor. Servera med BUTTER café de paris och tomatsallad.
Voilà! Nu kan du servera en riktigt lyxig middag med mycket smak! Bon apetit !
Läs även: Veckans rätt: Lyxig gösfilé med savoykål, shimejisvamp och gremolatasmör
Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.
Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.