Dagens PS

Veckans rätt: Lyxig gösfilé med savoykål, shimejisvamp och gremolatasmör

Gösfilé
Få saker slår en vällagad gös och ett glas vitt. (Bild: Patrik Brunell)
Jennie Nysted
Jennie Nysted
Uppdaterad: 27 jan. 2022Publicerad: 27 jan. 2022

När njöt du av en gösfilé och ett glas vitt senast? Här kommer veckans rätt som vi kan lova blir fina fisken!

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Dagens PS har bjudit in matentreprenören Patrik Brunell på Swedish Culinaire Food till veckans rätt. Inför den här helgen bjuder Patrik på en lyxig och snabb gösfilé, tillsammans med savoykål, broccoli och shimejisvamp. Kronan på verket? Ett smarrigt gremolata smör.

I vanlig ordning tipsar vi också om något gott i vinglaset. Den här veckan föreslår Patrik en Alvarinho Contacto från Portugal med frisk och fruktig smak. För dig som vill fira in helgen med bubblor är Louis Bouillot Cremant de Bourgone Brut ett utmärkt alternativ.

Stekt gösfilé med savoykål, broccoli, shimejisvamp & gremolata smör

Recept för fyra personer

Ingredienser:

800 gram gösfilé
1 knippe broccoli
1 förpackning med vit shimejisvamp
1 savoykålshuvud
8 – 10 stycken potatisar
1 förpackning BUTTER Gremolata
Olivolja och smör till stekning
Salt
Svartpeppar

Gösfilé

En riktigt fin gösfilé står på menyn. Här tillsammans med savoykål, broccoli och shimeji svamp. Och så Butter gremolata förstås! (Bild: Patrik Brunell)

 

Gör så här:

ANNONS

1.Börja med att byxa gösfilén utifall att det fortfarande finns ryggben kvar i mitten på filéerna. Med “byxa” menas att man skär bort dem små ryggbenen i mitten på filéerna.

2. Skölj och skär alla grönsaker i mindre bitar.

3. Stek sedan grönsakerna tillsammans med svampen i smör och lite olivolja under cirka 10- 15 minuter,

Tips! Tänk på att behålla lite tuggmotstånd i grönsaker och svamp. Håll koll på stektiden.

Gös

Stek fisken på båda sidor i smör och olivolja. (Bild: Patrik Brunell)

 

4. Salta och peppra fisken på bägge sidor och stek sedan i smör och olivolja 5 minuter på varje sida.

5. Tillsätt en skiva BUTTER med gremolata i stekpannan på låg värme, så att fisken får en extra touch av syran från citronen och vitlöken i smöret.

6. Servera fisken med grönsakerna och kokt potatis om så önskas. Avsluta med att lägga en stor skiva BUTTER gremolata över anrättningen så att smöret smälter.

ANNONS

7. Servera med en citronklyfta och färska örter.

En snabblagad, fantastiskt god och lyxig helgrätt. Bon apetit!

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS