Vad kan passa bättre än lamm till påsk? Här är ett lika lättlagat som festligt recept på saftiga lammracks med gremolatasmör och gräddstuvad grönkål, som mer eller mindre lagar sig själv.
Påskmiddag: Helstekt lammrack med krämig kål och gremolatasmör
Mest läst i kategorin
Lagom till påsk har Dagens PS bjudit in matentreprenören Patrik Brunell på Swedish Culinaire Food. Denna gång bjuder Patrik på en modern version av påskens traditionella lamm på en bädd av gräddstuvad grönkål och brysselkål.
Kronan på verket? Ett smakrikt gremolatasmör som kompletterar festmåltiden!
Helstekt lammrack med gräddstuvad brysselkål, grönkål och gremolatasmör
Recept för 4 personer
Ingredienser:
800 gram Lammkotlett
200 gram Grönkål
1 påse Brysselkål cirka 500 gram
5 dl grädde
8 stycken stora potatisar
1 förpackning med BUTTER Gremolata
1 klick smör
1 matsked olivolja
Salt
Svartpeppar
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Börja med att gnida in kotlettraden med salt och svartpeppar. Bryn den på översidan i en klick smör.
3. Skär potatisen i tjocka stavar och tillsätt lite olivolja, salt och peppar. Placera både potatisen och lammkotletten på varsin sida i en ugnsfast form. Låt gå tillsammans i ugn under cirka 30 minuter.
VIKTIGT:
Kom ihåg att vända på potatisen under hela tillagningstiden så att den får jämn färg. Håll även koll på lammets innertemperatur. Låt det gå i ugn tills innertemperaturen når 55-60 grader. Då är köttet medium och klart.
4. Klyfta brysselkålen i fyra delar. Ta bort den tjocka stammen i mitten på grönkålen och finstrimla den. Koka upp brysselkål med grädde, salt och peppar under ungefär 10 min.
Blanda sedan ner den finstrimlade grönkålen och låt det koka tillsammans under cirka 5-7 minuter, så att det blir krämigt utan att grönsakerna tappar färg.
5. När köttet är klart behöver det vila under 5-10 minuter. Skär sedan upp i kotletter. Servera lammet med den gräddkokta kålen och potatis.
Toppa rätten med mycket BUTTER Gremolata.
En superenkel rätt med mycket fräschör och smak, perfekt till långhelgen!
Vill du ha fler tips på välsmakande rätter? Följ Swedish Culinaire Food på Instagram här!
Läs även: Dryckestipsen som matchar buffén i påsk
Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.
Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.